Ταυτόχρονη ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ επιθυμούν οι ΗΠΑ


Ο Derek Chollet, σύμβουλος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών και σύμβουλος του υπουργού Εξωτερικών Antony Blinken, δήλωσε στο Φινλανδικό Πρακτορείο Ειδήσεων (STT) την Πέμπτη (13 Οκτωβρίου) ότι θα ήταν «προς το συμφέρον του ΝΑΤΟ τόσο σε πολιτικό όσο και σε αμυντικό επίπεδο» εάν η Φινλανδία και η Σουηδία εντάσσονταν ταυτόχρονα στη στρατιωτική συμμαχία.

Μεταξύ ορισμένων Φινλανδών πολιτικών υπήρξε κάποια ανυπομονησία όσον αφορά την αργή πρόοδο της ένταξης στο ΝΑΤΟ. Σε μια δημόσια συζήτηση, τέθηκαν ερωτήματα για το αν η Φινλανδία θα πρέπει να ενταχθεί στη συμμαχία χωρίς να περιμένει τη Σουηδία. Ωστόσο, οι γραμμές κρατήθηκαν ευθείες και η πολιτική ηγεσία διαβεβαίωσε ότι οι χώρες θα βαδίσουν χέρι-χέρι.

Ως θετικό σημάδι προς την κατεύθυνση της ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ ερμηνεύτηκαν οι ειδήσεις από την Ουάσιγκτον ότι η αμερικανική Γερουσία ενδέχεται να δείξει πράσινο φως για την πώληση μαχητικών αεροσκαφών στην Τουρκία. Η απόκτηση αμερικανικών μαχητικών έχει θεωρηθεί ως ένα από τα ζητήματα που κάνουν την Τουρκία ίσως να δεχθεί νέα μέλη στη συμμαχία. Σχολιάζοντας το θέμα στο Iltalehti, ο Τόνι Αλαράντα, ανώτερος ερευνητής στο Φινλανδικό Ινστιτούτο Διεθνών Υποθέσεων (FIIA), δήλωσε ότι η πιθανή πώληση μαχητικών αεροσκαφών μπορεί να έχει θετικές συνέπειες για την ένταξη της Φινλανδίας (και της Σουηδίας) στο ΝΑΤΟ.

euractiv.gr

Σχόλια