Σε μόλις πέντε χρόνια, ο αριθμός των χωρών που κατασκευάζουν και εξάγουν μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα καμικάζι (UAV), ή drones καμικάζι, έχει εκραγεί, προειδοποιεί ένας αναλυτής του Carnegie που εξέτασε «τη μεγαλύτερη γεωπολιτική αλλαγή πίσω από τις πωλήσεις drone του Ιράν στη Ρωσία».
Το 2017, εννέα χώρες ανέπτυξαν ή κατασκεύαζαν 26 μοντέλα τέτοιων μη επανδρωμένων αεροσκαφών, γνωστά και ως πυρομαχικά περιπλανώμενων...Περισσότερα από 100 μοντέλα βρίσκονται σε εξέλιξη ή παραγωγή σε τουλάχιστον 24 χώρες σήμερα, επεσήμανε ο Steven Feldstein, ανώτερος συνεργάτης στη δημοκρατία. πρόγραμμα συγκρούσεων και διακυβέρνησης στη δεξαμενή σκέψης Carnegie Endownment for International Peace.
Ο Feldstein είπε: «Οι συνέπειες αυτής της επέκτασης είναι ανησυχητικές. Εν μέρει, αποτελεί ένδειξη μεγαλύτερων γεωπολιτικών ρωγμών, καθώς τα αναδυόμενα κράτη αξιοποιούν την ψηφιακή τεχνολογία και τα εξελιγμένα όπλα για να ανταγωνιστούν για επιρροή και δύναμη. Πολλοί από τους νεοεισερχόμενους δίνουν ελάχιστη σημασία στους φιλελεύθερους κανόνες ή στο διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.
«Ενώ οι κατασκευαστές από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρώπη και άλλες δημοκρατίες πρέπει να αντιμετωπίσουν ρυθμιστικούς περιορισμούς που περιορίζουν τους κυβερνητικούς πελάτες στους οποίους μπορούν να πουλήσουν [στρατιωτικά drones], η Τουρκία αντιμετωπίζει λιγότερους περιορισμούς και το Ιράν δεν αντιμετωπίζει κανέναν απολύτως. Ως αποτέλεσμα, οι απώλειες αμάχων που συνδέονται με τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη αυξάνονται ραγδαία».
Στις 5 Νοεμβρίου, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν για πρώτη φορά παραδέχτηκε ότι η Τεχεράνη είχε στείλει στρατιωτικά UAV στη Μόσχα — αλλά ισχυρίστηκε ότι ήταν μόνο ένας μικρός αριθμός που παραδόθηκαν πριν από την εισβολή της Ρωσίας στα τέλη Φεβρουαρίου στην Ουκρανία. «Παρέχαμε περιορισμένο αριθμό drones στη Ρωσία πολλούς μήνες πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία», είπε ο Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν σε δημοσιογράφους στην Τεχεράνη.
Τα λόγια του προκάλεσαν οργισμένη απάντηση από τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Volodymyr Zelenskiy. Στο κανάλι του στο Telegram, κατηγόρησε το Ιράν ότι ψεύδεται «ακόμα και σε αυτήν την ομολογία», σημειώνοντας ότι η Ουκρανία κατέρριπτε περίπου 10 ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη κάθε μέρα, παρά το γεγονός ότι το Ιράν είπε ότι είχε προμηθεύσει τη Ρωσία μόνο με έναν μικρό αριθμό.
Ο Ζελένσκι προειδοποίησε το Ιράν ότι η υποστήριξή του προς τη Ρωσία θα αποτύχει, λέγοντας: «Γνωρίζουμε με βεβαιότητα ότι οι Ιρανοί εκπαιδευτές δίδαξαν στους Ρώσους τρομοκράτες πώς να χρησιμοποιούν drones και η Τεχεράνη γενικά σιωπά γι' αυτό.
Η Ρωσία χρησιμοποίησε ιρανικά drones καμικάζι Shahed-136, με μέγιστη εμβέλεια 2.500 χιλιομέτρων (1.550 μίλια) για να χτυπήσει κρίσιμες τοποθεσίες υποδομής σε ολόκληρη την Ουκρανία. Ως εκ τούτου, έχουν επιβληθεί κυλιόμενες διακοπές ρεύματος και περιορισμοί στη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας μόλις έρχεται ο κρύος χειμώνας.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.