Τουρκικά drones συμμετέχουν στον πιο θανατηφόρο πόλεμο στον κόσμο στην Αιθιοπία...


Καθώς το ΝΑΤΟ έχει συγκεντρωθεί στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Τουρκία, το « μαύρο πρόβατο » της οικογένειας, παραμένει  μπερδεμένη ανάμεσα στους ρόλους της ως σύμμαχος και ανταγωνιστής της Ευρώπης

Τις τελευταίες εβδομάδες, οι τουρκικές κρατικές τράπεζες έχουν γίνει οι πιο πρόσφατες που ανέστειλαν τη χρήση του ρωσικού συστήματος πληρωμών Mir, μόλις ένα μήνα αφότου ο υπουργός Οικονομικών Νουρεντίν Νεμπάτι απέρριψε τις προειδοποιήσεις για κυρώσεις σχετικά με τη συνέχιση των συναλλαγών της Τουρκίας με τη Ρωσία, χαρακτηρίζοντας ακόμη και περιφρονητικά την απειλή της Δύσης ως «χωρίς νόημα ». Ενώ η πρόσφατη συμμόρφωση της Τουρκίας είναι ενθαρρυντική, μια τέτοια περιφρονητική ρητορική από την κυβέρνηση του Προέδρου Ερντογάν έχει γίνει τόσο συνηθισμένη όσο και ανησυχητική. 

Ο Ερντογάν έχει εργαλειοποιήσει τους πρόσφυγες ως ισχυρό όπλο κατά της Ευρωπαϊκήε Ένωσης. Διευκόλυνε την εθνοκάθαρση των Κούρδων και συνέλαβε, απήγαγε και βασάνισε αμέτρητους πολιτικούς αντιπάλους. Δεν αποτελεί έκπληξη ότι τρέφει ελάχιστη στοργή για τη Δύση

Ωστόσο, προσηλωμένοι στη σχέση του Ερντογάν με τον Ρώσο Πρόεδρο Πούτιν κατά τη διάρκεια του πολέμου του στην Ουκρανία, έχουμε παραμελήσει την εμπλοκή της Τουρκίας σε μια άλλη τραγωδία, που αποτελεί την επιτομή της άβολης ταύτισής της στο ΝΑΤΟ: τις πωλήσεις drone της Άγκυρας στην Αιθιοπία

Η Telegraph έχει χαρακτηρίσει τη σύγκρουση στην περιοχή Tigray της Αιθιοπίας ως τον « Μεγάλο Πόλεμο της Αφρικής » και τον «πιο θανατηφόρο πόλεμο στον κόσμο». Μοιάζει να είναι η πιο αιματηρή και πιο δαπανηρή σύγκρουση της νέας χιλιετίας, ωστόσο δεν έχει καταφέρει να τραβήξει τα μεγάλα πρωτοσέλιδα. 

Οι συγκρούσεις στα τέλη Αυγούστου μεταξύ της Αιθιοπικής Εθνικής Αμυντικής Δύναμης (ENDF) και του μαχητικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Μετώπου Tigray (TPLF) στις βόρειες περιοχές της Αιθιοπίας, αναζωπύρωσαν ένα διετές εμφύλιο πόλεμο που έχει δει φρικτά εγκλήματα να διαπράττονται και από τις δύο πλευρές. 

Τουλάχιστον μισό εκατομμύριο Αιθίοπες έχουν σκοτωθεί και εκατομμύρια άλλοι εκτοπίστηκαν. Αυτοί οι αριθμοί, που ήδη επισκιάζουν το ανθρώπινο κόστος στην Ουκρανία, δεν περιλαμβάνουν το κόστος της γεωργικής καταστροφής του πολέμου κατά τη διάρκεια μιας σοβαρής ξηρασίας, που η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά ότι θα βυθίσει σε λιμό 70 εκατομμύρια Ανατολικοαφρικανούς μέχρι τον επόμενο Ιούλιο. 

Το ανησυχητικό είναι ότι ο πρωθυπουργός της Αιθιοπίας Abiy Ahmed - πρώην βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης - έχει μετατραπεί από δημοκρατικό αγαπημένο της Αφρικής σε κατασταλτικό και αυταρχικό πολεμοκάπηλο. Ακόμη χειρότερα, ο Abiy έχει εξοπλίσει τις δυνάμεις του με στόλους οπλισμένων drones από διεθνείς προμηθευτές , συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Κίνας και του Ιράν . Από τον περασμένο Νοέμβριο, ωστόσο, όταν ολοκλήρωσε ένα σύμφωνο ασφαλείας με τον Ερντογάν, η ENDF υπερτροφοδοτεί τον στόλο των drone της με τουρκικά Bayraktar TB2 - μια πλατφόρμα τόσο φθηνή, αξιόπιστη και δημοφιλής που ονομάζεται «το Toyota Corolla των drones» . 

