Το Ισραήλ αναζητά drones μεγαλύτερης εμβέλειας "stealth" και οπλισμένα...


Η ισραηλινή κυβέρνηση ζητά από τους τοπικούς κατασκευαστές άμυνας, να σχεδιάσουν και να παράξουν οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη μεγαλύτερης εμβέλειας, "αόρατα (stealth)"για χρήση κατά του Ιράν. 

Πηγές άμυνας ανέφεραν στο Breaking Defense ότι, τα νέα μη επανδρωμένα συστήματα θα παρέχουν στη χώρα περισσότερες επιλογές επίθεσης σε περίπτωση σύγκρουσης με τον εχθρό της. Αν και οι πηγές ήταν απρόθυμες να μοιραστούν σε βάθος πληροφορίες σχετικά με το αίτημα υποβολής προτάσεων, αποκαλύφθηκε ότι η πρωτοβουλία επικεντρώνεται στην αυξημένη αντοχή και το μειωμένο ηλεκτρονικό αποτύπωμα. 

Ένα θορυβώδες drone μπορεί να μην αποτελεί πρόβλημα στη Γάζα ή στη Δυτική Όχθη, αλλά θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα σε αποστολές μεγαλύτερης εμβέλειας. Επιπλέον, τα νέα drones πρέπει να είναι εξοπλισμένα με «ειδικά φορτία» που θα επιτρέπουν στους χειριστές να αναβαθμίζουν τις λεπτομέρειες της αποστολής, ενώ το σύστημα βρίσκεται μακριά από το Ισραήλ. Πρέπει επίσης να φέρουν ελαφριά οπλικά συστήματα με «πολύ ισχυρές» κεφαλές. Τρία οπλισμένα drones πιστεύεται ότι συμμετέχουν στην πρωτοβουλία και βρίσκονται σε διάφορα στάδια ανάπτυξης. 

Ισραηλινά οπλισμένα drones 

Η ανάπτυξη τακτικών μη επανδρωμένων συστημάτων από το Ισραήλ έχει καταγραφεί εδώ και πολλά χρόνια. Ωστόσο, τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους, η κυβέρνηση άρει μια εντολή "φίμωσης" που λογοκρίνει κάθε συζήτηση για τα εξελιγμένα αυτά συστήματα. Έκτοτε, το κοινό είχε πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με δύο οπλισμένα drones στη χώρα: το Hermes-450 (Elbit Systems) και το Heron-TP (Israel Aerospace Industries). 

Το Hermes-450 προσφέρει μέγιστη ταχύτητα 176 χιλιομέτρων (109 μίλια) την ώρα και αυτονομία έως και 300 χιλιομέτρων (186 μίλια). Μπορεί να φτάσει σε υψόμετρο 5.486 μέτρων (3,4 μίλια) και να παραμείνει στον αέρα για περισσότερες από 17 ώρες. 

Εν τω μεταξύ, το Heron-TP μπορεί να πετάξει με ταχύτητες περίπου 200 κόμβων (370 χιλιόμετρα/230 μίλια την ώρα) και να φτάσει τα 45.000 πόδια (13,7 χιλιόμετρα), καθιστώντας το επίσης κατάλληλο για επιτήρηση, αναγνώριση και συλλογή πληροφοριών. 

Δεν είναι ακόμη σαφές εάν τόσο το Hermes όσο και το Heron θα διαμορφωθούν εκ νέου ώστε να πληρούν τις απαιτήσεις για το νέο, stealthy drone μεγαλύτερης εμβέλειας. Ωστόσο, αμυντικές πηγές ανέφεραν ότι, τα οπλισμένα drones που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα, θα είναι ένας συνδυασμός υπαρχουσών πλατφορμών και νέων σχεδίων.

thedefensepost.com

Σχόλια