Η Σαουδική Αραβία λέει ότι είναι κοντά στο να καταθέσει 5 δισ. δολάρια στην Τουρκία


Η Σαουδική Αραβία και η Τουρκία συζητούν, ώστε το Ριάντ να καταθέσει 5 δισ. δολάρια στην κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Σαουδικής Αραβίας την Τρίτη.

«Είμαστε σε τελική συζήτηση για να κάνουμε μια κατάθεση 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην κεντρική τράπεζα της (Τουρκίας)», είπε ο εκπρόσωπος σε απάντηση μέσω email σε ερώτημα του Reuters.

Η τουρκική κεντρική τράπεζα αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα. Τούρκος αξιωματούχος που γνωρίζει το θέμα είπε ότι οι συζητήσεις βρίσκονται στο τελικό στάδιο με τη Σαουδική Αραβία για μια συμφωνία ανταλλαγής ή κατάθεσης.

Αναλυτές λένε ότι αυτό θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει τον Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν να συγκεντρώσει υποστήριξη ενόψει των εκλογών μέχρι τον Ιούνιο του 2023.

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας έχει συμφωνίες ανταλλαγής σε τοπικά νομίσματα με αρκετούς από τους ομολόγους της συνολικής αξίας 28 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Υπέγραψε συμφωνία με την Κίνα για 6 δισεκατομμύρια δολάρια, με το Κατάρ για 15 δισεκατομμύρια δολάρια, με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για περίπου 5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η δυναμική των συνομιλιών μεταξύ των κεντρικών τραπεζών των χωρών έρχεται μετά την κοινή προσπάθεια Άγκυρας και Ριάντ να επιδιορθώσουν τους δεσμούς που διακόπηκαν μετά τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι το 2018.

Σχόλια