Ενδιαφέρουσα η "Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα"...στην οποία όμως η τουρκία δεν έχει θέση


Την Ημέρα της Ευρώπης στις 9 Μαΐου 2022, ο Πρόεδρος Μακρόν ξεκίνησε συζητήσεις για μια «Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα»


Η πρόταση αυτή έρχεται ως απάντηση στις πρόσφατες αιτήσεις για ένταξη στην ΕΕ που ελήφθησαν από την Ουκρανία, τη Γεωργία και τη Μολδαβία. Αυτή η ιδέα αντηχεί με την πρόταση μιας Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας που υποβλήθηκε από τον Φρανσουά Μιτεράν το 1989, στην οποία αναφέρθηκε ο Γάλλος Πρόεδρος και την οποία ο Ενρίκο Λέτα (Πρόεδρος του Ινστιτούτου Jacques Delors) αναδιατύπωσε πρόσφατα. Η πρόταση συνεπάγεται τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού πολιτικού χώρου (European Political Community, EPC) , πέρα ​​από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο οποίος μπορεί να αποτελέσει ένα πρώτο βήμα προς την ένταξη ή, ανάλογα με την προτίμηση μιας χώρας, μια εναλλακτική σε αυτήν. 

Διαβάστε την αναφορά σε Ηνωμένο Βασίλειο & Τουρκία


ΗΝΩΜΕΝΟ-ΒΑΣΙΛΕΙΟ/ΤΟΥΡΚΙΑ 

Η EPC μπορεί επίσης να συσχετίσει δύο εξουσίες με την ΕΕ, που και οι δύο έχουν μοναδικές σχέσεις και ιστορία με αυτήν. 

Πρώτον, καθώς δεν απαιτεί ένταξη στην ΕΕ, αλλά διεκδικεί ένα μοίρασμα αξιών, συμμετοχή από το Ηνωμένο Βασίλειο μετά το Brexit θα μπορούσε τελικά αποδειχθεί κατάλληλη. Δεύτερον, ενώ οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία έχουν ουσιαστικά ανασταλεί μακροπρόθεσμα και φαίνονται καταδικασμένοι σε αδιέξοδο, η συμμετοχή της Τουρκίας στην Πολιτική κοινότητα θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια διέξοδο και για τα δύο μέρη. Η επικύρωση από την Άγκυρα του Χάρτη της ΕΕ των θεμελιωδών δικαιωμάτων θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως διαπραγματευτικό χαρτί από αυτή την άποψη.

Υ.Γ

Γνώμη μας είναι ότι σε αυτό το σχέδιο-πρόταση  για μια Ευρωπαϊκή Πολιτική κοινότητα, η τουρκία δεν έχει και δεν πρέπει να έχει καμιά θέση.-

Σχόλια