Έκτακτος φόρος 60% σε εταιρείες ενέργειας και τράπεζες...στην Τσεχία


Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε νομοσχέδιο το οποίο, εφόσον εγκριθεί από τη Γερουσία και υπογραφεί από τον πρόεδρο, θα επιβάλλει έκτακτο φόρο 60% στα κέρδη των ενεργειακών εταιρειών και των τραπεζών που θεωρούνται υπερβολικά.

Η τσεχική κυβέρνηση ελπίζει ότι ο έκτακτος φόρος για τις εταιρείες ενέργειας, πετρελαίου και εξόρυξης και τις τράπεζες θα συγκεντρώσει 3,5 δισ. ευρώ το επόμενο έτος. Τα έσοδα θα πηγαίνουν απευθείας στον εθνικό προϋπολογισμό και αναμένεται να καλύψουν το κόστος που σχετίζεται με τα εθνικά ανώτατα όρια στις τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας.

«Πρότεινα συντελεστή 60% για τα έτη 2023 έως 2025», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ζμπύνεκ Στανιούρα (ODS, ECR) στους νομοθέτες της Τσεχίας την Παρασκευή (4 Νοεμβρίου).

Λίγες ώρες αφότου η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε το κείμενο, η EPH, μία από τις μεγαλύτερες ενεργειακές εταιρείες της χώρας, αποφάσισε να μεταφέρει τη θυγατρική της εταιρεία EP Commodities, η οποία ειδικεύεται στην εμπορία ενεργειακών προϊόντων, στο εξωτερικό.

Η EPH, η οποία ανήκει στον Τσέχο δισεκατομμυριούχο Ντανιέλ Κριετίνσκι, δήλωσε σε δελτίο τύπου ότι συμφωνεί με την ανάγκη να χρησιμοποιηθεί μέρος των κερδών που παράγουν οι ενεργειακές εταιρείες για να βοηθηθούν οι άνθρωποι λόγω της έκτακτης ανάγκης, αλλά πιστεύει ότι το νομοσχέδιο πάει πολύ μακριά.

Οι εμπειρογνώμονες προειδοποιούν ότι η νομοθεσία θα μπορούσε να ωθήσει άλλες εταιρείες να εγκαταλείψουν την Τσεχία, καθώς ο προτεινόμενος συντελεστής έκτακτης φορολογίας 60% είναι αυστηρότερος από ό,τι σε άλλες χώρες.

Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ συμφώνησαν τον Σεπτέμβριο σε έναν ελάχιστο συντελεστή έκτακτης φορολογίας 33%.

euractiv.gr

Σχόλια