Δορυφορικές εικόνες αποκαλύπτουν ότι τα ΗΑΕ χρησιμοποιούν το ισραηλινό σύστημα "Barak" κατά ιρανικών πυραύλων και drones


Πύραυλοι του ισραηλινού συστήματος αεράμυνας Barak, αναχαίτισαν πρόσφατα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Χεζμπολάχ που εκτοξεύτηκαν στο κοίτασμα φυσικού αερίου «Karish». Ινδία και Αζερμπαϊτζάν οι μόνες χώρες που τα έχουν. Η Ουκρανία ζήτησε πρόσφατα να αποκτήσει πυραύλους Barak για να αντιμετωπίσει τις ρωσικές επιθέσεις

Δορυφορικές εικόνες και αναφορές σε ξένα μέσα ενημέρωσης αποκαλύπτουν ότι τα Ηνωμένα Αραβικά, Εμιράτα ανέπτυξαν το ισραηλινό σύστημα εναέριας άμυνας Barak εναντίον ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων, πυραύλων κρουζ και drones. Το σύστμα έχει αναπτυχθεί στην αεροπορική βάση Al-Dhafra, νότια του Abu-Dhabi. 

Τον Απρίλιο, δέκα μεγάλα μεταγωγικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας των Εμιράτων εντοπίστηκαν στην ισραηλινή αεροπορική βάση Nevatim. Το Reuters αποκάλυψε επίσης ότι το κράτος του Κόλπου είχε αγοράσει ένα ανώνυμο ισραηλινό σύστημα αεράμυνας. 

Την περασμένη εβδομάδα, ο ιστότοπος Breaking Defense δημοσίευσε αναφορές από ισραηλινές αμυντικές πηγές ότι τα ΗΑΕ είχαν αναπτύξει το σύστημα αεράμυνας Barak. 

 

Οι δορυφορικές εικόνες δείχνουν δύο πλήρως επιχειρησιακούς εκτοξευτές πυραύλων και ένα ραντάρ ELTA νότια του Άμπου Ντάμπι. Το Ισραήλ και οι Άραβες σύμμαχοι στα ανατολικά του έχουν δημιουργήσει ένα κοινό σύστημα αεράμυνας. Στόχος της στρατηγικής συνεργασίας είναι η αντιμετώπιση των αυξανόμενων ιρανικών επιθέσεων πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην περιοχή. 

Τα τελευταία δύο χρόνια, το Ιράν έχει επιτεθεί σε στρατιωτικές βάσεις και κρίσιμες υποδομές και αποθήκες πετρελαίου στη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ιράκ και σε πλοία στον Κόλπο. Οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν από τη δύναμη Quds της Επαναστατικής Φρουράς του Ιράν ή μέσω πληρεξουσίων στο Ιράκ, τη Συρία και τους Χούτι της Υεμένης. 

Οι Ιρανοί έχουν αναπτύξει κυρίως «drones kamikaze», όπως αυτά που αγόρασε η Ρωσία για να χρησιμοποιήσει κατά της Ουκρανίας. Το Ιράν έχει επίσης εκτοξεύσει πολλά μη επανδρωμένα αεροσκάφη προς το Ισραήλ σε αρκετές περιπτώσεις τα τελευταία χρόνια.

Σε αυτό το στάδιο, η περιφερειακή συμμαχία εναέριας άμυνας βασίζεται σε ήδη υπάρχοντα οπλικά συστήματα που ανήκουν στα κράτη μέλη ή που οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει στην περιοχή – όπως το τεράστιο σύστημα ραντάρ στην έρημο Negev του Ισραήλ, τα οπλικά συστήματα AEGIS που αναπτύσσονται σε πλοία του αμερικανικού ναυτικού που περιπολούν Ερυθρά Θάλασσα και Περσικό Κόλπο, δορυφορικά συστήματα που ανήκουν στα κράτη του Κόλπου και άλλα συστήματα αεράμυνας και πυραύλων που αναπτύσσονται σε όλη την περιοχή. 

Το οπλικό σύστημα Barak είναι η τελευταία προσθήκη σε αυτήν την περιφερειακή συστοιχία. Το σύστημα Barak σχεδιάστηκε αρχικά για να υπερασπιστεί τα περιπολικά σκάφη του Ισραηλινού ναυτικού από εχθρικούς πυραύλους. Το μοντέλο Barak 8 αναπτύχθηκε ως μέρος μιας ισραηλινής και ινδικής συνεργασίας και διατίθεται σε ναυτικές και επιφανειακές εκδόσεις.

Παρέχει στρατηγική προστασία υποδομών από προηγμένους πυραύλους κρουζ, βαλλιστικούς πυραύλους, αεροπλάνα και drones σε εμβέλεια έως και 150 km. 

Οι πύραυλοι του Μπαράκ χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά επιχειρησιακά τον Ιούνιο, όταν κατέστρεψαν δύο από τα τρία μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εκτόξευσε η Χεζμπολάχ, στο κοίτασμα φυσικού αερίου Karish του Ισραήλ. Το τρίτο drone καταστράφηκε από αεροσκάφη της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας. 

Εκτός από το ισραηλινό ναυτικό, οι άλλες χώρες που χρησιμοποιούν το σύστημα είναι η Ινδία και το Αζερμπαϊτζάν, που χρησιμοποίησαν τους πυραύλους για να αναχαιτίσουν βαλλιστικούς πυραύλους ρωσικής κατασκευής, που εκτόξευσε η Αρμενία κατά τον τελευταίο γύρο μαχών μεταξύ των δύο χωρών, το 2020. 

Τώρα στη λίστα μπαίνουν τα ΗΑΕ. Το Μαρόκο υπέγραψε επίσης συμφωνία με το Ισραήλ, φέτος, για την αγορά του οπλικού συστήματος. Η Ουκρανία έχει δείξει ενδιαφέρον, τις τελευταίες εβδομάδες, για την απόκτηση του συστήματος από το Ισραήλ, για την αντιμετώπιση των ρωσικών επιθέσεων χρησιμοποιώντας ιρανικούς πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη. 

Το ραντάρ πολλαπλών αποστολών που χρησιμοποιείται από το Iron Dome, το David's Sling και το ραντάρ Sky Dew σε αερόστατο, προσφέρουν πιο ευέλικτες δυνατότητες ανίχνευσης. Περισσότερα ραντάρ στον Κόλπο σημαίνουν επίσης ότι το Ισραήλ θα έχει νωρίτερα ενδείξεις για πιθανές επιθέσεις.

haaretz.com

Σχόλια