Του Ανδρέα Μουντζουρούλια απο το directus.gr
Mετά τις δύο τουρκικές εισβολές το 1974 (20 Ιουλίου και 14 Αυγούστου 1974 αντίστοιχα), εκτός από την ίδια την Τουρκία, οι δύο χώρες που αναγνώρισαν το κατοχικό καθεστώς ήσαν το Πακιστάν και το Μπανγκλαντές.
Όμως απέσυραν την αναγνώρισή τους το 1983, μετά το ψήφισμα 541 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Το δε 2005 ο Πρόεδρος της Γκάμπια εξέφρασε την ετοιμότητα της χώρας του να αναγνωρίσει την «ανεξαρτησία» των κατεχομένων (όπως παράλληλα και το Αζερμπαϊτζάν), αλλά μετά από διαμαρτυρίες της κυπριακής Κυβέρνησης εγκαταλείφθηκε η πρόθεση εκείνη.
Η δήλωση-σοκ:
”Αντιμετωπίζοντας κοινές προκλήσεις και αναδυόμενες απειλές, το Ισλαμαμπάντ και η Άγκυρα θα πρέπει να συνεργαστούν μέσω συλλογικής έρευνας και συγκέντρωσης πόρων”, δήλωσε ο πρωθυπουργός του Πακιστάν.
«Πιστεύουμε ότι το Πακιστάν και η Τουρκία θα πρέπει να συνεργαστούν και να εμβαθύνουν τη συνεργασία τους μέσω συλλογικής έρευνας και κοινής ανάπτυξης και συγκέντρωσης πόρων», δήλωσε ο Shehbaz Sharif σε αποκλειστική συνέντευξη στο πρακτορείο Anadolu.
Χαρακτηρίζοντας τις διμερείς σχέσεις με την Τουρκία «υποδειγματικές», ο Σαρίφ είπε: «Αυτές οι ιστορικές σχέσεις βασίζονται σταθερά σε κοινούς θρησκευτικούς, πολιτιστικούς και γλωσσικούς δεσμούς και υπερβαίνουν τις πολιτικές αλλαγές εκατέρωθεν».
Φέτος, οι δύο χώρες γιορτάζουν την 75η επέτειο από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων.
Ο Σαρίφ πραγματοποίησε διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία την Παρασκευή μετά από πρόσκληση του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Την Παρασκευή, ο ίδιος και ο Ερντογάν εγκαινίασαν από κοινού το τρίτο από τα τέσσερα κορβέτα MILGEM που κατασκευάζει η Türkiye για το πακιστανικό ναυτικό.
Τις τελευταίες επτάμισι δεκαετίες, είπε ο Σαρίφ, οι δύο πλευρές πάντα «στάθηκαν η μια στο πλευρό της άλλης απέναντι σε όλες τις αλλαγές».
“Το Πακιστάν και η Τουρκία υποστηρίζουν το ένα το άλλο σε όλα τα ζητήματα βασικών εθνικών συμφερόντων — είτε είναι το Τζαμού και Κασμίρ είτε η ”Βόρεια Κύπρος”. Θα ήθελα να επωφεληθώ αυτής της ευκαιρίας για να ευχαριστήσω την Τουρκία, ιδιαίτερα την ηγεσία της, για την υποστήριξή της με αρχές στη διαμάχη Τζαμού και Κασμίρ.”
«Το Πακιστάν είναι ο μεγαλύτερος αμυντικός πελάτης της Τουρκίας», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι η συνεργασία τους για την κατασκευή των πολεμικών πλοίων κλάσης MILGEM, όχι μόνο έχει «μοναδική αξία» για τις βελτιώσεις της ικανότητας του Πακιστανικού Ναυτικού, αλλά και «ξεχωρίζει εξέχοντα ως μια καθοριστική στιγμή για να εδραιωθούν περαιτέρω οι δεσμοί φιλίας μεταξύ των δύο εθνών μας και των δύο ναυτικών μας».”
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.