Μπορέλ σε Τσαβούσογλου...Αδιαπραγμάτευτη κυριαρχία της Ελλάδας επί νησιών του Αιγαίου


Απαντητική επιστολή απέστειλε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας Ζοζέπ Μπορέλ στον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ξεκαθαρίζοντας τις θέσεις του όσον αφορά στις τουρκικές υπερπτήσεις, την ΑΟΖ και την κυριαρχία των νησιών του Αιγαίου.

Ουσιαστικά, ο Μπορέλ απάντησε στην επιστολή Τσαβούσογλου που εγκαλούσε την Ελλάδα για προκλήσεις, με τον Ύπατο Εκπρόσωπο να επισημαίνει, μεταξύ άλλων, στην επιστολή του και τα ακόλουθα:

  • Μεταξύ άλλων, οι υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους, δηλώσεις οι οποίες αμφισβητούν την αδιαπραγμάτευτη κυριαρχία της Ελλάδας επί νησιών του Αιγαίου, καθώς και η κλιμάκωση της εχθρικής ρητορικής εναντίον της Ελλάδας και του ελληνικού λαού, βαίνουν προς την αντίθετη κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης. Επιπλέον, δημιουργούν μια αρνητική δυναμική, από την οποία δεν υπάρχει κανένα όφελος.
  • Η οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και της Υφαλοκρηπίδας θα πρέπει να γίνεται μέσω καλή τη πίστει διαλόγου, με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και στη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.
  • Είναι βαθιά πεποίθηση ότι ο μοναδικός δρόμος για την προώθηση των σχέσεων καλής γειτονίας αποτελεί η σταθερή προσήλωση στις διεθνείς συμφωνίες και στην ειρηνική επίλυση των διαφορών, συμπεριλαμβανομένης της προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Υπενθυμίζεται πως, πέρα από τον Μπορέλ, ο Τούρκος ΥΠΕΞ απέστειλε την 1η Σεπτεμβρίου επιστολές σε 25 πρωτεύουσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στα Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, στον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, στις οποίες εξηγείται η θέση και οι απόψεις της Τουρκίας για τη λύση των «προβλημάτων του Αιγαίου», όπως μετέδωσαν τουρκικά ΜΜΕ.

Σχόλια