Η Ρωσία λέει ότι εγκαταλείπει την πόλη Χερσώνα...Είναι όμως παγίδα;


Οκτώ μήνες βάναυσου πολέμου απέφεραν λίγους καρπούς για τη Ρωσία. Νικήθηκε στην επαρχία Χάρκοβο τον Σεπτέμβριο. Από την έναρξη του πολέμου τον Φεβρουάριο 80.000 άνδρες, σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν. Η μόνη πρωτεύουσα της επαρχίας που κατάφερε να καταλάβει είναι η πόλη Χερσώνα, που κατελήφθη την πρώτη εβδομάδα του πολέμου και προσαρτήθηκε παράνομα τον Σεπτέμβριο. Και τώρα φαίνεται να ξεφεύγει από τα χέρια της Ρωσίας. 

Στις 9 Νοεμβρίου, ο Σεργκέι Σόιγκου, υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, και ο στρατηγός Σεργκέι Σουροβίκιν, που διορίστηκε ως διοικητής των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία εβδομάδες νωρίτερα, συναντήθηκαν με Ρώσους διοικητές και αναγνώρισαν ότι η θέση της Ρωσίας στη Χερσώνα είχε καταστεί αβάσιμη. 

Η «πιο λογική επιλογή» υπό τις περιστάσεις, είπε ο στρατηγός Surovikin, θα ήταν η δημιουργία μιας νέας αμυντικής γραμμής στην ανατολική πλευρά του ποταμού Δνείπερου. «Σεργκέι Βλαντιμίροβιτς, συμφωνώ με τα συμπεράσματα και τις προτάσεις σου», απάντησε με πέτρινο πρόσωπο ο Σόιγκου. «Για εμάς, οι ζωές των Ρώσων στρατιωτικών είναι πάντα προτεραιότητα». Η θέση της Ρωσίας στη Χερσώνα επιδεινώνεται εδώ και μήνες. 

Η Ουκρανία εξαπέλυσε χερσαία επίθεση στην επαρχία στις 29 Αυγούστου, μετά από εβδομάδες επιθέσεων ακριβείας κατά των γεφυρών που απαιτούνται για τον ανεφοδιασμό των ρωσικών δυνάμεων στη δυτική όχθη του Δνείπερου, όπου βρίσκεται η πόλη Χερσώνα. Στις αρχές Οκτωβρίου, τα ουκρανικά στρατεύματα είχαν σημαντικές επιτυχίες στο βόρειο τμήμα του μετώπου, φέρνοντας τελικά τη γραμμή του μετώπου σε απόσταση 30 χιλιομέτρων από την πόλη. Μέχρι το τέλος του μήνα οι ρωσικές αρχές δήλωσαν ότι ολοκλήρωσαν την εκκένωση περισσότερων από 70.000 αμάχων στην ανατολική όχθη. 

Οι Ουκρανοί αξιωματούχοι είναι δύσπιστοι ότι η Ρωσία είναι πραγματικά έτοιμη να αποσυρθεί χωρίς μάχη. Πολλοί από αυτούς φοβούνται ότι η ανακοίνωση είναι απλώς ένα τέχνασμα, με σκοπό να παρασύρει τον στρατό τους σε αστική μάχη. Ο Mykhailo Podolyak, σύμβουλος του Zelensky, δήλωσε στις 9 Νοεμβρίου, μετά τη ρωσική δήλωση, ότι «Δεν βλέπουμε σημάδια ότι η Ρωσία εγκαταλείπει τη Χερσώνα χωρίς μάχη». Σίγουρα, η Ουκρανία δεν θα βιαστεί να μπει στην πόλη. 

