G7: Εκστρατεία για πλαφόν τιμής ρωσικού πετρελαίου


Ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν φαίνεται να τελειώνει, η ενεργειακή κρίση παίρνει πρωτοφανείς διαστάσεις εκτοξεύοντας τον πληθωρισμό στα ύψη

Ενδεικτικό επ΄ αυτού είναι ότι σύμφωνα με το Spiegel στο σχέδιο προϋπολογισμού για το 2023 το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει ότι θα φτάσει το 8%, ίσως και να το ξεπεράσει, που θα αποτελεί, αν συμβεί, ιστορικό ρεκόρ για τη χώρα. Κατόπιν αυτού η G7, η ομάδα των 7 βιομηχανικών χωρών της Δύσης, σχεδιάζουν την επιβολή πλαφόν τιμής ρωσικού πετρελαίου και μάλιστα "επειγόντως", όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση μετά τη διαδικτυακή συνάντηση των υπουργών Οικονομικών. Συγκεκριμένα, το ανώτατο όριο τιμής πρόκειται να επιβληθεί μέσω απαγόρευσης υπηρεσιών, όπως η ασφάλιση για μεταφορά πετρελαίου με πλοίο. Θα μπορεί να πραγματοποιείται μόνο εάν το μεταφερόμενο πετρέλαιο πωλείται κάτω από ένα προκαθορισμένο ανώτατο όριο τιμής.

"Θα πρέπει να σχηματιστεί ένας ´ευρύς συνασπισμός´ κρατών για την εφαρμογή του μέτρου «επειγόντως», αυτό θα είχε ως σκοπό να περιορίσει την ικανότητα της Ρωσίας να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας και να ανακόψει την άνοδο των παγκόσμιων τιμών της ενέργειας" αναφέρεται στην ανακοίνωση. 

Ο Κρίστιαν Λιντνερ, υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, χώρας που ασκεί την προεδρία της ομάδας G7 για φέτος, στοχεύει σε ένα ευρύτερο συνασπισμό πέραν των 7 για την μεγιστοποίηση της αποτελεσματικότητας του μέτρου, που όπως ανφέρθηκε, δεν συμπεριλαμβάνει μόνο τιμές, αλλά και παροχές σχετικά με το πετρέλαιο, όπως αυτές των ασφαλιστικών εταιρειών. 

Η εφαρμογή του μέτρου πάντως, που ήταν αμερικανική πρόταση στη σύνοδο κορυφής των G7 τον περασμένο Ιούνιο, στο βαυαρικό Έλμαου, θεωρείται δύσκολη, γιατί στην πραγματικότητα απαιτεί στήριξη από μεγάλους αγοραστές και καταναλωτές ρωσικού πετρελαίου, όπως η Κίνα και οι Ινδίες.

Ειρήνη Αναστασοπούλου/Spiegel/afp/dpa

dw.com 

Σχόλια