Το αλβανικό σύστημα πληροφοριών για τη διαχείριση των συνόρων (TIMS) επανήλθε σε λειτουργία την Κυριακή και ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα επιβεβαίωσε ότι δεν υπήρξε σοβαρή παραβίαση των δεδομένων μετά τη δεύτερη ιρανική κυβερνοεπίθεση που δέχθηκε το Σαββατοκύριακο.
Η τελευταία επίθεση έρχεται μόλις λίγες ημέρες αφότου ο Ράμα κατηγόρησε το Ιράν ότι βρίσκεται πίσω από την κυβερνοεπίθεση της 15ης Ιουλίου, η οποία έθεσε εκτός λειτουργίας όλους τους κυβερνητικούς ιστότοπους και τις ψηφιακές υπηρεσίες για τους πολίτες και χαρακτηρίστηκε από τη Microsoft ως «καταστροφική».
Ο Ράμα διέταξε όλους τους Ιρανούς διπλωμάτες να εγκαταλείψουν τη χώρα εντός 24 ωρών, διακόπτοντας όλες τις διπλωματικές σχέσεις με την Τεχεράνη.
«Άλλη μια κυβερνοεπίθεση από τους ίδιους επιτιθέμενους, που έχει ήδη αποκαλυφθεί και καταδικαστεί από τις φιλικές και συμμαχικές χώρες της Αλβανίας, καταγράφηκε χθες το βράδυ στο σύστημα TIMS! Εν τω μεταξύ, συνεχίζουμε να εργαζόμαστε νυχθημερόν με τους συμμάχους μας για να κάνουμε τα ψηφιακά μας συστήματα αδιαπέραστα», έγραψε ο Ράμα στο Twitter το Σάββατο.
Αλλά την Κυριακή, επιβεβαίωσε ότι το σύστημα ήταν και πάλι σε λειτουργία και ότι οι επιτιθέμενοι δεν είχαν πετύχει τον στόχο τους.
«Πέρα από το βαρύ συναίσθημα που δημιουργεί η διείσδυση σε αυτά τα συστήματα, όπως όταν μπαίνουν σε ένα σπίτι και κλέβουν, το γεγονός είναι ότι η επίθεση δεν πέτυχε καθόλου τον στόχο της, καμία εξαφάνιση ή σοβαρή διαρροή δεδομένων!» έγραψε ο Ράμα στο Twitter.
Όσοι προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν το σύστημα TIMS, το οποίο καταγράφει κάθε άτομο που εισέρχεται και εξέρχεται από τη χώρα, βρέθηκαν αντιμέτωποι με ένα μήνυμα που ανέφερε: «Η Αλβανία εξακολουθεί να πληρώνει για τις τρομοκρατικές πράξεις της αίρεσης MEK στο Δυρράχιο, αυτό το παιχνίδι θα συνεχιστεί».
Η Αλβανία φιλοξενεί την ομάδα MEK (Λαϊκή Οργάνωση Μοτζαχεντίν του Ιράν), η οποία μεταφέρθηκε στην Αλβανία από έναν ιρακινό καταυλισμό προσφύγων το 2016.
Η ομάδα ιδρύθηκε το 1965 και συμμετείχε σε μαχητική δράση κατά της ιρανικής κυβέρνησης για δεκαετίες πριν συνάψει συμμαχία με το Ιράκ και συνταχθεί μαζί του κατά τη διάρκεια του πολέμου Ιράκ-Ιράν.
Η MEK είχε χαρακτηριστεί στο παρελθόν ως τρομοκρατική οργάνωση από την ΕΕ, τον Καναδά, τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, αλλά αυτό καταργήθηκε. Τους δόθηκε προστασία το 2004 από την κυβέρνηση των ΗΠΑ βάσει της Σύμβασης της Γενεύης.
Στόχος τους είναι η ανατροπή της ιρανικής κυβέρνησης και περίπου 1.000 μέλη ζουν σε ένα κλειστό, αυστηρά φυλασσόμενο συγκρότημα 40 χλμ. έξω από τα Τίρανα.
Ωστόσο, ορισμένοι αναλυτές λένε ότι η Αλβανία δεν βρίσκεται στο στόχαστρο μόνο λόγω του MEK. Η Αλβανία είναι σταθερά φιλοαμερικανική, μέλος του ΝΑΤΟ και φιλοξενεί μια αεροπορική βάση του ΝΑΤΟ και, ενδεχομένως, μελλοντικά, μια ναυτική βάση του ΝΑΤΟ.
