Σαν σήμερα το 1921 η Γαλλία υπέγραψε με τον Κεμάλ Ατατούρκ τη συμφωνία της Άγκυρας


Του Παναγιώτη Γεωργόπουλου

20 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1921 ενώ διαρκεί η ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ και οι Ελληνες στρατιώτες έχυναν το αίμα τους στα χώματα της Ιωνίας, η ΓΑΛΛΙΑ και συγκεκριμένα ο ΓΑΛΛΟΣ Βουλευτής και πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής επί των Εξωτερικών Henry Franklin-Bouillon υπέγραφε με τον Kemal την ΣΥΜΦΩΝΙΑ της ΑΓΚΥΡΑΣ. 


Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ μεταξύ άλλων προέβλεπε:

1η η ΓΑΛΛΙΑ αναγνωρίζει De Facto την Κυβέρνηση της Αγκύρας.

Τα συμβαλλόμενα μέρη θεωρούν ΛΗΞΑΣΑ την μεταξύ τους εμπόλεμη κατάσταση. 

 Επήλθε διακανονισμός επί των ΓΑΛΛΙΚΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ παρά τα σύνορα της Συρίας.

Η Γαλλία υποχρεώνεται στην εκκένωση της Κιλικίας από τα στρατεύματα της.

Παράλληλα των παραπάνω και χωρίς να γίνεται ιδιαίτερη μνεία η Γαλλία προχώρησε στη ΠΑΡΑΔΟΣΗ στη Κεμαλική κυβέρνηση μεγάλης ποσότητας ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ του Γαλλικού ΣΤΡΑΤΟΥ κατοχής της Κιλικίας (αν και ήταν σε γνώση της ότι αυτά θα χρησιμοποιούνταν ΚΑΤΑ του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ).

Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ήταν ΜΟΝΟΜΕΡΗΣ συνθήκη ειρήνης, μεταξύ Γαλλίας και Τουρκίας (η Γαλλία έτρεξε να προλάβει τις κινήσεις άλλων Κρατών).

Με την υπογραφή της συνθήκης αυτής επήλθε ΑΝΑΤΡΟΠΗ της Συνθήκης των Σεβρών, ΥΠΑΙΤΙΑ της οποίας ήταν η Γαλλία και όχι ο Kemal όπως εσφαλμένα πιστεύεται. 

ΑΥΤΑ ΛΟΙΠΟΝ ΓΙΑ το ΕΛΛΑΣ ΓΑΛΛΙΑ ΣΥΜΜΑΧΙΑ!! Ας κοιτάξουμε τη συμβαίνει γύρω μας. Τα συμφέροντα κανουν τις ΛΥΚΟΦΙΛΙΕΣ και οχι οι ΕΡΩΤΕΣ!! 

 Επειδή ως Έλληνες ζούμε στον κόσμο μας πιστεύοντας ότι άλλοι θα ασχοληθούν με τα προβλήματα μας και άλλοι θα πολεμήσουν για μας ΕΚΤΟΣ από μας, είναι καλό να γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχουν ΦΙΛΙΕΣ είναι όλα συμφεροντα, κυρίως οικονομικά

Θα έρθει κάποιος να βοηθήσει εφόσον έχει οικονομικά συμφέροντα και όχι γιατί μας συμπάθησε θα έρθει να πάρει να ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΘΕΙ την ανάγκη σου, καλό είναι να θυμόμαστε και λίγο ιστορία, γιατί ΛΑΟΣ που ξεχνάει την ιστορία του είναι υποχρεωμένος να την ξαναζήσει!!!

Σχόλια