Ο πόλεμος των drone καλά κρατεί...

Το Meraj-521 αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια στρατιωτικής άσκησης που διεξήχθη από το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC). Είναι επίσης πιθανό να χρησιμεύσει ως απάντηση προς το Ισραήλ, με το οποίο οι εντάσεις έχουν ξανά αυξηθεί. Μένει επίσης να δούμε αν το Meraj-521 θα σταλεί στη Ρωσία για να χρησιμοποιηθεί στην Ουκρανία, αλλά μέχρι στιγμής, η Ρωσία φαίνεται να χρησιμοποιεί αρκετά αποτελεσματικά τα μοντέλα KYB και Lancet. Περισσότερα από 700 drones Switchblade-300 στάλθηκαν στην Ουκρανία από τις Ηνωμένες Πολιτείες ως μέρος πακέτου όπλων μετά τη ρωσική στρατιωτική επέμβαση τον Φεβρουάριο του 2022.

Τα Meraj έχουν περιγραφεί ως μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα ελαφριάς κατηγορίας που μπορούν να φέρουν κεφαλή βάρους 500, 700 και 1000 γραμμαρίων. Το drone διαθέτει πτυσσόμενα φτερά ενώ τοποθετείται μέσα σε σωλήνα. Στη συνέχεια, ένας  καταπέλτης εκτοξεύει το drone. 


 


Όπως ένα τυπικό πυρομαχικό τακτικής περιπλάνησης πεδίου μάχης (καμικάζι drone), ο σχεδιασμός του δείχνει ότι είναι κατασκευασμένο από σύνθετα υλικά από ανθρακονήματα για να παραμένει ελαφρύ. Τα αναδιπλούμενα φτερά και το βάρος του επιτρέπουν να είναι φορητό για να μεταφέρεται σε σακίδιο. 

Το Meraj-521 είναι επίσης παρόμοιο με το μη επανδρωμένο αεροσκάφος Rainbow CH-901 της Κίνας, ως προς τα πτυσσόμενα φτερά και την ευθυγράμμιση της ουράς του.

Meraj-521 Vs Switchblade 300 


 


Το Meraj-521 μοιάζει με το Switchblade 300 της κατασκευάστριας αμερικανικών μη επανδρωμένων συστημάτων (UAS) AeroVironment
, το Meraj-521 μπορεί να παραμείνει στον αέρα έως και 15 λεπτά και έχει αυτονομία πέντε χιλιομέτρων. Μπορεί προαιρετικά να εξοπλιστεί με τρεις τύπους κεφαλών βάρους από 500 γραμμάρια έως ένα κιλό. 

Συγκριτικά, το Switchblade 300 έχει μέγιστο χρόνο πτήσης 10 λεπτά, αλλά μπορεί να χτυπήσει στόχους σε εμβέλεια έως και 10 χιλιομέτρων. Το αμερικανικό drone καμικάζι χρησιμοποιείται για την καταστροφή ελαφρών τεθωρακισμένων οχημάτων και κατά προσωπικού. Η κεφαλή έχει εκρηκτική γόμωση ισοδύναμη με χειροβομβίδα των 40 χλστ. 

Το Meraj-521 εμφανίστηκε σε φωτογραφίες πριν από περίπου δύο χρόνια , σύμφωνα με πληροφορίες σε σύστημα «τριπλού εκτοξευτή» και όχι σε έναν σωλήνα όλμου. Ωστόσο, ένας άλλος χρήστης δημοσίευσε μια κοντινή φωτογραφία του Meraj-521 στο Twitter, δείχνοντας μια ενσωματωμένη κάμερα με μια κεραία και ένα καλώδιο να προεξέχει. 

Το Switchblade 300 διαθέτει έγχρωμη κάμερα για την ημέρα, κάμερα υπέρυθρης ακτινοβολίας και «υποβοηθούμενο ανιχνευτή στόχων» για να κλειδώνει σε σταθερούς και κινούμενους στόχους. Έτσι, το Meraj-521 μπορεί να συμπεράνει ότι είναι λιγότερο εξελιγμένο ηλεκτρονικά, δεδομένων των κυρώσεων στο Ιράν που το εμποδίζουν να προμηθεύεται προηγμένα αεροναυτικά εξαρτήματα. Ωστόσο, φαίνεται αρκετά κατάλληλο για χρήση στο ιρανικό πεδίο μάχης.  Το αμερικανικό drone έχει επίσης άλλα προηγμένα χαρακτηριστικά, όπως το να μπορεί να εμπλακεί ξανά και να στοχευτεί εκ νέου εάν πρόκειται να ακυρωθεί η επίθεση. Μοιράζεται επίσης δεδομένα με άλλα UAV της AeroVironment όπως το Wasp, το RQ-11 Raven και ένα RQ-20 Puma, τα οποία χρησιμοποιούν όλα τον ίδιο Σταθμό Ελέγχου εδάφους (GCC).

Σχόλια