Πετρελαιοφόρο ισραηλινής ιδιοκτησίας χτυπήθηκε από οπλισμένο drone στον κόλπο του Ομάν...


Το "Pacific Zircon" μήκους 600 ποδιών ταξίδευε μέσω του Κόλπου του Ομάν όταν χτυπήθηκε από ένα μόνο drone
... 

Ένα πετρελαιοφόρο ισραηλινής ιδιοκτησίας χτυπήθηκε από ύποπτο ιρανικό drone στον Κόλπο του Ομάν, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το περιστατικό, δημιουργώντας μια τρύπα στο πλοίο, χωρίς να προκληθούν τραυματισμοί ή θάνατοι. 

Κανείς δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση, οι λεπτομέρειες της οποίας δεν είναι σαφείς, αλλά οι υποψίες έχουν πέσει στο Ιράν. 

Η επίθεση σημειώθηκε το βράδυ της Τρίτης στα ανοικτά των ακτών του Ομάν, δήλωσε ο αμυντικός αξιωματούχος που εδρεύει στη Μέση Ανατολή. Ο αξιωματούχος μίλησε την Τετάρτη υπό τον όρο της ανωνυμίας. 

Η United Kingdom Maritime Trade Operations, ένας βρετανικός στρατιωτικός οργανισμός στην περιοχή που παρακολουθεί τη ναυτιλία, είπε στο AP: «Γνωρίζουμε ένα περιστατικό και διερευνάται αυτή τη στιγμή». Ο αξιωματούχος αναγνώρισε το σκάφος που δέχτηκε επίθεση ως το πετρελαιοφόρο Pacific Zircon με σημαία Λιβερίας. Αυτό το δεξαμενόπλοιο λειτουργεί από την Eastern Pacific Shipping με έδρα τη Σιγκαπούρη, η οποία ανήκει τελικά στον Ισραηλινό δισεκατομμυριούχο Idan Ofer. 

Σε ανακοίνωσή της, η Eastern Pacific Shipping ανέφερε ότι το Pacific Zircon, που μετέφερε πετρέλαιο εσωτερικής καύσης, «χτυπήθηκε από drone» περίπου 150 μίλια (240 χιλιόμετρα) από τις ακτές του Ομάν. «Είμαστε σε επικοινωνία με το σκάφος και δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματισμούς ή ρύπανση. Όλο το πλήρωμα είναι ασφαλές», ανέφερε η εταιρεία. «Υπάρχουν κάποιες μικρές ζημιές στο κύτος του σκάφους, αλλά δεν υπάρχει διαρροή φορτίου ή εισροή νερού». 

Το γραφείο του πρωθυπουργού του Ισραήλ και το υπουργείο Άμυνας αρνήθηκαν να σχολιάσουν. Ωστόσο, ενώ κανείς δεν ανέλαβε αμέσως την ευθύνη για την επίθεση, ένας Ισραηλινός αξιωματούχος που μίλησε ανώνυμα στο Reuters είπε ότι πίσω από την επίθεση βρίσκεται το Ιράν, το οποίο χρησιμοποίησε τον ίδιο τύπο drone που είχε προμηθεύσει προηγουμένως στη Ρωσία στον πόλεμο στην Ουκρανία

Η Τεχεράνη και το Ισραήλ έχουν εμπλακεί σε έναν σκιώδη πόλεμο πολλών ετών στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, με ορισμένες επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη που στοχεύουν πλοία που συνδέονται με το Ισραήλ που ταξιδεύουν στην περιοχή. 

Ο Τίμοθι Χόκινς, Διοικητής του 5ου Στόλου του Ναυτικού των Ηνωμένων Πολιτειών, είπε στο Al Jazeera ότι η μεγαλύτερη ανησυχία των ΗΠΑ είναι «οποιαδήποτε αποσταθεροποιητική θαλάσσια δραστηριότητα που λαμβάνει χώρα στα γύρω ύδατα, επειδή είναι ζωτικής σημασίας για το παγκόσμιο εμπόριο». Είπε ότι το επόμενο βήμα του 5ου Στόλου θα ήταν να συνεχίσει να διατηρεί μια επίμονη παρουσία στον Κόλπο. «Θα συνεργαστούμε με τους περιφερειακούς μας εταίρους και τους διεθνείς μας εταίρους για την περιπολία στην περιοχή, για να διασφαλίσουμε ότι έχουν τις πληροφορίες που χρειάζονται, για να συνεχίσουν να διασχίζουν αυτές τις πλωτές οδούς με ασφάλεια», είπε ο Χόκινς. 

Οι ΗΠΑ έχουν κατηγορήσει το Ιράν για μια σειρά επιθέσεων που σημειώθηκαν στα ανοιχτά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων το 2019. Η Τεχεράνη τότε είχε αρχίσει να κλιμακώνει το πυρηνικό της πρόγραμμα μετά τη μονομερή αποχώρηση των ΗΠΑ από την ατομική της συμφωνία με τις παγκόσμιες δυνάμεις. 

aljazeera.com

Σχόλια