Ανησυχία Ισραήλ μετά τα χτυπήματα με ιρανικά drone στην Ουκρανία


Το σενάριο πολλαπλών επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, που θα προκαλούσαν κορεσμό το ισραηλινό σύστημα αεράμυνας, φαίνεται ρεαλιστικό εάν ξεσπάσει στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, σχολιάζει το "
Israel Defense"

Μετά την επίθεση του Ιράν και των Χούτι κατά της Σαουδικής Αραβίας τον Σεπτέμβριο του 2019, το Ισραήλ άρχισε να θέτει ερωτήσεις σχετικά με τον κίνδυνο που ενέχουν τα ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο Ισραήλ. Έκτοτε υπήρξαν αρκετές απόπειρες επιθέσεων από ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο ισραηλινό έδαφος. Κάποια ήρθαν από τα ανατολικά, άλλα από τον βορρά. Αυτές ήταν επιθέσεις από ένα μόνο drone ή περιορισμένο αριθμό drones. Όλοι τους αναχαιτίστηκαν κάποια στιγμή και δεν προκάλεσαν μεγάλη ζημιά, αν και καμία.

Ωστόσο, φαίνεται ότι το σενάριο πολλαπλών επιθέσεων με drone, όπως να κορεστεί το ισραηλινό σύστημα αεράμυνας, φαίνεται ρεαλιστικό εάν ξεσπάσει στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν.

 Πρόσφατες φωτογραφίεςαπό την πόλη Bila Tserkva στην Ουκρανία, περίπου 80 χιλιόμετρα βόρεια του Κιέβου, δείχνουν σοβαρές ζημιές που προκλήθηκαν από επίθεση με έξι ιρανικά drones αυτοκτονίας. Σε άλλο tweet, οι ζημιές είναι ορατές στο φως της ημέρας

Μια μέρα που θα εκτοξευθούν drones από τα ανατολικά και τα βόρεια, μαζί με ρουκέτες από το νότο και το βορρά, υπό την ιρανική διοίκηση για μια συνδυασμένη επίθεση. Θα αντέξει το ισραηλινό σύστημα αεράμυνας; Σε αντίθεση με τους πύραυλους που δεν είναι ακριβείς, εδώ μιλάμε για ακριβή drones. Δηλαδή, θεωρητικά, η στάση απέναντι σε οποιοδήποτε UAV είναι ακριβές, χτυπά τον στόχο και εντός του πολυγώνου.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, αυτά τα drones μπορούν να ταξιδέψουν εκατοντάδες χιλιόμετρα εν πτήσει προς τον στόχο. Στη φάση της πτήσης, πρόκειται για σχετικά αργά σκάφη που μπορούν να αναχαιτιστούν με πυραύλους αέρος-αέρος. Γιατί στην Ουκρανία δεν αναχαιτίστηκαν αυτά τα εργαλεία στο δρόμο τους προς τον στόχο; Αυτό είναι ένα ανοιχτό ερώτημα. Επίσης το ερώτημα γιατί απέτυχε ο ηλεκτρονικός πόλεμος και η αεράμυνα της Ουκρανίας. Ίσως δεν υπήρχε αρκετή ανάπτυξη στη ζώνη επίθεσης.

Αυτό το σημείο εγείρει το ερώτημα εάν η Πολεμική Αεροπορία ξέρει πώς να κλείνει τον εναέριο χώρο του Ισραήλ σε τέτοια drones.

Israel Defense

The Hellenic Information Team

© Βαλκανικό ΠερισκόπιοΓιῶργος  Ἐχέδωρος

Σχόλια