Αεροσκάφος της EasyJet παραλίγο να συγκρουστεί με drone στα 16 χιλ. πόδια


Ένα αεροπλάνο της easyJet έφτασε σε απόσταση λίγων μέτρων από ένα drone, σε ένα από παρολίγον ατύχημα...

 Οι δύο πιλότοι του Airbus A320 μπόρεσαν να διακρίνουν το ιπτάμενο αντικείμενο κάτω από το αεροσκάφος, όταν αυτό εμφανίστηκε στα 16.000 πόδια πάνω από την ακτή του Κεντ. 

Ο πρώτος αξιωματικός άκουσε ένα υπόκωφο θόρυβο και φοβήθηκε ότι το drone είχε χτυπήσει το τζετ, το οποίο πετούσε από το Gatwick στη Ρόδο με 180 επιβάτες. 

Ο έλεγχος στην Ελλάδα δεν αποκάλυψε ζημιές. Οι πιλότοι είδαν τη «μαύρη και κυλινδρική» συσκευή να κατευθύνεται προς το μέρος τους καθώς πετούσαν με 400 μίλια την ώρα περίπου 20 μίλια δυτικά του Ντόβερ. 

Το «άγνωστο ιπτάμενο αντικείμενο» πέρασε «ακριβώς από κάτω» του αεροσκάφους στα 16.000 πόδια — 40 φορές από το συνηθισμένο μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος πτήσης drone των 400 ποδιών. 

Ο κυβερνήτης είπε στους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας: «Παραλίγο να χτυπήσουμε ένα drone. Μιλάμε λιγότερο από δέκα πόδια. «Δεν πιστεύουμε ότι το πετύχαμε, ακούστηκε ένας χτύπος, θα επιστρέψουμε σε εσάς». 

 Επιθεώρησε το αεροσκάφος κατά την προσγείωση, δεν βρήκε ζημιά και ανέφερε: «Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι δεν χτυπήσαμε το drone. 

Το UK Airprox Board, το οποίο διερευνά παρολίγον ατυχήματα, βαθμολόγησε το συμβάν στην κατηγορία Α, πράγμα που σημαίνει ότι υπήρχε σοβαρός κίνδυνος σύγκρουσης. 

Οι ειδικοί έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει για τους κινδύνους... ένα drone να σπάσει το παράθυρο του πιλοτηρίου του αεροπλάνου ή να καταστρέψει έναν κινητήρα τζετ. 

Ο χειριστής του drone αντιμετωπίζει φυλάκιση έως και πέντε ετών για κίνδυνο της ασφάλειας ενός αεροσκάφους,...

 Η EasyJet δήλωσε ότι το πλήρωμα πτήσης ενήργησε σύμφωνα με τις τυπικές διαδικασίες λειτουργίας της για να διασφαλίσει ότι η ασφάλεια της πτήσης δεν διακυβεύτηκε

Σχόλια