Η Ιαπωνία θα αξιολογήσει επιθετικά drone για την άμυνα απομακρυσμένων νησιών


Το Υπουργείο Άμυνας της Ιαπωνίας, σχεδιάζει να εισαγάγει επιθετικά drones κατασκευής Ισραήλ και ΗΠΑ σε μονάδες της Δύναμης Αυτοάμυνας (SDF) σε δοκιμαστική βάση το 2023, για να ενισχύσει την άμυνα απομακρυσμένων νησιών, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. 

Από το οικονομικό έτος 2025 και μετά, το υπουργείο σχεδιάζει να αναπτύξει αρκετές εκατοντάδες επιθετικά drone, συμπεριλαμβανομένων των drone που κατασκευάζονται στην Ιαπωνία, ανέφεραν πηγές. 

Τα επιθετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη έχουν χρησιμοποιηθεί από τον ουκρανικό στρατό για αντεπιθέσεις κατά των ρωσικών δυνάμεων, επιτυγχάνοντας σημαντικά αποτελέσματα, περιορίζοντας ταυτόχρονα τις ανθρώπινες απώλειες. 

Η ιαπωνική κυβέρνηση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αυτό θα συμβάλει στην ενίσχυση των αποτρεπτικών της ικανοτήτων. Η κυβέρνηση σχεδιάζει να αναπτύξει τα drone κυρίως στα νησιά Nansei. Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, οραματίζεται τη χρήση τους για να επιτεθούν σε εχθρικά σκάφη του πολεμικού ναυτικού, που πλησιάζουν τα νησιά και εχθρικές δυνάμεις που επιχειρούν να προσγειωθούν. 

Τα drone αναμένεται επίσης να χρησιμοποιηθούν για επαγρύπνηση και επιτήρηση σε μονάδες και βάσεις. Το ισραηλινό μη επανδρωμένο αεροσκάφος Harop και το αμερικανικής κατασκευής Switchblade αναμένεται να παρουσιαστούν. 

 

Το Harop έχει μήκος περίπου 2,5 μέτρα και μπορεί να πετάξει για εννέα ώρες, ενώ το Switchblade έχει μήκος περίπου 36 εκατοστά και είναι εύκολο στη μεταφορά, αλλά μπορεί να πετάξει μόνο για 15 λεπτά. Και τα δύο αυτά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα μπορούν να πλήξουν τον εχθρό και να προκαλέσουν ζημιά. Το Switchblade παρασχέθηκε πρόσφατα στον ουκρανικό στρατό από τις ΗΠΑ. 

Το τουρκικής κατασκευής Bayraktar TB2 και άλλα συστήματα τακτικών μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων που μπορούν να επιτεθούν με πυραύλους  εξετάζονται επίσης. 

Οι μονάδες SDF θα αξιολογήσουν τη χρησιμότητα κάθε συστήματος, με στόχο την ανάπτυξή τους σε πλήρη κλίμακα. Το υπουργείο ελπίζει επίσης να υποστηρίξει την ανάπτυξη επιθετικών drones εγχώριας παραγωγής. 

Τα μη επανδρωμένα εναέρια συστήματα που ανήκουν επί του παρόντος στην SDF, περιλαμβάνουν το μεγάλο αναγνωριστικό αεροσκάφος Global Hawk και το μικρό Scan Eagle, που κατασκευάζονται και τα δύο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αλλά είναι μόνο για παρακολούθηση, αναγνώριση και συλλογή πληροφοριών. Η Κίνα επικεντρώνεται στην ανάπτυξη και ανάπτυξη μη επανδρωμένων επιθετικών αεροσκαφών. 

Έχει επισημανθεί ότι οι SDF άργησαν να απαντήσουν. Η ιαπωνική κυβέρνηση εργάζεται για να καθορίσει την πολιτική της, για την ενεργή εισαγωγή και χρήση διαφόρων τύπων μη επανδρωμένων αεροσκαφών, συμπεριλαμβανομένων των επιθετικών drones, σε τρία έγγραφα που πρόκειται να αναθεωρηθούν στο τέλος του έτους, συμπεριλαμβανομένης της Στρατηγικής Εθνικής Ασφάλειας. 

Το Υπουργείο Άμυνας έχει υποδείξει για πρώτη φορά την πολιτική του, για την ανάπτυξη συστήματος μη επανδρωμένων εναέριων επιθέσεων στον προϋπολογισμό για το οικονομικό έτος 2023. 

japannews

Σχόλια