Η Ουκρανία ζητάει ισραηλινή υποστήριξη καθώς η Ρωσία κλιμακώνει τη χρήση ιρανικών drones «καμικάζι»


Η Ουκρανία δηλώνει ότι το Ισραήλ «δεν έχει κάνει αρκετά», για να μοιραστεί την τεχνογνωσία του στον πόλεμο με drone και να παράσχει αεροπορική υποστήριξη κατά των ρωσικών επιθέσεων 

Το Ισραήλ έχει δεχθεί πίεση να μοιραστεί την τεχνογνωσία του στον πόλεμο με μη επανδρωμένα αεροσκάφη με τις ουκρανικές δυνάμεις, καθώς το Κίεβο αντιμετωπίζει μια νέα απειλή από ιρανικά drones της Ρωσίας. Ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στο Ισραήλ παραπονέθηκε αυτή την εβδομάδα ότι «δεν έχει κάνει αρκετά» για την παροχή αεροπορικής υποστήριξης, απηχώντας παρόμοια προειδοποίηση από τον πρόεδρο Ζελένσκι

Πολλά αιτήματα προς τον Μπένι Γκαντζ, τον υπουργό Άμυνας του Ισραήλ, έχουν μείνει μέχρι στιγμής αναπάντητα, είπε. Προειδοποίησε επίσης ότι οι επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη θα μπορούσαν να επηρεάσουν άμεσα το Ισραήλ, επικαλούμενος αναφορές ότι ιρανικά drones έχουν εκτοξευθεί για να επιτεθούν σε Εβραίους προσκυνητές στο Ουμάν στη νότια Ουκρανία . «Ζητάμε περισσότερη βοήθεια από το Ισραήλ, με έμφαση στη στρατιωτική βοήθεια», δήλωσε ο Γιέβγκεν Κορνιιτσούκ σε συνέντευξή του στον ισραηλινό τηλεοπτικό σταθμό Channel 2. 

"Το Ισραήλ πρέπει να μας εξοπλίσει με αντιαεροπορικά όπλα. Αυτή είναι η ώρα. Μέχρι στιγμής το Ισραήλ δεν έχει κάνει αρκετά. Το Ισραήλ είναι καλό στην ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά δεν θα κερδίσουμε με επιδέσμους".

Το αίτημα φέρνει το Ισραήλ σε μια άβολη θέση, καθώς ο λεγόμενος σκιώδης πόλεμος του με το Ιράν έχει μετατρέψει τη χώρα σε ηγετική αρχή, για την αντιμετώπιση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών και άλλων όπλων του καθεστώτος. Ωστόσο, είναι επίσης εξαιρετικά επιφυλακτικό για να εξοργίσει τη Ρωσία, η οποία μέχρι στιγμής έχει κάνει τα στραβά μάτια στις ισραηλινές επιθέσεις στις δυνάμεις που υποστηρίζονται από το Ιράν στη Συρία. 

Μετά από αρκετούς μήνες τρομερών απωλειών στο πεδίο της μάχης και απουσία του δικού της προγράμματος drone, η Ρωσία βασίζεται ολοένα και περισσότερο σε UAV ιρανικής κατασκευής για να αντεπιτεθεί στις δυνάμεις της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένων αρκετών επιθέσεων στην πόλη της Οδησσού. 

Τα Shahed-136 του Ιράν είναι φθηνά και αποτελεσματικά... Συχνά αναφέρονται ως drones αυτοκτονίας ή καμικάζι, καθώς μπορούν να πετάξουν έως και 600 μίλια πριν πυροδοτήσουν εκρηκτικά 50 κιλών. Αλλά οι ειδικοί λένε ότι είναι απίθανο να αντιστρέψουν το ρεύμα του πολέμου. "Αυτό είναι ένα σχετικά φθηνό και αναλώσιμο όπλο που μπορεί να χρησιμοποιήσει η Ρωσία, δεν είναι όπλο που κερδίζει τον πόλεμο και εάν η Μόσχα δεν κατασκευάσει χιλιάδες από αυτά τοπικά, δεν θα έχει πιθανότατα σημαντικό αντίκτυπο", δήλωσε ο Seth Frantzman, ισραηλινός αναλυτής της Μέσης Ανατολής και ο συγγραφέας του «Drone Wars». 

Αυτό το «βασικό» όπλο είναι «σίγουρα ένα αυξανόμενο πρόβλημα για την Ουκρανία και η ζημιά που θα προκληθεί θα είναι τραγική και στρατιωτικά άβολη», πρόσθεσε ο Τζάστιν Μπρονκ, ειδικός στρατιωτικής τεχνολογίας στη βρετανική δεξαμενή σκέψης ασφαλείας Rusi. "Ωστόσο... ακόμα κι αν εκατοντάδες περάσουν δεν είναι πιθανό να αλλάξουν το αποτέλεσμα." 

Η Telegraph προσέγγισε το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών για σχόλια, αλλά δεν έλαβε απάντηση. 

telegraph.co.uk

Σχόλια