Όμως είναι ξεκάθαρο ότι η θηλιά έχει σφίξει. Την ίδια μέρα, ο επικεφαλής του ρωσικού καθεστώτος ανδρείκελου στη Χερσώνα αναγνώρισε ότι ο Κίριλ Στρεμούσοφ, ο αναπληρωτής του, σκοτώθηκε «σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα». Πολλοί φιλορώσοι αξιωματούχοι έχουν σκοτωθεί τους τελευταίους μήνες, πολλοί από τους οποίους δολοφονήθηκαν από Ουκρανούς παρτιζάνους και ειδικές δυνάμεις. Μια απόσυρση, αν συμβεί πραγματικά, θα ήταν ταπεινωτική τόσο για τον ρωσικό στρατό, ο οποίος απωθείται σταθερά, όσο και για τον κ. Πούτιν , ο οποίος δήλωσε ότι η Χερσώνα είναι αναφαίρετο μέρος της Ρωσίας μόλις πριν από εβδομάδες. «Η Ρωσία είναι εδώ για πάντα», δήλωσε ο Αντρέι Τουρτσάκ, γραμματέας της Ενωμένης Ρωσίας, του κυβερνώντος κόμματος του Κρεμλίνου, μιλώντας στη Χερσώνα τον Μάιο. 

«Δεν θα υπάρξει επιστροφή στο παρελθόν». Ο Ραμζάν Καντίροφ, ο ηγέτης της Τσετσενίας και πρόσφατα επικριτής της πολεμικής στρατηγικής του Κρεμλίνου, επαίνεσε τον στρατηγό Σουροβίκιν για μια σοφή απόφαση που είχε σώσει ζωές. Αλλά άλλοι ήταν λιγότερο επιεικής. Στο Telegram, ένα φόρουμ των μέσων κοινωνικής δικτύωσης δημοφιλές μεταξύ των σχολιαστών πολέμου στη Ρωσία, οι «εθνικιστές πατριώτες» ήταν έξαλλοι. 

Ο Γιεβγκένι Πριγκόζιν, ένας πρώην κατάδικος που ελέγχει το Βάγκνερ, μια ομάδα μισθοφόρων, συνέκρινε την κατάσταση στη Χερσώνα με την καταστροφή στο Χάρκοβο: «Τότε, επίσης, δεν υπήρχε κατανόηση του τι συνέβαινε». Ανέφερε ότι ένας από τους διοικητές του είπε ότι, οι μισθοφόροι Βάγκνερ θα έμεναν ακόμα κι αν έφευγε ο στρατός. 

Το κανάλι Telegram "Operation Z", που έχει ένα εκατομμύριο συνδρομητές, έγραψε: "Γαμώτο, γιατί μας είπαν ψέματα;" Υπάρχει επίσης αυξανόμενη οργή για την πρόσφατη κινητοποίηση της Ρωσίας με περίπου 300.000 περισσότερους άνδρες. Οι σύζυγοι και οι μητέρες των νεοσύλλεκτων ταξιδεύουν στα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας για να απαιτήσουν την επιστροφή των συζύγων και των γιων τους. 

Στην κρατική τηλεόραση, οι απόστρατοι στρατηγοί πρότειναν τη θεωρία ότι η υποχώρηση ήταν προσωρινή. Στην πραγματικότητα, οποιεσδήποτε μακροχρόνιες ρωσικές ελπίδες να προχωρήσουν, για άλλη μια φορά, στο Mykolaiv, και από εκεί προς τα δυτικά προς την Οδησσό, έχουν υποχωρήσει στη φαντασία. Η υποχώρηση έχει κάποια πλεονεκτήματα. Επιτρέπει στον ρωσικό στρατό να περιορίσει το μέτωπο και να δημιουργήσει περισσότερες αμυντικές γραμμές, καθώς περιμένει να φτάσουν οι νεοσύλλεκτοι - πράγματι ένας αξιωματούχος προτείνει ότι η απόσυρση από τον Χερσώνα και η μετάβαση στην άμυνα μπορεί να ήταν ένας από τους όρους του στρατηγού Surovikin για να αναλάβει. Αλλά φέρνει επίσης τμήματα της Κριμαίας, την οποία προσάρτησε η Ρωσία το 2014, εντός εμβέλειας πυροβολικού μεγαλύτερου βεληνεκούς, σημειώνει ο Rob Lee του King's College, δυνητικά καταστρέφοντας τους ρωσικούς σιδηροδρομικούς σταθμούς, τις αποθήκες πυρομαχικών και άλλες εγκαταστάσεις εκεί. 

