Η Ελλάδα συμμετέχει στην Νατοϊκή άσκηση "Dynamic Mariner" στην Αττάλεια...


Μπορεί να διατηρείται η ένταση στην ρητορική των κυβερνήσεων Ελλάδας και Τουρκίας και οι σχέσεις τους να έχουν επιδεινωθεί δραματικά το τελευταίο διάστημα, ωστόσο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ οι δύο γειτονικές χώρες όχι απλά συνεργάζονται αλλά έλαβαν μέρος και σε κοινή άσκηση στα ανοιχτά της Αττάλειας.

Ο λόγος για τη νατοϊκή άσκηση Dynamic Mariner που ξεκίνησε τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου και πρέπει να ολοκληρωθεί η προσεχής Πέμπτη 22 του μήνα, με συμμετοχή 1.500 πεζών και υπαλλήλων από 12 κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, μεταξύ των ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Γαλλία, την Γερμανία, την Ισπανία, την Ελλάδα και φυσικά την οικοδέσποινα Τουρκία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η Διοίκηση Ναυτικών Δυνάμεων της Συμμαχίας, η Ελλάδα απέστειλε στην Αττάλεια για την νατοϊκή άσκηση, η οποία διεξάγεται παράλληλα με την τουρκική άσκηση «Μπλε Φάλαινα», τη φρεγάτα «Λήμνος», η οποία είχε πρωταγωνιστήσει σε παρόμοιο θερμό επεισόδιο. τουρκική πριν δύο χρόνια, την περίοδο της κρίσης του «Oruc Reis».

Η φρεγάτα «Λημνος» είναι μια από τις 50 κύριες μονάδες επιφανείας, όπως φρεγάτες, αντιτορπιλικά και κορβέτες, που μετέχουν στη νατοϊκή άσκηση, μαζί με πέντε υποβρύχια και πέντε ενέργειες μέσα. Ο Σκοτ ​​Σκιτέλα από το Αμερικανικό Πολεμικό ναυτικό αποκάλυψε: «Η Τουρκία σχεδίαζε αυτήν την άσκηση τους τελευταίους 18 μήνες και για κάθε ένα από τα κράτη του ΝΑΤΟ που διεξάγουν αυτούς τους τύπους ασκήσεων μεγάλης κλίμακας, ο σκοπός είναι να πιστοποιηθεί ότι το προσωπικό και οι ναυτικές οι δυνάμεις τους σε περίοδο μπορούν να πραγματοποιήσουν αυτήν την κλίμακα κλίμακας, τόσο εν καιρώ ειρήνης όσο και ένταση, αν κλιμακωθεί σε κάτι που υπερβαίνει τον καιρό ειρήνης».

Πάντως παρά το γεγονός ότι η νατοϊκή άσκηση στα τουρκικά παράλια διεξάγεται με τη συμμετοχή και της Ελλάδας, η Άγκυρα συνεχίζει τις παραβιάσεις του ελληνικού εθνικού εσωτερικού χώρου. Οπως ανακοινώθηκε από το ελληνικό ΓΕΕΘΑ, τα ξημερώματα της Παρασκεύης με διαφορά δύο ωρών τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη εισήλθαν δύο φορές στο FIR Αθηνών, χωρίς να καταθέσουν σχέδιο πτήσης και πέταξαν πάνω από την Κίναρο, στα 19.000 πόδια.

Τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά τακτική, όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ. Οι δυο τελευταίες υποθέσεις ήρθαν να προστεθούν σε άλλες επτά που είχαν γίνει με τον ίδιο τρόπο το τελευταίο διάστημα, από τους πέντε πάνω από την Κίνα. Οι νυχτερινές υπερπτήσεις των τουρκικών drones είναι ένα καινούριο χαρακτηριστικό στην τουρκική τακτική και έρχεται να προστεθεί στις καθημερινές παραβιάσεις του ελληνικού εσωτερικού χώρου από τουρκικά μαχητικά, λένε πηγές από το ελληνικό Πεντάγωνο.

gr.euronews

Σχόλια