Ουκρανικός ο πύραυλος επιβεβαιώνει η Πολωνική κυβέρνηση

 


Ο εκπρόσωπος της πολωνικής κυβέρνησης Πιοτρ Μίλερ επιβεβαίωσε ότι, σε αντίθεση με τις αρχικές αναφορές, ένας ουκρανικός πύραυλος αεράμυνας και όχι ένας αδέσποτος ρωσικός πύραυλος έπεσε σε ένα χωριό κοντά στα πολωνο-ουκρανικά σύνορα.

Την Τρίτη, ένας πύραυλος προσγειώθηκε στο χωριό Przewodów στην ανατολική Πολωνία, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο άνθρωποι. Την ίδια ημέρα, τα ρωσικά στρατεύματα πραγματοποίησαν μια μεγάλη επιδρομή με ρουκέτες στο ουκρανικό έδαφος.

Αρχικά θεωρήθηκε ότι ο πύραυλος του Przewodów ήταν ρωσικής κατασκευής και ότι είχε εκτοξευθεί από τους Ρώσους για να καταστρέψει ουκρανικές κρίσιμες υποδομές. Η πληροφορία αυτή επιβεβαιώθηκε από το πολωνικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τα μεσάνυχτα της 16ης Νοεμβρίου, ανακοινώνοντας παράλληλα ότι θα κληθεί ο Ρώσος πρέσβης.

Το αφήγημα σχετικά με την έκρηξη άλλαξε γρήγορα, υποδεικνύοντας ότι ο πύραυλος θα μπορούσε επίσης να είναι ένα στοιχείο της αντιαεροπορικής άμυνας της Ουκρανίας, στο οποίο ο μηχανισμός αυτοκαταστροφής δεν λειτούργησε. Στις 17 Νοεμβρίου, εκπρόσωπος της πολωνικής κυβέρνησης επιβεβαίωσε ότι ο πύραυλος ανήκε στους Ουκρανούς.

«Το υλικό που συγκεντρώθηκε από τις δικές μας και τις συμμαχικές υπηρεσίες δείχνει ότι ο λόγος για το περιστατικό αυτό ήταν οι αμυντικές ενέργειες της Ουκρανίας έναντι των επιθετικών ενεργειών της Ρωσίας», δήλωσε ο Πιοτρ Μίλερ.

«Η Ρωσία παρεμβαίνει παράνομα στην εδαφική ακεραιότητα μιας άλλης χώρας και εδώ δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για το ποιος φέρει την ηθική ευθύνη για αυτού του είδους τις καταστάσεις», πρόσθεσε.

Το Przewodów επισκέφθηκε την Πέμπτη ο πρόεδρος της Πολωνίας, Αντρέι Ντούντα.

«Είναι σίγουρα ατυχές το γεγονός ότι υπήρξε ένα ατύχημα, απολύτως ακούσιο, δεν ήταν ότι αυτός ο πύραυλος είχε στόχο την Πολωνία, δεν ήταν ότι αυτό θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί ως επίθεση κατά της Πολωνίας», σημείωσε ο πρόεδρος.

«Γίνεται ένας πόλεμος στα σύνορά μας, η Ρωσία εκτόξευσε αρκετές εκατοντάδες πυραύλους εναντίον της Ουκρανίας, η Ουκρανία αμύνθηκε και κατά τη διάρκεια αυτών των ενεργειών, δυστυχώς, συνέβη αυτό που συνέβη. Κανείς δεν ήθελε να βλάψει κανέναν στην Πολωνία, πόσο μάλλον να στερήσει τη ζωή κάποιου», εξήγησε ο Ντούντα.

Οι αναφορές ότι η Πολωνία χτυπήθηκε από ουκρανικό πύραυλο διαψεύδονται από το Κίεβο και τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, υποδεικνύοντας ότι ο πύραυλος πρέπει να ήταν ρωσικός.

euractiv.gr

Σχόλια