Ένας καλά ενημερωμένος αξιωματούχος είπε ότι η Ουκρανία είχε ήδη προχωρήσει στη Χερσώνα, εκμεταλλευόμενη τις υποχωρήσεις της Ρωσίας, αλλά η έκταση αυτής της προόδου είναι ακόμα ασαφής. Η ίδια η απόσυρση δεν έχει έρθει ακόμη. Μια υποχώρηση κάτω από πυρά, είναι ένα από τα πιο απαιτητικά καθήκοντα που μπορεί να αναλάβει κάθε στρατός. Μπορεί να πάει τρομερά στραβά. Οι ρωσικές δυνάμεις υπέστησαν μεγάλες απώλειες καθώς διέφυγαν από το Λίμαν πριν από ένα μήνα. Δυτικοί και Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν τον Οκτώβριο ότι περίπου 20.000 Ρώσοι στρατιώτες αναπτύχθηκαν στη δυτική πλευρά του Δνείπερου. Πολλοί είναι πιθανότατα ακόμα εκεί. 

Εάν η περίμετρος της Ρωσίας γύρω από την πόλη Χερσώνα καταρρεύσει, η Ουκρανία θα είναι σε θέση να φέρει γρήγορα το πυροβολικό της προς τα εμπρός, εντός εμβέλειας από τις γέφυρες, τις γέφυρες και τις φορτηγίδες που αντιπροσωπεύουν τη μοναδική οδό διαφυγής για τα ρωσικά στρατεύματα στη δυτική πλευρά. Αυτά θα μπορούσαν στη συνέχεια να γίνουν παγίδες θανάτου. 

Η Ρωσία μπορεί ούτως ή άλλως να χρειαστεί να εγκαταλείψει ή να καταστρέψει μεγάλες ποσότητες στρατιωτικού εξοπλισμού, καθώς ορισμένες γέφυρες, που έχουν υποστεί ζημιές από μήνες ανηλεούς βομβαρδισμούς, δεν μπορούν να αντέξουν το βάρος βαρέων οχημάτων. Κάποιοι υποψιάζονται ότι η Ρωσία μπορεί να καταφύγει σε ανθρώπινες ασπίδες, αναμειγνύοντας την αστική και στρατιωτική κίνηση για να αποτρέψει την Ουκρανία από το χτύπημα.

Ο στρατηγός Σουροβίκιν υπαινίχθηκε επίσης μια άλλη τρομακτική πιθανότητα. Προειδοποίησε τον κ. Σόιγκου ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας σχεδίαζαν να δημιουργήσουν μια ζώνη πλημμύρας κάτω από τον υδροηλεκτρικό σταθμό Kakhovka, ο οποίος αποτελεί μέρος ενός φράγματος μήκους 3 χιλιομέτρων στη Nova Kakhovka. Τον Οκτώβριο ο Zelensky, προειδοποίησε ότι η Ρωσία, στην πραγματικότητα, είχε εξορύξει το φράγμα. Ένας στόχος μπορεί να είναι η κάλυψη της ρωσικής υποχώρησης βαλτώνοντας τα ουκρανικά στρατεύματα. Αυτή θα ήταν μια πολύ επικίνδυνη στρατηγική. Ο Michael Kofman του CNA , μιας δεξαμενής σκέψης, προειδοποιεί ότι η καταστροφή του φράγματος δεν θα ήταν μόνο «οικολογικά καταστροφική», αλλά θα είχε επίσης μεγαλύτερο αντίκτυπο στην ανατολική Χερσώνα, την οποία η Ρωσία επιδιώκει να διατηρήσει, παρά στο δυτικό τμήμα της την επαρχία. Θα μπορούσε επίσης να διαταράξει την παροχή νερού στην Κριμαία. «Θα σήμαινε ότι η Ρωσία ουσιαστικά θα ρίξει στο πόδι της»

 economist.com

Σχόλια