Η κυβέρνηση της Αυστρίας εξετάζει το ενδεχόμενο να αποχωρήσει από τη Συνθήκη του Χάρτη Ενέργειας (ECT), μια αμφιλεγόμενη συνθήκη προστασίας των ενεργειακών επενδύσεων, μετά την αποτυχία μιας μεταρρύθμισης υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την Παρασκευή.
Η ECT τέθηκε σε ισχύ στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και σχεδιάστηκε για να ενισχύσει τις επενδύσεις στις μετασοβιετικές χώρες. Έκτοτε έχει δεχθεί πυρά από ακτιβιστές, καθώς οι εταιρείες έχουν βασιστεί στη συνθήκη για να μηνύσουν κυβερνήσεις για τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων.
Την Παρασκευή, οι χώρες της ΕΕ υποτίθεται ότι θα συμφωνούσαν με την πρόταση μεταρρύθμισης που διαπραγματεύτηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή – η οποία θα χαλάρωνε την ECT. Μετά την αποχή της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Ολλανδίας, η μεταρρύθμιση δεν μπόρεσε να εγκριθεί πριν από τη διάσκεψη των 53 μερών της ECT την Τρίτη (22 Νοεμβρίου).
«Υπάρχουν πολλές θεμελιώδεις επικρίσεις για τη Συνθήκη του Χάρτη Ενέργειας, πολύ περισσότερο μετά την αποτυχία του εκσυγχρονισμού», δήλωσε το Σάββατο η πράσινη υπουργός για το κλίμα της Αυστρίας Leonore Gewessler, το κόμμα της οποίας τάσσεται εδώ και καιρό υπέρ της εξόδου από τη Συνθήκη.
«Η εκσυγχρονισμένη συνθήκη θα είχε δημιουργήσει καλύτερη προστασία για τις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και θα είχε επιταχύνει την ενεργειακή μετάβαση», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Martin Kocher, του οποίου το συντηρητικό κόμμα ÖVP, που βρίσκεται σήμερα σε κυβερνητικό συνασπισμό με τους Πράσινους, διστάζει εδώ και καιρό να αποχωρήσει από τη Συνθήκη για την Ενέργεια, ποντάροντας αντίθετα στη μεταρρύθμιση.
Δεδομένης της αποτυχίας της μεταρρύθμισης, «θα επανεκτιμήσουμε και εμείς τώρα την κατάσταση και θα υποβάλουμε την αυστριακή συμμετοχή [στην ECT] σε επανεξέταση», πρόσθεσε.
Η απόφαση της Βιέννης μπορεί να εξαρτηθεί από την έκβαση της διάσκεψης της Τρίτης, κατά την οποία αρχικά υπήρχε η ελπίδα, όπως απαιτεί η ECT, να επιτευχθεί ομόφωνη συμφωνία για τη μεταρρύθμιση που υπερασπίζεται το ÖVP.
Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το SPÖ, και τα συνδικάτα έχουν ζητήσει από την Αυστρία να αποχωρήσει.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.