Το ΔΝΤ καλεί την ΕΕ να ξεχάσει τα ανώτατα όρια τιμών ενέργειας


Σε συνέντευξή της στο ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων, η Γκεοργκίεβα έδωσε αυτή την κατηγορηματική απάντηση στο μέτρο που, μαζί με άλλα, εξακολουθεί να συζητείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την αντιμετώπιση της αύξησης των τιμών της ενέργειας. [EFE/ Lenin Nolly]     

Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, εξέφρασε την Πέμπτη την πλήρη αντίθεσή της στην επιβολή ανώτατων τιμών στην ενέργεια, όπως συζητείται στην Ευρωπαϊκή Ένωση και υπερασπίζονται χώρες όπως η Ισπανία: «Μην το κάνετε», είπε.

Σε συνέντευξή της στο ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων, η Γκεοργκίεβα έδωσε αυτή την κατηγορηματική απάντηση στο μέτρο που, μαζί με άλλα, εξακολουθεί να συζητείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την αντιμετώπιση της αύξησης των τιμών της ενέργειας.

Το ενδεχόμενο επιβολής ανώτατου ορίου τιμών στις εισαγωγές φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει στο τραπέζι των συζητήσεων μεταξύ των χωρών της ΕΕ, αν και δεν φαίνεται ότι θα εφαρμοστεί προς το παρόν, όπως ζήτησαν 17 κράτη μέλη. Οι Βρυξέλλες τείνουν να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις με προμηθευτές όπως η Νορβηγία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Κατάρ και η Αλγερία.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ υπενθύμισε αυτό που ο εν λόγω οργανισμός έλεγε όλη την εβδομάδα στις ετήσιες συνεδριάσεις του: «την ανάγκη τα μέτρα που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της τρέχουσας κρίσης του κόστους ζωής, της ενεργειακής κρίσης και του υψηλού πληθωρισμού να έχουν συγκεκριμένους στόχους και να είναι προσωρινά».

Πάνω απ’ όλα, θα πρέπει να βοηθούν τους πιο ευάλωτους. «Οι υψηλές τιμές του φυσικού αερίου πλήττουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και πρέπει να υπάρξει κάποια απάντηση. Αυτό που συνιστούμε είναι ότι τα μέτρα πρέπει να είναι πολύ καλά στοχευμένα και προσωρινά», επέμεινε η Γκεοργκίεβα.

Αρνήθηκε να σχολιάσει ρητά τα τελευταία πακέτα βοήθειας που θα δρομολογήσουν χώρες όπως η Γερμανία, η οποία σχεδιάζει να δαπανήσει έως και 200 δισεκατομμύρια ευρώ για να βοηθήσει τους πολίτες και τις επιχειρήσεις με τους λογαριασμούς ενέργειας.

Ούτε για την ανακοίνωση που έκανε αυτή την Πέμπτη ο Ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, μιας σειράς μέτρων για την καταπολέμηση των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης στον πληθυσμό, η οποία θα περιλαμβάνει πρόσθετη κινητοποίηση 3 δισ. εκατομμυρίων ευρώ, με τα οποία επιδιώκεται η προστασία του 40% των ισπανικών νοικοκυριών.

Αφού παραδέχθηκε ότι το γερμανικό πακέτο είναι υψηλό, αλλά υπενθύμισε επίσης ότι είναι για τρία χρόνια, η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα επέμεινε ότι αυτό που πρέπει να προσέξουν όλες οι χώρες είναι αν τα μέτρα τους δεν συνεπάγονται μη βιώσιμο κόστος για τα ταμεία τους.

«Μην εγκρίνετε μέτρα που δεν μπορείτε να αντέξετε οικονομικά», δήλωσε η γενική διευθύντρια του Ταμείου, η οποία αναρωτήθηκε «τι θα συμβεί αν ο πόλεμος (στην Ουκρανία) διαρκέσει πολύ περισσότερο» και οι χώρες που ενέκριναν τέτοια μέτρα σκοπεύουν να τα διατηρήσουν αλλά δεν μπορούν να τα αντέξουν οικονομικά.

«Είναι σωστό να δώσουμε κάποια βοήθεια; Ναι, αλλά πρέπει να είναι καλά στοχευμένη», επέμεινε.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης στο ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων, η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα επέμεινε επίσης στην έκκληση για συνεχή διάλογο μεταξύ κυβερνήσεων και κεντρικών τραπεζών, ώστε οι δημοσιονομικές πολιτικές να μην έρχονται σε σύγκρουση με την περιοριστική νομισματική πολιτική που ασκείται σήμερα για τη συγκράτηση του πληθωρισμού.

«Αυτό που λέμε στους υπουργούς και στους διοικητές των κεντρικών τραπεζών είναι ότι πρέπει να καθίσουν μαζί και να συνεργαστούν, διότι αν η νομισματική πολιτική φρενάρει, η δημοσιονομική πολιτική δεν πρέπει να φρενάρει. Διαφορετικά, θα πήγαιναν προς μια πολύ κακή κατεύθυνση», κατέληξε.

euractiv.gr

Σχόλια