Η Κύπρος και το ΝΑΤΟ...


Του Χρήστου Δημοσθένους

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου η Φινλανδία και η Σουηδία με προτροπή από τη Δύση, υπέβαλαν αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Το ΝΑΤΟ, γνωστό και ως Βορειοατλαντική Συμμαχία, ιδρύθηκε στις 4 Απριλίου 1949 από τις ΗΠΑ, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Νορβηγία, Ιταλία, Καναδά, Βέλγιο, Δανία, Λουξεμβούργο, Ισλανδία και Πορτογαλία, που μετά τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο ένιωθαν την απειλή της ισχυρότατης πλέον Σοβιετικής Ένωσης, σημερινής Ρωσικής Ομοσπονδίας. 

Κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα ακούγονται τοποθετήσεις από πολιτικούς στην Κύπρο και ακόμη και από τον ίδιο τον υπουργό Εξωτερικών, ότι ήρθε η ώρα η Κύπρος να υποβάλει αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ.

Για να δώσουμε μια ρεαλιστική απάντηση σε αυτό το αίτημα, θα πρέπει να κάνουμε μια ιστορική αναδρομή χρονικά στο παρελθόν. Αρχίζοντας από τις συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου, τον Φεβρουαρίου του 1959, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής εκ μέρους της Ελλάδας, ο Μεντερές εκ μέρους της Τουρκίας και ο Χάρολντ Μακμίλαν εκ μέρους της Αγγλίας, συμφώνησαν στην ανεξαρτησία της Κ.Δ. με εγγυήτριες δυνάμεις την Αγγλία, Ελλάδα και Τουρκία και όχι στην ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα, που ήταν και ο στόχος του Αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-1959.

Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι αποφάσισαν άλλοι για μας, χωρίς εμάς τους αυτόχθονες κατοίκους της Κύπρου και μάλιστα μας επέβαλαν και τις τρεις Εγγυήτριες Δυνάμεις, σαν να είμαστε τραπεζικό δάνειο, για να μας διασφαλίσουν την ελευθερία και ανεξαρτησία της Κ.Δ. Τονίζεται ιδιαίτερα σε αυτό το σημείο ότι και οι τρεις εγγυήτριες χώρες ήταν μέλη του ΝΑΤΟ, άρα φαίνεται καθαρά ότι δεν άφησαν στην τύχη τον έλεγχο της Κύπρου σε κανένα άλλο εκτός από το ΝΑΤΟ. 

Η Αγγλία εγγυήτρια της Κ.Δ. και ένα από τα ιδρυτικά μέλη του ΝΑΤΟ διατηρεί στην Κύπρο:

α) Δύο αεροδρόμια, ένα στη Λεμεσό στο Ακρωτήρι και ένα στη Λάρνακα στην Δεκέλεια. 

β) Οι πιο πάνω Βάσεις και κατά κύριο λόγο το Ακρωτήρι, έχει τη δυνατότητα, εκτός από τον μικρό αριθμό μαχητικών που διατηρεί κατά την περίοδο της ειρήνης, να αναπτύξει όποτε απαιτηθεί, ανάλογα με το επιχειρησιακό περιβάλλον, όλα τα είδη μαχητικών-μεταφορικών αεροσκαφών που απαιτούνται στη Ν.Α. Μεσόγειο - Μέση Ανατολή. 

γ) Διαθέτει συστήματα ραντάρ στο Τρόοδος για παρακολούθηση του εναέριου χώρου της Ν.Α. Μεσογείου-Μέσης Ανατολής και θαλάσσιας εικόνας της λεκάνης της Ν.Α. Μεσογείου.

δ) Στον Άγιο Νικόλαο διαθέτει το Echelon, που είναι ένα από τα δώδεκα κατασκοπευτικά συστήματα που βρίσκονται στον κόσμο, που απορρέει από το πρόγραμμα επιτήρησης (δίκτυο συλλογής και ανάλυσης πληροφοριών) για τη Ν.Α. Μεσόγειο, Μέση Ανατολή και Ρωσία, που λειτουργεί από τις ΗΠΑ με τη βοήθεια τεσσάρων άλλων κρατών (Αυστραλία, Καναδά, Νέα Ζηλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο).

Η Τουρκία εγγυήτρια της Κ.Δ. και μέλος του ΝΑΤΟ:

α) Εισέβαλε στην Κύπρο και κατέχει σχεδόν το 38% του εδάφους της. 

β) Διατηρεί στην Κύπρο περίπου  40.000 χιλιάδες στρατιώτες, δηλαδή ένα Σώμα Στρατού πλήρως στελεχωμένο. 

γ) Έχει δύο στρατιωτικά αεροδρόμια, ένα στο Λευκόνοικο και ένα στο Κρηνί. 

