22 Νοε.1940...Απελευθέρωση της Κορυτσάς

 


22 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1940!! ΕΛΛΗΝΟΙΤΑΛΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ! GREEK ITALIAN WAR! AΠEΛEYΘEΡΩΣH ΚΟΡΥΤΣΑΣ!! LIBERATION of KORYTSA!

 Η απελευθέρωση της Κορυτσάς ήταν η τελευταία μεγάλη επιτυχία του ελληνικού στρατού στο Βορειοηπειρωτικό μέτωπο.

Την Κορυτσά υποστήριζαν ισχυρές ιταλικές δυνάμεις, οι Μεραρχίες, 101η Μ/Κ Trieste, 29η Piemonte, 19η Venezia, 53η Arezzo, με δύο Τάγματα Μελανοχιτώνων (squadristi), Τάγμα Βερσαλιέρων (Bersaglieri) και ένα Τάγμα Αλβανών. 

Ο αγώνας για την κατάληψη της, που ήταν στον Τομέα του Τμήματος Στρατιάς Δυτικής Μακεδονίας (ΤΣ∆Μ) (Αντιστράτηγος Ιωάννης Πιτσίκας) κράτησε 8 ημέρες και ήταν πολυαίμακτος. 


07.45’ της 22ης Νοεμβρίου το 1ο Τάγμα του 33ου Συντάγματος και Λόχος του 1ου Τάγματος του 27ου Συντάγματος του Αποσπάσματος (65ο Σύνταγμα Πεζικού ενισχυμένο με τα Ι/33 και Ι/27 Τάγματα Πεζικού), Συνταγματάρχη Ιωάννη Μεργέτη εισήλθαν στην ΚΟΡΥΤΣΑ και λίγα λεπτά αργότερα ο Διοικητής του Αποσπάσματος και Διοικητής Πεζικού της IX Μεραρχίας Συνταγματάρχης Μεργέτης μέσα σε ατμόσφαιρα ενθουσιασμού από τους κατοίκους της πόλης που είχαν βγει να τους υποδεχτούν. 


Η επίθεση του Ελληνικού στρατού εκτοξεύτηκε αιφνιδιαστικά στις 06:30 της 14ης Νοεμβρίου σε ολόκληρο το μέτωπο. Στην πρώτη επίθεση συνελήφθησαν και 40 Ιταλοί. Μέχρι την 21η Νοεμβρίου η επίθεση εξακολουθούσε. Αιχμαλωτίζεται ένα Ιταλικό Τάγμα, ένα ορεινό χειρουργείο και άλλο πολεμικό υλικό. Η αποχώρηση των Ιταλών από την ΚΟΡΥΤΣΑ ήταν τόσο εσπευσμένη που δεν εκκένωσαν τις στρατιωτικές αποθήκες με αποτέλεσμα να περιέλθουν στις ελληνικές δυνάμεις τεράστιες ποσότητες πυρομαχικών υγειονομικού υλικού και ειδών επιμελητείας αξίας περίπου 4.000.000 χρυσών λιρών. 

 18 Α/φη της Ελληνικής Βασιλικής Αεροπορίας (Potez 633 B2 Grec της 31ης, Bristol Blenheim Mk IV της 32ας, Fairey Battle B.1 της 33ης Μ.Β. και 3 Henschel Hs 126K της 3ης Μοίρας Παρατηρησης) επιτέθηκαν στην Ιταλική φάλαγγα μήκους 8 χλμ. που υποχωρούσε από Κορυτσά προς Πόγραδετς. Κατά την επιστροφή στο Α/Δ ένα Henschel χτυπήθηκε στην περιοχή Καπετίστας Ιωαννίνων από ιταλικά καταδιωκτικά, έπιασε φωτιά και το πλήρωμα του το εγκατέλειψε. Ο χειριστής Υποσμηναγός Δημήτριος ΣΙΔΕΡΗΣ υπέκυψε στα τραύματά του, ενώ ο παρατηρητής Ανθυποσμηναγός Γεώργιος Τζαμουράνης υπέστη σοβαρά εγκαύματα αλλά επέζησε. 

Ο Μεργέτης ανακοίνωσε με ένα λιτό σήμα στην IX Μεραρχία την κατάληψη της Κορυτσάς. Το σήμα έχει ως εξής: «Ώρα 07.45’ ημέτερον Απόσπασμα κατέλαβε Κορυτσά. Ι. Μεργέτης. Συνταγματάρχης».

Με ειδική ανακοίνωση η κυβέρνηση γνωστοποίησε στον ελληνικό λαό την απελευθέρωση της Κορυτσάς. Ο λαός των Αθηνών και ολόκληρη η Ελλάδα πανηγύρισε με ενθουσιασμό την απελευθέρωση της.

Η Κυανόλευκη κυμάτιζε στο Διοικητήριο της Κορυτσάς και σκόρπιζε συγκίνηση. Οι θυσίες και το αίμα που χύθηκε άφθονο, προς στιγμή λησμονήθηκαν και άκρατος ενθουσιασμός κατέλαβε τον λαό. 

Οι απώλειες του Τμήματος Στρατιάς Δυτικής Μακεδονίας από την έναρξη της επίθεσης στην τοποθεσία Μόραβας – Ιβάν μέχρι και την ολοκλήρωση της κατάληψης της Κορυτσάς ήταν σημαντικές ανέρχονταν σε 34 Αξιωματικούς και 590 Οπλίτες νεκρούς και 82 Αξιωματικούς και 2.266 Οπλίτες τραυματίες..

Με διθυραμβικούς τίτλους οι εφημερίδες των Αθηνών ανήγγειλαν την προέλαση του ελληνικού στρατού και την απελευθέρωση της Κορυτσάς. 

Ο Παύλος Παλαιολόγος απεσταλμένος της εφημερίδος «Ελεύθερο Βήμα» στο μέτωπο απέστειλε την παρακάτω ενθουσιώδη ανταπόκριση:

«ΜΕΤΩΠΟΝ ΗΠΕΙΡΟΥ. 22 Νοεμβρίου. Η Ήπειρος ολόκληρος εις μίαν ψυχήν πανηγυρίζει ενθουσιωδώς την κατάληψιν της Κορυτσάς. Ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Σπυρίδων, εθναπόστολος, περιερχόμενος το μέτωπον, με ησπάσθη ψιθυρίζων: «Ωμίλησεν ο θεός. Ούτοι εν άρμασιν, ούτοι εν ίπποις, ημείς εν’ ονόματι θεού». Οι στρατιώται αγκαλιάζουν αλλήλους. Με ψυχήν πλημμυρισμένην από συγκίνησιν και υπερηφάνειαν, συγκεντρώνω από τραυματίας αξιωματικούς στοιχεία από τας προχθεσινάς και χθεσινάς μάχας εις το μέτωπον της Ηπείρου. Χρειάζεται νέος Όμηρος δια την περιγραφήν της σημερινής εποποιίας. Ζώμεν εις μίαν ατμόσφαιραν μέθης και παραληρήματος».

Αυτά για να θυμόμαστε και να μην ξεχνάμε!!

dropshelhi

Σχόλια