Η Τουρκία έλαβε 28 δισ. δολάρια από ασαφή προέλευση τους πρώτους 8 μήνες του 2022...σύμφωνα με τους Financial Times


Από τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο, ποσό ρεκόρ 28 δισεκατομμυρίων δολαρίων από ασαφείς προελεύσεις διέρρευσαν στην Τουρκία, ανέφεραν οι FT. 

Ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας πιστεύει ότι τα ακαταλόγιστα έσοδα από τον τουρισμό ήταν βασικό μέρος τέτοιων εισροών. Ωστόσο, οι εισροές είναι όλες νόμιμες, είπε ο Νουρεντίν Νεμπάτι, ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών. 

Χρήματα ρεκόρ 28 δισεκατομμυρίων δολαρίων από ασαφή προέλευση εισήλθαν στην Τουρκία μεταξύ Ιανουαρίου και Αυγούστου του τρέχοντος έτους, ανέφεραν την Τρίτη οι Financial Times . Ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας, ωστόσο, υποβάθμισε αυτές τις ανησυχίες. Ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών Νουρεντίν Νεμπάτι είπε στους FT ότι πιστεύει ότι τα «μη λογιστικά έσοδα από τον τουρισμό» αποτελούν βασικό μέρος τέτοιων καθαρών εισροών, οι οποίες κατηγοριοποιούνται ως «καθαρά λάθη και παραλείψεις» από την τουρκική κεντρική τράπεζα στους λογαριασμούς Ισοζυγίου Πληρωμών. ανέφεραν οι FT. 

Κάποια από τα χρήματα προέρχονται από Ρώσους τουρίστες που έπρεπε να χρησιμοποιήσουν μετρητά, καθώς δεν μπορούσαν να έχουν πρόσβαση σε διεθνή συστήματα χρηματοοικονομικών πληρωμών λόγω κυρώσεων, είπε στα μέσα ενημέρωσης. Ο Νεμπάτι είπε στους FT ότι η σχέση Τουρκίας και Ρωσίας είναι απλώς «σχέσεις καλής γειτονίας». 

Οι Ρώσοι ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα ξένων επισκεπτών της Τουρκίας μέχρι στιγμής, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 13% των συνολικών επισκεπτών, σύμφωνα με το τουρκικό Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού. Οι Γερμανοί ήταν η μεγαλύτερη ομάδα ξένων ταξιδιωτών στην Τουρκία τους πρώτους οκτώ μήνες του έτους. 

Ο Νεμπάτι απέδωσε επίσης ορισμένες από τις μη κατηγοριοποιημένες εισροές σε τουρκικές εταιρείες και άτομα που επαναπατρίζουν χρήματα - μερικές φορές σε μετρητά - πίσω στη χώρα τους, σύμφωνα με τους FT. Πρόσθεσε στους FT όλες οι εισροές ήταν νόμιμες, προσθέτοντας ότι η Τουρκία "ενεργεί πολύ προσεκτικά στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα. 

Δεν είναι μια χώρα που συμπεριφέρεται με τρόπους που θα προκαλέσουν παραβιάσεις του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος". Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας δεν απάντησε αμέσως στο αίτημα του Insider για πληροφορίες σχετικά με την ανάλυση των εισροών από «καθαρά λάθη και παραλείψεις». 

Οι μυστηριώδεις εισροές στην Τουρκία δεν είναι καινούριες, αλλά τίθενται υπό ολοένα και περισσότερο έλεγχο καθώς η Άγκυρα και η Μόσχα γίνονται πιο φιλόξενες. Την περασμένη εβδομάδα, ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι η χώρα του θα συνεργαστεί με τη Ρωσία για τη δημιουργία ενός «κόμβου φυσικού αερίου»...


businessinsider.com

Σχόλια