Ο Πούτιν χρησιμοποιεί "καμικάζι" drones για να σκορπίσει τρόμο και χάος στην Ουκρανία...λένε ειδικοί και αξιωματούχοι


Η Ρωσία εξαπέλυσε νέα επίθεση με πυραύλους και drones σε όλη την Ουκρανία τη Δευτέρα
Ουκρανοί αξιωματούχοι αναγνώρισαν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ως ιρανικής κατασκευής, που συνήθως αποκαλούνται "καμικάζι". Ένας στρατιωτικός εμπειρογνώμονας είπε ότι ο Πούτιν τα χρησιμοποιεί επίτηδες, για να σκορπίσει «τρόμο και χάος» μεταξύ των Ουκρανών. 

Καθώς τα ουκρανικά στρατεύματα χτυπούν τις ρωσικές δυνάμεις κατά μήκος του ανατολικού και νότιου μετώπου του πολέμου, ο τραυματισμένος στρατός του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν χτυπά περιοχές αμάχων μακριά από τις γραμμές του μετώπου, σπέρνοντας αυτό που ένας ειδικός περιέγραψε ως «τρόμο και χάος». 

Η Ρωσία εξαπέλυσε ένα θανατηφόρο καταιγισμό πυραύλων και πραγματοποίησε επιδρομές με καμικάζι drones εναντίον πόλεων σε ολόκληρη την Ουκρανία τη Δευτέρα , συμπεριλαμβανομένων του Κιέβου και του Λβιβ — δύο πόλεις που απέχουν εκατοντάδες μίλια από τις πρώτες γραμμές του μετώπου. Το μέγεθος της ζημιάς δεν έγινε αμέσως σαφές, αν και έχουν αναφερθεί πολλοί θάνατοι και τραυματισμοί. 

Η επίθεση της Δευτέρας ήρθε λίγες μόλις ημέρες αφότου οι ρωσικές δυνάμεις, έπληξαν μια πόλη κοντά στο Κίεβο , μια σπάνια επίθεση σε μια περιοχή που δεν έχει δει εχθροπραξίες από την άνοιξη. Και στις δύο περιπτώσεις, ουκρανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι η Ρωσία χρησιμοποίησε ιρανικά drones αυτοκτονίας. Ο Πούτιν "προσπαθεί να δημιουργήσει τρόμο και χάος στον άμαχο πληθυσμό και να δείξει στο ουκρανικό καθεστώς ότι ναι, μπορεί να τους φτάσει εκεί, ακόμα κι αν είναι μακριά από το πεδίο της μάχης", η Μαρίνα Μιρόν, η οποία είναι επίτιμη ερευνήτρια στο King's College του Λονδίνου. 

Η Μιρόν δήλωσε στο Insider ότι, κάνοντας αυτό ο Πούτιν «προσπαθεί να δημιουργήσει» ψυχολογικό αντίκτυπο σε πολίτες που διαφορετικά πίστευαν ότι ήταν ασφαλείς, κάτι που έκαναν οι Ουκρανοί σε μέρη όπως η κατεχόμενη Κριμαία . «Στέλνει ένα μήνυμα τόσο με αυτά τα drones όσο και με τους πυραύλους λέγοντας ότι, "Έχουμε ακόμα δυνατότητες που δεν έχουμε χρησιμοποιήσει και μπορούμε να αυξήσουμε τη συχνότητα χρήσης τους. Επομένως, μην νομίζετε ότι οι απώλειές μας στο πεδίο θα σας βοηθήσουν να κερδίσετε τον πόλεμο», είπε.

Αξιωματούχοι έχουν επιβεβαιώσει προηγουμένως τη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών  Shahed-136 ιρανικής κατασκευής από τη Ρωσία στην Ουκρανία. 

Αυτά τα drone είναι ένας τύπος πυρομαχικών, τα οποία είναι μικρά συστήματα γεμάτα με εκρηκτικά που μπορούν να πετάξουν όπως τα κανονικά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα. Έχουν εμβέλεια περίπου 1.250 μίλια και συχνά αναφέρονται ως drones αυτοκτονίας ή καμικάζι, επειδή μόλις εντοπίσουν έναν στόχο, τα συστήματα μπορούν να πετάξουν σε αυτόν και να εκραγούν. 

 


Αυτή η αχρονολόγητη φωτογραφία που κυκλοφόρησε από τη Διεύθυνση Στρατηγικών Επικοινωνιών του ουκρανικού στρατού, δείχνει τα συντρίμμια αυτού που το Κίεβο περιέγραψε ως ιρανικό drone Shahed που καταρρίφθηκε κοντά στο Kupiansk της Ουκρανίας. 

Η Miron είπε ότι τα ιρανικά drones είναι φθηνά και "αρκετά πρωτόγονα" στην τεχνολογία τους. Ωστόσο, πετούν σε σχετικά χαμηλά υψόμετρα, γεγονός που καθιστά πιο δύσκολο τον εντοπισμό τους από τα ουκρανικά συστήματα ραντάρ. Είπε ότι τα drone έχουν επίσης πλήξει στόχους μακριά από το πεδίο της μάχης, όπως κέντρα διοίκησης και αποθήκες πυρομαχικών, εκτός από περιοχές αμάχων. Επικαλούμενη πληροφορίες, η κυβέρνηση Μπάιντεν είπε τον Ιούλιο ότι, γνώριζε ότι το Ιράν ετοιμαζόταν να παραδώσει drones στη Ρωσία. 

Η πρώτη παρτίδα έφτασε τον Αύγουστο... Δεν είναι σαφές πόσα ιρανικά drones έχει η Ρωσία στο οπλοστάσιό της. Την περασμένη εβδομάδα, ανώτερος στρατιωτικός αξιωματούχος των ΗΠΑ επιβεβαίωσε στους δημοσιογράφους ότι η Ρωσία προσπαθούσε να αγοράσει «εκατοντάδες» drone. Ωστόσο, η Ρωσία δεν διαθέτει επί του παρόντος τόσα πολλά drones, είπε ο αξιωματούχος. Εκτός από το Shahed-136 , η Ρωσία χρησιμοποίησε επίσης ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη Shahed-129, Shahed-191 και Qods Mohajer-6 στην Ουκρανία. 

Η Μιρόν τόνισε ότι η χρήση drone στον πόλεμο είναι ανατρεπτική, αλλά όχι απαραίτητα καθοριστική, επειδή μόλις η μία πλευρά μάθει πώς να προσαρμοστεί στην απειλή, τα συστήματα χάνουν τη στρατηγική τους αξία. Ήδη, η Πολεμική Αεροπορία της Ουκρανίας έχει επιβεβαιώσει ότι η χώρα είναι σε θέση να καταρρίψει τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Shahed-136. 

Η επίθεση της Δευτέρας έγινε αφότου μια βασική γέφυρα που συνδέει την Κριμαία με τη Ρωσία και που χρησιμεύει ως σημαντική γραμμή ανεφοδιασμού, υπέστη σοβαρές ζημιές από μια έκρηξη που ο Πούτιν κατηγόρησαν γρήγορα την Ουκρανία, καθώς ζήτησαν αντίποινα. 

"Η μόνη τακτική του Πούτιν είναι ο τρόμος στις πόλεις της Ουκρανίας, αλλά δεν θα διαλύσει την Ουκρανία", έγραψε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα . «Αυτή είναι και η απάντησή του σε όλους τους κατευναστές που θέλουν να μιλήσουν μαζί του για την ειρήνη: ο Πούτιν είναι ένας τρομοκράτης που μιλάει με πυραύλους».


businessinsider

Σχόλια