Υπό απειλή η Σένγκεν καθώς και η Σλοβενία επανεξετάζει τους συνοριακούς ελέγχους


Το τελευταίο μεταναστευτικό κύμα ωθεί αρκετές χώρες της ΕΕ να επαναφέρουν τους συνοριακούς ελέγχους, ωθώντας τα γειτονικά κράτη να κάνουν το ίδιο
, με τη Σλοβενία να εξετάζει τώρα την επαναφορά των ελέγχων στα νότια περάσματα, καθώς η γειτονική Κροατία ετοιμάζεται να ενταχθεί στον ολοένα και πιο περιορισμένο χωρίς σύνορα χώρο Σένγκεν της Ευρώπης.

Η Σλοβενία ετοιμάζεται να επαναφέρει τους αστυνομικούς συνοριακούς ελέγχους μετά την ένταξη της Κροατίας στη ζώνη Σένγκεν, φοβούμενη ότι οι παράνομοι μετανάστες μπορεί να εγκλωβιστούν στη Σλοβενία λόγω των αστυνομικών ελέγχων στην Αυστρία, δήλωσε τη Δευτέρα η υπουργός Εξωτερικών Τάνια Φάγιον.

Η Κροατία προβλέπεται να ενταχθεί στη ζώνη Σένγκεν χωρίς σύνορα από την 1η Ιανουαρίου 2023, εν αναμονή της τελικής επιβεβαίωσης από τους ηγέτες της ΕΕ τον Δεκέμβριο, καθιστώντας τα σύνορά της με τη Βοσνία και τη Σερβία τα νέα εξωτερικά σύνορα Σένγκεν.

Το Ζάγκρεμπ έχει αντιμετωπίσει συνεχείς καταγγελίες για βία στα σύνορά του, με ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα να δηλώνουν πρόσφατα, την περασμένη εβδομάδα, ότι οι πρακτικές είναι παράνομες σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, συνεχίζονται.

Ενώ η Σλοβενία είχε δηλώσει στο παρελθόν ότι η ίδια η δομή της Σένγκεν κινδυνεύει λόγω των αστυνομικών ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα, με παράδειγμα τους αστυνομικούς ελέγχους της Αυστρίας στα σύνορά της με τη Σλοβενία μετά τη μεταναστευτική κρίση του 2015, η χώρα είναι τώρα έτοιμη να προσθέσει δικούς της ελέγχους.

«Τώρα, με την ένταξη της Κροατίας στη Σένγκεν, δεν θέλουμε η Σλοβενία να γίνει θύλακας λόγω της αύξησης των μεταναστών και των προσφύγων», δήλωσε ο Φάγιον μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Δευτέρας.

«Η Σλοβενία είναι έτοιμη να εισαγάγει εσωτερικούς ελέγχους την επόμενη ημέρα, εβδομάδα ή μήνες, όποτε χρειαστεί», πρόσθεσε ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός.

Τα τελευταία στοιχεία της Frontex δείχνουν ότι ο αριθμός των παράνομων διελεύσεων των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ κατά τους πρώτους δέκα μήνες του τρέχοντος έτους είχε αυξηθεί κατά 73% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Η βαλκανική οδός, μέρος της οποίας είναι η Σλοβενία, παραμένει το κύριο σημείο εισόδου.

Η Φάγιον δήλωσε ότι έχει πει στους ομολόγους της στην ΕΕ ότι πρέπει να τεθούν σαφείς κανόνες στο πλαίσιο της Σένγκεν και να περιοριστούν οι εσωτερικοί έλεγχοι όταν δεν είναι πραγματικά απαραίτητοι. Η μεταρρύθμιση, η οποία βρίσκεται στα σκαριά εδώ και χρόνια, πρέπει επιτέλους να πραγματοποιηθεί, αλλιώς η Σένγκεν θα τεθεί σε σοβαρό κίνδυνο.

Η Σλοβενία είναι η τελευταία από τις χώρες της πρώτης γραμμής στη βαλκανική οδό που αντιμετωπίζει την απόφαση να κλείσει τα σύνορα για να περιορίσει τη μετανάστευση, αφού οι γείτονές της έκαναν το ίδιο.

Την περασμένη εβδομάδα, η Σλοβακία άσκησε πιέσεις στην Τσεχική Δημοκρατία να χαλαρώσει τους συνοριακούς ελέγχους από τις 29 Σεπτεμβρίου στα σημεία εισόδου κατά μήκος των 252 χιλιομέτρων των συνόρων για να αποτρέψει τους μετανάστες από το να ταξιδεύουν με τα πόδια ή να μεταφέρονται λαθραία με οχήματα.

Η Πράγα έθεσε σε εφαρμογή τους ελέγχους αφού είδε να αυξάνεται κατά 12 φορές, σε 12.000, ο αριθμός των συλλήψεων παράνομων μεταναστών μέχρι στιγμής το 2022, προκαλώντας συχνά πολύωρες καθυστερήσεις στην κυκλοφορία.

Αυτόν τον μήνα, η σλοβακική κυβέρνηση εγκατέστησε έναν καταυλισμό 16 σκηνών στο Κούτι, μια συνοριακή πόλη, για να διαχειριστεί τη ροή των μεταναστών που σταματούν από τους ελέγχους.

Εν τω μεταξύ, φωνές στη Σλοβακία πιέζουν την κυβέρνηση της Μπρατισλάβα να ακολουθήσει το παράδειγμά της και να κλείσει τα σύνορά της με τη νότια γείτονα και μέλος της Σένγκεν Ουγγαρία.

«Θα έπρεπε να είχαμε κλείσει τα σύνορα με την Ουγγαρία εδώ και πολύ καιρό», δήλωσε ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Μπόρις Κολάρ, σημειώνοντας ότι «εδώ οι μετανάστες περιφέρονται στα χωράφια σαν ποντίκια».

Στο εξωτερικό σύνορο Σένγκεν μεταξύ της Ουγγαρίας, μέλους της ΕΕ, και της Σερβίας, μη μέλους της ΕΕ, περνούν πολλοί μετανάστες, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων είναι Σύριοι, με προορισμό κυρίως τη Γερμανία, πριν περάσουν από τη Σλοβακία και την Τσεχική Δημοκρατία, λένε οι αρχές.

euractiv.gr

Σχόλια