δ) Διαθέτει ραντάρ Ελέγχου εναέριου Χώρου στο ύψωμα Προφήτης Ηλίας που βρίσκεται Β.Δ. του Πενταδακτύλου. 

ε) Το αεροδρόμιο Λευκονοίκου μπορεί να χρησιμοποιηθεί ανά πάσα στιγμή από το ΝΑΤΟ, με ανάπτυξη για μεταφορά δυνάμεων, μαχητικών-μεταφορικών αεροσκαφών κ.λπ..

στ) Θα κατασκευάσει μεγάλη Ναυτική Βάση στο Μπογάζι για τον δικό της στόλο και για εξυπηρέτηση Νατοϊκών ναυτικών δυνάμεων όποτε απαιτηθεί, για έλεγχο της Ν.Α. Μεσογείου και της Διώρυγας του Σουέζ. 

(ζ) Επίσης θα εγκαταστήσει στην τοποθεσία Τέμπλος στην Καρπασία ραντάρ παράκτιας επιτήρησης της θαλάσσιας περιοχής Ν.Α. Μεσογείου και της διώρυγας του Σουέζ.

Η Ελλάδα εγγυήτρια δύναμη της Κ.Δ. και μέλος του ΝΑΤΟ:

α) Οργάνωσε και εκτέλεσε το προδοτικό πραξικόπημα εναντίον της Κ.Δ., που απετέλεσε την αφορμή για την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο. 

β) Διαθέτει την ΕΛΔΥΚ με παρουσία στην Κύπρο από το 1960. 

γ) Η Ελλάδα με την τοποθέτηση του εκάστοτε Αρχηγού ΓΕΕΦ διοικεί τις Κυπριακές Ένοπλες Δυνάμεις και τις Ελληνικές και αν παραστεί ανάγκη θα συνδράμει το ΝΑΤΟ μετά από έγκριση και της Κ.Δ.

Τελικά φαίνεται από τα αδιαμφισβήτητα ιστορικά γεγονότα ότι και οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις κάθε άλλο παρά σαν εγγυητές συμπεριφέρθηκαν προς την Κ.Δ. 

Ελπίζω ο αναγνώστης να κατανοήσει ότι η Κ.Δ. σχεδιάστηκε εξ αρχής πριν να δημιουργηθεί καν, για να ελέγχεται από το ΝΑΤΟ, το οποίο την ελέγχει μέχρι σήμερα και θα την ελέγχει και στο μέλλον, εκτός απροόπτου.

Είμαστε έμμεσα μέλος του ΝΑΤΟ

Αξιοσημείωτα επίσης ιστορικά γεγονότα αναφέρουν ότι ο Μακάριος και ο Γρίβας πρότειναν την ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ, οι Άγγλοι όμως ήθελαν την Κύπρο στην Κοινοπολιτεία και στο Συμβούλιο της Ευρώπης, όχι όμως στο ΝΑΤΟ και πρόβαλαν τη δικαιολογία ότι είναι μικρή χώρα, γεγονός που ερχόταν σε αντίθεση με το Λουξεμβούργο και την Ισλανδία, που αν και μικρές χώρες εντάχθηκαν στο ΝΑΤΟ.

Επίσης τον Ιανουάριο του 1985 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Σπύρος Κυπριανού, πρότεινε στην Πρωθυπουργό της Αγγλίας, Μάργκαρετ Θάτσερ, την ένταξη μας στο ΝΑΤΟ και την ΕΟΚ. 

Η συμβουλή τελικά της Αγγλίας ήταν ότι με την ένταξη μας στο ΝΑΤΟ, θα υπήρχαν τουρκικές αντιδράσεις, κάτι που θα περιέπλεκε σοβαρά τη λύση του Κυπριακού, αντί να τη διευκολύνει.

Συμπερασματικά από τα ιστορικά αναφερόμενα, είμαστε από τις συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου έμμεσα μέλος του ΝΑΤΟ, αφού και οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις ανήκουν στο ΝΑΤΟ. Θέλουν και οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις να ελέγχουν την Κύπρο μέσω του ΝΑΤΟ για τους δικούς τους σκοπούς και συμφέροντα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θέλουν την Κύπρο μέλος του ΝΑΤΟ, γιατί θα υποβαθμίζεται ή καλύτερα θα υπονομεύεται η παρουσία τους στην Κύπρο.  

Τελικά οι θέσεις των πολιτικών μας στην Κύπρο για ένταξη μας στο ΝΑΤΟ στερούνται επιχειρημάτων, διότι δεν στηρίζονται, ούτε αιτιολογούνται από τα γεγονότα, γι’ αυτό και δεν έχουν υπόσταση.

*Ταξχος (Π.Α.) ε.α. 

philenews.com

Σχόλια