Μουντιάλ 2022 : Το συστημα anti-drone του Κατάρ ενάντια στα ύποπτα drones


Το Κατάρ συνεργάζεται με το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, για να ρίξει μια κουβέρτα ασφαλείας γύρω από το Παγκόσμιο Κύπελλο της FIFA. 

Η φιλοξενία του Παγκοσμίου Κυπέλλου FIFA στο Κατάρ θα είναι μια πρόκληση για τις υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας

Με βάση τη μακροχρόνια σχέση μεταξύ του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (DHS) και του Υπουργείου Εσωτερικών του Κράτους του Κατάρ (MOI), ο υφυπουργός του DHS, Robert Silvers, συναντήθηκε τον Ιούλιο με τον Πρωθυπουργό του Κατάρ και τον Υπουργό Εσωτερικών, HE Sheikh Khalid bin Khalifa bin Abdulaziz Al-Thani. Συζήτησαν κοινές προτεραιότητες ασφάλειας και επιβεβαίωσαν την κοινή δέσμευση για επέκταση της συνεργασίας για την ενίσχυση της ασφάλειας του Παγκοσμίου Κυπέλλου. 

Δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην αντιμετώπιση των απειλών από συστήματα μη επανδρωμένων αεροσκαφών (C-UAS), με το DHS να δεσμεύεται να μοιράζεται τα διδάγματα και τις βέλτιστες πρακτικές. 

Η Πολεμική Αεροπορία των Ηνωμένων Πολιτειών είχε ήδη αναπτύξει συστήματα C-UAS στην αεροπορική βάση Al Udeid στο Κατάρ, μετά από ασκήσεις με την 379η μοίρα των δυνάμεων ασφαλείας και την ομάδα εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών από την 379η μοίρα τον Δεκέμβριο του 2020. 

Νωρίτερα φέτος, η Fortem Technologies, μια κορυφαία αμερικανική εταιρεία στην ασφάλεια και την άμυνα του εναέριου χώρου για τον εντοπισμό και την καταστροφή επικίνδυνων drones, ανακοίνωσε ότι θα συνεργαστεί με την Smart Communication Systems (SCS), για την παροχή λύσεων C-UAS σε πελάτες άμυνας και ασφάλειας, για εγκατάσταση στο Υπουργείο Εσωτερικών του Κατάρ, για τις εκδηλώσεις του Παγκοσμίου Κυπέλλου FIFA τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο. 

«Η κυβέρνηση του Κατάρ κατανοεί τη σημασία της παροχής ολοκληρωμένης ασφάλειας από το έδαφος στον αέρα για τους αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου της FIFA και όχι μόνο», δήλωσε ο Timothy Bean, Διευθύνων Σύμβουλος της Fortem Technologies. «Είμαστε ενθουσιασμένοι που είμαστε σε θέση να συνεργαστούμε με την SCS, για να παρέχουμε την καλύτερη ασφάλεια κατά του drone για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια των παικτών, των φιλάθλων και όλων όσων εμπλέκονται στη συγκρότηση ενός από τα πιο δημοφιλή παγκόσμια γεγονότα των τελευταίων δεκαετιών». 

Η Fortem Technologies θα παρέχει μη επανδρωμένα αεροσκάφη αναχαίτισης για να αποκρούσουν πιθανές επιθέσεις από άλλα drones σε ποδοσφαιρικούς χώρους. Το SkyDome System του είναι μια λύση C-UAS που εντοπίζει και προστατεύει από ύποπτα drones. 

Το σύστημα SkyDome ταξινομεί τις απειλές και τις αντιμετωπίζει αυτόνομα με το drone αναχαίτισής του, το DroneHunter. Στην καρδιά του συστήματος Fortem SkyDome βρίσκεται το radar TrueView, με δυνατότητα τεχνητής νοημοσύνης, σχεδιασμένο για απόδοση σε αστικά περιβάλλοντα και πολυσύχναστους δημόσιους χώρους, όπως αθλητικά στάδια και αεροδρόμια. 

Το σύστημα anti-drone του εντοπίζει ή/και αναχαιτίζει ανεπιθύμητα drones ενσωματώνοντας διαφορετικά επίπεδα προστασίας από αισθητήρες ραδιοσυχνοτήτων (RF), ραντάρ, οπτικές και θερμικές κάμερες, καθώς και παρεμβολές. 

Ο κόσμος βρίσκεται σε ένα σημείο όπου η ενισχυμένη ασφάλεια γίνεται ο κανόνας και είμαστε αποφασισμένοι να παραμείνουμε μπροστά από την απειλή. Η εταιρεία Qatar Airports and Airport Management (QAAMC) είχε αρχίσει να αναπτύσσει ένα drone που θα μπορούσε να πετάει σε περιορισμένο εναέριο χώρο και να ανιχνεύει και παρακολουθεί την εναέρια κυκλοφορία το 2021. Σχεδιασμένο για να λειτουργεί στον εναέριο χώρο του Κατάρ, το σύστημα θα μπορεί να αναγνωρίζει τυχόν αντικείμενα που πετούν κοντά στο drone και να ειδοποιεί τους υπαλλήλους της QAA. 

Το drone, που ονομάζεται Qatarair, αναπτύχθηκε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια του Μπέρκλεϋ και άλλους ακαδημαϊκούς από όλο τον κόσμο. Το πρωτότυπο κατασκευαζόταν στο Κέντρο Αεροδιαστημικής και Ηλεκτρονικής Μηχανικής του πανεπιστημίου στο UC Berkeley. Η QAAQA είπε τότε ότι ήλπιζε να εκτοξεύσει το drone μέχρι το τέλος του έτους, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχουν δοθεί περισσότερες λεπτομέρειες.

timesaerospace.aero

Σχόλια