Ρωσικές επιθέσεις "καμικάζι" drones στο Κίεβο...(φώτο και βίντεο)


Η Ρωσία έπληξε την ουκρανική πρωτεύουσα, Κίεβο, με επιθέσεις ιρανικής κατασκευής drones "καμικάζι" - σκοτώνοντας τουλάχιστον ένα άτομο, δήλωσε ο δήμαρχος Vitali Klitschko.

«Δείχνει την απόγνωσή τους», δήλωσε ο Άντριι Γιέρμακ, επικεφαλής του επιτελείου του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Και στο λιμάνι του Μικολάιβ, δεξαμενές ηλιελαίου πυρπολήθηκαν από παρόμοια drones, δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης.

Πριν από μια εβδομάδα, η πρωτεύουσα χτυπήθηκε από ρωσικούς πυραύλους σε ώρα αιχμής, ως μέρος των επιθέσεων σε εθνικό επίπεδο που άφησαν 19 νεκρούς.

Αξιωματούχος της ουκρανικής πολεμικής αεροπορίας είπε ότι όλα τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη είχαν πετάξει στη χώρα από το νότο.


 

Ο Oleksandr Senkevich είπε ότι τρία drones χτύπησαν τανκς στο Mykolaiv αργά το βράδυ της Κυριακής, ώρες πριν από την επίθεση στο Κίεβο.

Οι επιθέσεις της Δευτέρας το πρωί στο Κίεβο έγιναν από drones - ο βόμβος αυτών των όπλων έχει γίνει  γνωστός σε όλη τη χώρα.

Η πόλη αντήχησε στον κροτάλισμα των πυροβολισμών καθώς τα αντιαεροπορικά προσπαθούσαν μανιωδώς να τις καταρρίψουν. 

Οι εκρήξεις τη Δευτέρα άρχισαν περίπου στις 06:30 τοπική ώρα (03:30 GMT). Η πιο πρόσφατη ήταν περίπου στις 08:10 τοπική ώρα.

Δύο ήταν κοντά στο κέντρο της πόλης, με σειρήνες και συναγερμούς αυτοκινήτων να ακούγονται σε όλη την περιοχή.

«Ο εχθρός μπορεί να επιτεθεί στις πόλεις μας, αλλά δεν θα μπορέσει να μας σπάσει», είπε ο Πρόεδρος Ζελένσκι, περιγράφοντας τις επιθέσεις ως «τρομοκρατία του άμαχου πληθυσμού».

Το ποιοι είναι οι στόχοι είναι δύσκολο να προσδιοριστεί. Αξιωματούχοι των σιδηροδρόμων λένε ότι οι εκρήξεις παρατηρήθηκαν κοντά στον κεντρικό σταθμό του Κιέβου.

Ένας δημοσιογράφος του Reuters ανέφερε ότι είδε θραύσματα ενός μη επανδρωμένου αεροσκάφους που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση και έφερε τις λέξεις «Για το Μπέλγκοροντ».

Το Κρεμλίνο κατηγόρησε την Ουκρανία ότι εξαπέλυσε πυραυλικές επιθέσεις στη ρωσική συνοριακή πόλη Μπέλγκοροντ. Η Ουκρανία το αρνήθηκε.

Οι πρόσφατες επιθέσεις στην Ουκρανία στόχευσαν την ενεργειακή υποδομή της χώρας. Θα είναι έκπληξη αν αυτό δεν συμβεί ξανά.

Γράφοντας στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Telegram, ο Klitschko είπε ότι έγιναν τέσσερις επιθέσεις στο Κίεβο, αν και οι κάτοικοι άκουσαν πέντε ή έξι εκρήξεις. Είπε επίσης στους κατοίκους να μείνουν σε καταφύγια αεροπορικών επιδρομών.

Όμως, παρά τις προειδοποιήσεις, οι δρόμοι δεν είναι έρημοι. Μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης σειράς επιθέσεων, πολλοί άνθρωποι φαινόταν να κάνουν τις δουλειές τους το πρωί της Δευτέρας.

Ο Γερμάκ περιέγραψε τις επιθέσεις των καμικάζι drone ως επιθέσεις «θανάτου» της Ρωσίας και είπε ότι η Ουκρανία χρειάζεται περισσότερα συστήματα αεράμυνας «το συντομότερο δυνατό».

Τι είναι τα drones καμικάζι;
  • Πιστεύεται ότι πρόκειται για ένα drone που παρέχεται από το Ιράν και ονομάζεται Shahed-136
  • Αυτά τα drone περιπλανώνται πάνω από έναν στόχο πριν επιτεθούν
  • Γεμάτο με εκρηκτικά που εκρήγνυνται κατά την πρόσκρουση, καταστρέφοντας το drone
  • Συχνά στέλνονται σε κύματα-σμήνη (swarm drones) και είναι δύσκολο να εντοπιστούν από τα radar
  • Οι ΗΠΑ είπαν ότι το Ιράν σχεδίαζε να στείλει εκατοντάδες στη Ρωσία, με κόστος μόλις 20.000 δολάρια (17.800 £) το καθένα

 
 

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είπε ότι τα χτυπήματα της περασμένης εβδομάδας, ήταν αντίποινα για τον βομβαρδισμό μιας βασικής γέφυρας που συνδέει τη Ρωσία με την κατεχόμενη Κριμαία, για την οποία κατηγόρησε την Ουκρανία.

Ήταν η πρώτη φορά κατά τη διάρκεια του πολέμου που το κέντρο του Κιέβου έγινε άμεσα στόχος.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Πούτιν είπε ότι δεν υπάρχει ανάγκη για περισσότερα μεγάλης κλίμακας χτυπήματα στην Ουκρανία . Οι περισσότεροι καθορισμένοι στόχοι χτυπήθηκαν, είπε, προσθέτοντας ότι δεν ήταν στόχος του να καταστρέψει τη χώρα.

 bbc.com

 

Σχόλια