Γιατί άραγε; Οι Έλληνες δεν εμπιστεύονται πολιτικούς και δημοσιογράφους


Έρευνες πανελλαδικής εμβέλειας από το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
Η συζήτηση που έχει αρχίσει στην Ελλάδα για την αξιοπιστία της δημοσιογραφίας και τον βαθμό της εμπιστοσύνης της ελληνικής κοινής γνώμης στα ΜΜΕ δείχνει ότι το πρόβλημα της ελευθερίας του Τύπου απασχολεί περισσότερο από όσο θα ήθελαν η κυβέρνηση και τα φιλικά της ΜΜΕ.Δύο ακόμη έρευνες, οι οποίες θα παρουσιαστούν τις επόμενες ημέρες στη Διεθνή Εβδομάδα Δημοσιογραφίας, που αρχίζει την Τετάρτη και πραγματοποιείται από το iMEdD από τις 5 έως τις 9 Οκτωβρίου 2022 στην καρδιά της Αθήνας, στο εμβληματικό κτίριο του Ωδείου Αθηνών.

Οι δύο έρευνες πανελλαδικής εμβέλειας που διεξήγαγε η Μονάδα Ερευνών Κοινής Γνώμης και Αγοράς του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για λογαριασμό του iMEdD και καταγράφουν σημαντικά ευρήματα σχετικά με την άποψη του κοινού για τη δημοσιογραφία, αλλά και την άποψη των ίδιων των δημοσιογράφων για τη δημοσιογραφία.

Χαρακτηριστικό εύρημα και από τις δύο έρευνες είναι ότι, ενώ το 89,5% των πολιτών απάντησε ότι η δημοσιογραφία είναι απαραίτητη για τη δημοκρατία, το ίδιο το κοινό παράλληλα δήλωσε ότι δεν εμπιστεύεται τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, με το ποσοστό δυσπιστίας απέναντί τους να φτάνει το 67,5%.

Η δυσπιστία έναντι της ελληνικής δημοσιογραφίας γίνεται κατανοητή και από το γεγονός ότι αυτό το 67,5% είναι το δεύτερο μεγαλύτερο μετά το ποσοστό δυσπιστίας απέναντι στα πολιτικά κόμματα, το οποίο ανέρχεται στο 77,5%.

Οι πολίτες στέκονται δύσπιστοι απέναντι στους πολιτικούς και στους δημοσιογράφους, και αυτό είναι αποτέλεσμα και της εργαλειοποίησης των ΜΜΕ, που συμπεριφέρονται περισσότερο ως γραφεία Τύπου της κυβέρνησης, παρά ως ανεξάρτητοι ενημερωτικοί οργανισμοί.

Ο βαθμός του προβλήματος φαίνεται και από ακόμη ένα εύρημα των δύο ερευνών, όπου υπάρχει σχεδόν ταύτιση κοινού και δημοσιογράφων στο ζήτημα της λογοκρισίας, καθώς το 83,5% των πολιτών θεωρεί ότι οι δημοσιογράφοι «λογοκρίνονται από τους προϊσταμένους τους». Αυτό το ποσοστό ουσιαστικά επιβεβαιώνεται από τη δημοσιογραφική κοινότητα, καθώς μόλις τρεις ή τέσσερις στους δέκα δημοσιογράφους (ανάλογα με τα επιμέρους κίνητρα ή τις αιτίες των παρεμβάσεων) δηλώνουν ότι δεν λογοκρίνονται «ποτέ» από ιεραρχικά ανωτέρους.

Σχόλια