Ο εναέριος χώρος της Σλοβακίας θα προστατεύεται από όλους τους εταίρους του Βίζεγκραντ;


Η Σλοβακία και η Ουγγαρία θα συζητήσουν την πιθανή συμμετοχή της Βουδαπέστης στην προστασία του σλοβακικού εναέριου χώρου
, επιβεβαίωσε ο Ούγγρος υπουργός Άμυνας στον Σλοβάκο ομόλογό του χθες (26 Σεπτεμβρίου) κατά τη συνάντησή τους στη Μπρατισλάβα.

Από τον Σεπτέμβριο, η προστασία του σλοβακικού εναέριου χώρου παρέχεται από τις πολεμικές δυνάμεις της Τσεχίας και της Πολωνίας, καθώς η Σλοβακία αποφάσισε να καταργήσει σταδιακά τη χρήση μαχητικών αεροσκαφών MiG-29 της σοβιετικής εποχής και επί του παρόντος συζητά με τους εταίρους της στο ΝΑΤΟ και το Κίεβο τις επιλογές για την αποστολή τους στην Ουκρανία.

Ο υπουργός Άμυνας της Σλοβακίας Jaroslav Naď εξέφρασε, ότι «προσβλέπει σε περαιτέρω συζήτηση σχετικά με το ενδεχόμενο ένταξης της Ουγγαρίας στην Πολωνία και την Τσεχία».

Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, μέχρι την περασμένη εβδομάδα, ούτε τσεχικά ούτε πολωνικά αεροσκάφη χρειάστηκε να επέμβουν για την προστασία του εναέριου χώρου της Σλοβακίας.

«Αν και έχουμε διαφορετικές απόψεις, θέλουμε να βιώσουμε την ειρήνη με τους γείτονές μας το συντομότερο δυνατό», δήλωσε ο Ούγγρος υπουργός Kristóf Szalay-Bobrovniczky, αναφερόμενος στη διαφορετική θέση της Σλοβακίας και της Ουγγαρίας σε σχέση με τη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Συνάντηση των υπουργών Άμυνας των χωρών V4 θα πραγματοποιηθεί σήμερα (27 Σεπτεμβρίου) στη σλοβακική πόλη Banská Štiavnica, υπό την αιγίδα της σλοβακικής προεδρίας στην Ομάδα Βίζεγκραντ.

Η Σλοβακία είχε ήδη παραδώσει το πυραυλικό της σύστημα S-300 στην Ουκρανία, καθώς είχε πλησιάσει το τέλος της τεχνικής ζωής του, παρόμοια με τα MiGs.

Το 2018, η Σλοβακία υπέγραψε σύμβαση για την παράδοση νέων μαχητικών αεροσκαφών F-16, αν και οι παραδόσεις τους θα καθυστερήσουν σε σχέση με το αρχικό σχέδιο. Ο σλοβακικός στρατός θα πρέπει να παραλάβει τα πρώτα αμερικανικά αεροσκάφη το 2024. 

euractiv.gr

Σχόλια