Η χρήση αυτών των μη επανδρωμένων αεροσκαφών έχει αλλάξει ριζικά τον στρατηγικό λογισμό που βασίζεται στη συμπεριφορά και των δύο πλευρών, απειλώντας να ωθήσει κάθε πιθανή ειρηνευτική συμφωνία απρόσιτη. Οι ζημιές που προκάλεσαν σε όλο το Tigray ώθησαν τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Volker Türk, να εκδώσει μια δήλωση την περασμένη εβδομάδα περιγράφοντας τον απολογισμό των αμάχων ως «εντελώς συγκλονιστικό». 

Πρώτον, η χρήση οπλισμένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών υπονομεύει μία από τις βασικές δυνάμεις που παρακινούν την επίλυση κάθε σύγκρουσης: την αποστροφή του κόστους. Τα drones πιθανότατα δεν θα επιτρέψουν μια κορυφαία νίκη των Clausewitzian επί του TPLF, ιδιαίτερα δεδομένης της τακτικής των ανταρτών τους. Ωστόσο, επιτρέπουν στον Abiy να σημειώνει φτηνές, τακτικές νίκες τακτικής, μειώνοντας το κίνητρο για διαπραγματεύσεις ενώ αναγκάζει τους εξεγερμένους του αντιπάλους να είναι πιο βαθιά στο υπόγειο. 

Τραγικά, τα αναπόφευκτα τρομοκρατικά αντίποινα πιθανότατα θα στοχεύουν Αιθίοπες πολίτες όσο και το προσωπικό της ENDF. Επιπλέον, δεδομένης της εμβέλειας του TB2 και της αδυναμίας του TPLF να αντιμετωπίσει εναέρια οχήματα, τα προηγούμενα εμφανή σύνορα μεταξύ ελεγχόμενων από το TPLF και ελεγχόμενων από το ENDF εδαφών γίνονται ασαφή. Μη ασφαλείς πλέον εντός του Tigray, οι μαχητές του TPLF ενθαρρύνονται να μετακινηθούν σε γειτονικές περιοχές όπως η Αμχάρα, διευρύνοντας τη ζώνη καταστροφής της σύγκρουσης ενώ η Ερυθραία, η Σομαλία και το Σουδάν συνεισφέρουν περισσότερους πόρους στον πόλεμο. 

Οι επιδρομές με μη επανδρωμένα αεροσκάφη του ENDF έχουν ήδη αποτρέψει τους παρόχους βοήθειας από το να παρέχουν τα απαραίτητα τρόφιμα, νερό και ιατρικές υπηρεσίες στα θύματα της βίας, του λιμού και των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, επιδεινώνοντας την κρίση και ωθώντας την Ανατολική Αφρική πιο κοντά στο σημείο χωρίς επιστροφή. Υπάρχουν επιχειρήματα τόσο υπέρ όσο και κατά της έναρξης μιας πλήρους κλίμακας επέμβασης στην Αιθιοπία, υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Εθνών, των Ηνωμένων Πολιτειών ή άλλων. Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για να καθίσετε ενώ οι Αιθίοπες είναι συντετριμμένοι από προηγμένες στρατιωτικές τεχνολογίες που πωλούνται από δεσποτικούς καταπατητές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδιαίτερα όταν στοχεύουν ειρηνευτές και παρόχους βοήθειας . 

Η πρόσφατη αναστολή του συστήματος πληρωμών Mir από την Τουρκία ενόψει των δυτικών κυρώσεων υποδηλώνει ότι, η συμβολή της επισφαλούς οικονομικής κατάστασης της Άγκυρας και των πολιτικών τρωτών σημείων του Ερντογάν ενδέχεται να παρακινήσουν τα μαύρα πρόβατα του ΝΑΤΟ να πλησιάσουν λίγο πιο κοντά στο κοπάδι.

Περισσότερο από στρατιωτικές πλατφόρμες, ο Ερντογάν εξάγει αστάθεια σε όλο τον αναπτυσσόμενο κόσμο - πωλήσεις από τις οποίες η Τουρκία επωφελείται πάρα πολύ....

aspistrategist.org.au

Σχόλια