Αικατερίνη Χατζηγεωργίου...η δασκάλα ηρωίδα που θυσιάστηκε για τα ιδανικά της Πατρίδας


14 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1904! ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ!! MACEDONIAN STRUGGLE!! ΔΑΣΚΑΛΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ!! MACEDONIAN FIGHTER TEACHER AIKATERINI HATZIGEORGIOU!!

Η ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ, γεννήθηκε το 1885 στην Γευγελή (Gevgelija) που βρίσκεται στα Σκόπια το κράτος που του χαρίσαμε το όνομα Βόρεια Μακεδονία. 

Σε ηλικία 20 χρονών, διορίστηκε δασκάλα στο Κιλκίς. Δεν περιορίστηκε μόνο στο να μάθει τα παιδιά γράμματα, αλλά ανέπτυξε και μεγάλη εθνική δράση, ενισχύοντας τους Έλληνες να μείνουν πιστοί στο Πατριαρχείο και την Ελλάδα. Οι ενέργειες της, έγιναν γνωστές στο Βουλγαρικό Κομιτάτο, γι' αυτό και την επικήρυξαν.

Στην αρχή, την πλησίασαν δίνοντάς της χρήματα. Βλέποντας ότι δεν πτοείται, την απειλούν, ενώ στο τέλος αποφασίζουν την εξόντωση της. Το Ελληνικό Προξενείο, στη Θεσσαλονίκη, μαθαίνοντας τις ενέργειες των Βουλγάρων, την μεταθέτει στην Grchishte (Ελληνοχώρι) στη Γευγελή, κοντά στον Κρητικό Μακεδονομάχο Εμμανουήλ Κατσίγαρη- Καραμανώλη. 

Οι Βούλγαροι την ανακαλύπτουν. Βράδυ 14ης Οκτωβρίου 1904, και ενώ ο Καπετάν Κατσίγαρης, απουσιάζει σε εξόρμηση, οι Βούλγαροι κύκλωσαν το σπίτι όπου βρισκόταν η ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ

Ο Αρχικομιτατζής Λεώνε της ζητά να παραδοθεί. Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ απαντά πως δεν παραδίδεται. Μαζί της βρίσκονται ακόμη 5  Μακεδονομάχοι. Με το όπλο της ρίχνει εναντίον των κομιτατζήδων και σκοτώνει έναν, η μάχη ξεκινά. Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ δεν δειλιάζει. Τέσσερις ώρες πολεμούσαν γενναία κρατώντας μακριά τους Βουλγάρους. Ο Λεώνε αφρίζει και διατάσσει να κάψουν το σπίτι. Τεράστιες φλόγες ξεπηδούν από παντού, η ΚΑΤΕΡΙΝΑ και οι σύντροφοί της μένουν μέσα και πολεμούν δεν παραδίδονται. Η φωτιά τους ΚΑΙΕΙ περνούν στο πάνθεο των ΗΡΩΩΝ!!. 


 Οι Βούλγαροι φεύγουν ντροπιασμένοι από μία γυναίκα. Η θυσία της συγκλόνισε το Πανελλήνιο. Ο Καπετάν Κατσίγαρης, ορκίστηκε εκδίκηση για τον θάνατο της ηρωικής δασκάλας, κυνήγησε και τελικώς εκδικήθηκε σκοτώνοντας τον Λεώνε στη Κορώνα Κιλκίς.


Αυτή ήταν η ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ πού από μικρή ηλικία αγωνίστηκε και θυσιάστηκε για τα ιδανικά της Πατρίδας και του Ελληνισμού. Η θυσία της μας κάνει υπερήφανους, και ιδιαιτέρως σήμερα που αξίες, ιδανικά, οράματα, μηδενίζονται διαστρεβλώνονται και περιθωριοποιούνται.


Η θυσία της ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ, αλλά και των άλλων αγωνιστών για την απελευθέρωση Ελληνικών εδαφών, δείχνει πώς ο Ελληνισμός ενωμένος, μπορεί να μεγαλουργήσει.

Ο Μακεδονικός αγώνας είναι μια σημαντική ιστορική περίοδος για τον Ελληνισμό που πρέπει να μεταδίδεται από γενεά σε γενεά ως ιερή παρακαταθήκη, όπως η Επανάσταση του 1821.

Το 1939 βρέθηκε στο νεκροταφείο της Γευγελής ο τάφος της ηρωικής δασκάλας. Ο σταυρός, έγραφε:

«Υπέρ της εις τον Θεόν των Ελλήνων πίστεως αγωνιζομένη, πυρί υπό των Βουλγάρων παραδοθείσα, ενθάδε κείμαι, Αικατερίνη Χατζηγεωργίου Διδάσκαλος, 14 Οκτωβρίου 1904».

 Το κράτος, δεν της πρόσφερε καμιά διάκριση. Κανένα Σχολείο ανά την χώρα δεν φέρει το όνομά της. Και σίγουρα λίγοι δάσκαλοι έχουν ακουστά την ηρωίδα δασκάλα του Μακεδονικού Αγώνα. Οι ήρωες δεν έχουν ανάγκη κρατικής αναγνωρίσεως πρεπει να μενουν μεσα στις καρδιές μας. 

ΑΘΑΝΑΤΗ ΕΛΛΗΝΙΔΑ!!!!

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid02nJjb5Hr8XZANCCtDax5KwhY9vt3gYMJxReDZoD36vcbaMmTWMYJFC4EtXgtsDwMdl&id=100063454695952

Σχόλια