Ο Ερντογάν προδίδει το ΝΑΤΟ για την αγάπη του Πούτιν
Δεν χρειάζεται να απορείς με το ότι οι Ρώσοι δεν θέλουν τη Φινλανδία στο ΝΑΤΟ. Καθώς η εισβολή του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία μετατρέπεται σε έναν μακρύ χειμερινό πόλεμο, πολλοί ακόμα θυμούνται πώς οι Φινλανδοί κατατρόπωσαν τον Κόκκινο Στρατό τη διετία 1939-1940.
Ο στρατός του Στάλιν θεωρούνταν ένας από τους καλύτερους στον κόσμο. Σε σύγκριση με τους Φινλανδούς ήταν τέσσερις φορές μεγαλύτερος σε στρατεύματα και όπλα, κι όμως οι περιπολίες-φαντάσματα των στρατευμάτων που πολεμούσαν με πέδιλα του σκι κράτησαν τους Ρώσους μακριά για μήνες, ξεκοιλιάζοντας τους σκοπούς με φινλανδικά μαχαίρια puukkoυπέρ του Πούτιν ή η στήριξη από τους δυτικούς στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι να έχει εξασθενίσει.
Η σχέση όμως με τον Πούτιν δεν έχει να κάνει μόνο με την ανταλλαγή χαρών. Και οι δύο είναι πλέον πάρα πολύ καιρό στην εξουσία (Ο Πούτιν από το 2000 και ο Ερντογάν από το 2014) και έχουν πια κατανοήσει ο ένας τα όρια του άλλου. Ως παλιός κατάσκοπος, ο Πούτιν αρέσκεται να συναλλάσσεται με ουδέτερα κράτη και σίγουρα θα προτιμούσε η Φινλανδία να παραμείνει ένα από αυτά. Επιθυμεί μια διεθνώς υποχρεωτική ουδετερότητα απέναντι στην Ουκρανία, χορούς σε ιδιωτικούς γάμους στην ουδέτερη Αυστρία, ενώ λέγεται ότι έχει κρύψει ένα μέρος της περιουσίας του στην ουδέτερη Ελβετία.
Στρατηγικός του στόχος θα μπορούσε να ήταν να φύγει η Τουρκία από το ΝΑΤΟ και να δηλώσει ουδέτερη. Γνωρίζοντας ότι αυτό δεν είναι ρεαλιστικό, θα συμβιβαστεί με το γίνει η χώρα ένας διαρκώς περίπλοκος παράγοντας, ένας ύπουλος και αναξιόπιστος σύμμαχος για τη Δύση. Και αυτό θα το έχει όσο ο Ερντογάν θα βρίσκεται στην εξουσία.
Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι χρειάζεται να αποδεχθεί για λίγο καιρό το πάρε δώσε της Τουρκίας με μια ανεξάρτητη Ουκρανία. Ο Πούτιν όμως ξέρει πώς να καταστρέψει διακριτικά οποιαδήποτε τουρκική σχέση με το Κίεβο. Ο Ερντογάν συνδιαπραγματεύτηκε το άνοιγμα των ουκρανικών λιμανιών στη Μαύρη Θάλασσα, αλλά οι εξαγωγές σιτηρών καταλήγουν μόνο σε πελάτες στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Γιατί; Η Ρωσία καθυστερεί τις διαδικασίες και δεν προχωράνε τα φορτία , 150 πλοία έχουν μπλοκαριστεί. Η ήδη εύθραυστη συμφωνία πρόκειται να λάβει τέλος τον επόμενο μήνα και ο Πούτιν σκοπεύει να εκμεταλλευτεί τη λήξη της προθεσμίας σε βάρος του Κιέβου. Ο Ερντογάν θα είναι ο μεσάζων, αποσπώντας παραχωρήσεις από τους Ουκρανούς προς όφελος του φίλου του.
Αρχικά η Τουρκία ενίσχυσε τα ουκρανικά στρατεύματα, προμηθεύοντάς τα με drones. Τώρα αυτά στερεύουν και η Ρωσία επενδύει στα φθηνότερα ιρανικά drones. Το αποτέλεσμα: η Ουκρανία είναι εκτεθειμένη από αέρος και η Τουρκία έμαθε ότι δεν είναι ο μόνος προμηθευτής drones σε αυτή την κρίση.
Τα συμφέροντα του Ερντογάν και του Πούτιν έρχονται σε σύγκρουση σε πολλά εκρηκτικά σημεία στην παγκόσμια σκηνή -στη Λιβύη, στη βόρεια Συρία, στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ- αλλά συνήθως οι δυο τους παραμένουν φίλοι. Ο Τούρκος ηγέτης νομίζει πως αυτό οφείλεται στη διπλωματική του ιδιοφυΐα. Ο Ρώσος ηγέτης πιθανώς πιστεύει ότι έχει μετατρέψει τον νέο σουλτάνο σ’ έναν χρήσιμο ηλίθιο.
Μοιράζονται, και αυτό τους συνδέει, μια βαθιά δυσπιστία απέναντι στις αμερικανικές προθέσεις. Αυτή δεν είναι υγιής βάση για το νέο ΝΑΤΟ. Η Φινλανδία και η Σουηδία θα πρέπει να ενταχθούν αμέσως στη συμμαχία και να φέρουν μαζί τους τις ιδιαίτερα ανεπτυγμένες ιδέες τους επάνω στη στρατηγική ανθεκτικότητα.
Ο Ερντογάν στο μεταξύ θα πρέπει να κάνει την επιλογή του: να εργαστεί για μια κοινή άμυνα της Δύσης ή να απολαύσει μια μακρά συνταξιοδότηση με τον Πούτιν, τον εγκληματία πολέμου.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.