Αγωνιστικό drone με τεχνητή νοημοσύνη σκοτώνει σχεδόν αυτόνομα! (βίντεο)

Το Ισραηλινής κατασκευής Lanius είναι ένα αγωνιστικό drone που μπορεί να ανιχνεύει και να σκοτώνει εχθρούς χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη. 

Είναι ένα εφιαλτικό σενάριο, λένε οι επικριτές των όπλων. Την περασμένη εβδομάδα, μια ισραηλινή αμυντική εταιρεία μας έδειξε μια τρομακτική εικόνα. Σε ένα βίντεο διάρκειας περίπου δύο λεπτών στο YouTube που μοιάζει με ταινία δράσης, οι στρατιώτες σε μια αποστολή καθηλώνονται ξαφνικά από εχθρικά πυρά και καλούν σε βοήθεια. 

Σε απάντηση, μικροσκοπικά drone απογειώνονται από το Lanius, κάνουν ζουμ στους εχθρούς σκοτώνοντάς τους με ευκολία. Αν και η ιστορία του βίντεο είναι εικονική, το drone που παρουσιάσθηκε την περασμένη εβδομάδα από την Elbit Systems με έδρα το Ισραήλ δεν είναι. 

Το Lanius, το οποίο στα λατινικά σημαίνει χασάπης, αντιπροσωπεύει μια νέα γενιά drone: ευκίνητων με τεχνητή νοημοσύνη και ικανών να ανιχνεύει και να σκοτώνει. Το μηχάνημα βασίζεται σε σχεδιασμό αγωνιστικών drone, επιτρέποντάς του να ελίσσεται σε στενούς χώρους, όπως σοκάκια και μικρά κτίρια. 

Αφού σταλεί στη μάχη, ο αλγόριθμος του Lanius μπορεί να φτιάξει έναν χάρτη της σκηνής και να σαρώσει ανθρώπους, διαφοροποιώντας τους εχθρούς από τους συμμάχους - τροφοδοτώντας όλα αυτά τα δεδομένα στους στρατιώτες που μπορούν στη συνέχεια να πατήσουν ένα κουμπί για να επιτεθούν ή να σκοτώσουν όποιον θέλουν.

Για τους κριτικούς όπλων, αυτό αντιπροσωπεύει ένα εφιαλτικό σενάριο, το οποίο θα μπορούσε να αλλάξει τη δυναμική του πολέμου. «Είναι εξαιρετικά ανησυχητικό», είπε η Catherine Connolly, εμπειρογνώμονας όπλων στο Stop Killer Robots, μια ομάδα υπεράσπισης κατά των όπλων. «Βασικά απλώς επιτρέπουμε στο μηχάνημα να αποφασίσει αν θα ζήσεις ή θα πεθάνεις αν αφαιρέσουμε το ανθρώπινο στοιχείο ελέγχου για αυτό». 

Οι εκπρόσωποι της Elbit Systems δεν απάντησαν αίτημα για σxoλιασμό 

 

Η χρήση drones στον πόλεμο έχει γίνει συνηθισμένη. Το οπλοστάσιο drones των Ηνωμένων Πολιτειών, είναι υπεύθυνο για τους θανάτους εχθρών και αμάχων στη Μέση Ανατολή. Στον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, η Μόσχα χρησιμοποιεί ένα δολοφονικό drone που μπορεί να χτυπήσει στόχους, καταστρέφοντάς τους με ελάχιστη προειδοποίηση. 

washingtonpost.com

Σχόλια