Ο δικηγόρος και πολιτικός Κρέσνικ Σπάχιου προειδοποίησε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να είναι σε επαγρύπνηση απέναντι στις επιθέσεις.
«Η αλβανική κυβέρνηση θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση γιατί βρίσκεται σε άμεσο πόλεμο με το Ιράν. Η Αλβανία πρέπει να είναι πολύ προετοιμασμένη στρατιωτικά, ακόμη και με τις μυστικές υπηρεσίες, αλλά και ως κοινωνία όσον αφορά άλλες επιθέσεις που στο μέλλον δεν θα είναι πλέον στο διαδίκτυο και τα κοινωνικά δίκτυα, αλλά θα έχουμε συνέπειες και φυσικά θύματα», είπε.
Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ αντέδρασε στην τελευταία
είδηση της επίθεσης, δηλώνοντας ότι στηρίζει τις προσπάθειες ανάκαμψης
της Αλβανίας.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδικάζουν την κυβερνοεπίθεση της 9ης
Σεπτεμβρίου εναντίον του συμμάχου μας στο ΝΑΤΟ, της Αλβανίας. Αυτή η
κακόβουλη δραστηριότητα κατά της Αλβανίας ακολουθεί την κυβερνοεπίθεση
της 15ης Ιουλίου που διεξήχθη από την κυβέρνηση του Ιράν. Η κυβέρνηση
των ΗΠΑ υποστηρίζει τις προσπάθειες της Αλβανίας για τον μετριασμό και
την ανάκαμψη», αναφέρεται σε ανακοίνωση στο Twitter.
Την Παρασκευή, η κυβέρνηση των ΗΠΑ επέβαλε κυρώσεις στο Υπουργείο Πληροφοριών και Ασφάλειας του Ιράν και στον επικεφαλής του, Εσμαήλ Χατίμπ, για δραστηριότητες που σχετίζονται με τον κυβερνοχώρο εναντίον των ΗΠΑ και των συμμάχων τους.
Ο διευθυντής της Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας, Μαξίμ Ετ’χεμάι, δήλωσε ότι η επίθεση ήταν δολιοφθορά και ζήτησε τη σύσταση επιτροπής συντονισμού κρίσεων.
«Στην πολιτική αεροπορία, αυτό που συνέβη με το σύστημα TIMS χαρακτηρίζεται από τον ορισμό, σαμποτάζ. σε τέτοιες περιπτώσεις, σε περιπτώσεις σαμποτάζ, η πολιτική αεροπορία ζητά από τις τοπικές αρχές να συστήσουν αυτό που ονομάζεται Επιτροπή Συντονισμού Κρίσεων», δήλωσε στο Euronews Albania.
Αλλά δεν είναι μόνο η Αλβανία που έχει γίνει μάρτυρας τέτοιων επιθέσεων. Ψηφιακές υπηρεσίες στο Κοσσυφοπέδιο και τη Βόρεια Μακεδονία έχουν επίσης στοχοποιηθεί τις τελευταίες ημέρες, αν και δεν είναι ακόμη γνωστό ποιος κρύβεται πίσω από αυτές.
Εν τω μεταξύ, το MEK, τον Μάρτιο του 2021, κατηγορήθηκε από το Facebook ότι διαχειρίζεται μια φάρμα τρολ από τη βάση του στην Αλβανία.
Σε μια δήλωση που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπό του, το Facebook δήλωσε ότι διερεύνησε και διέκοψε μια «μακροχρόνια επιχείρηση από την Αλβανία που στόχευε κυρίως το Ιράν».
«Το δίκτυο παραβίασε την πολιτική μας κατά της ξένης παρέμβασης, η οποία είναι συντονισμένη μη αυθεντική συμπεριφορά εκ μέρους μιας ξένης οντότητας», έγραψαν στην εμπεριστατωμένη έκθεσή τους.
Το Εθνικό Συμβούλιο για την Αντίσταση στο Ιράν, μια οργάνωση που
περιλαμβάνει το MEK, εξέδωσε δήλωση στα μέσα ενημέρωσης με την οποία
αρνείται ότι έχουν αφαιρεθεί λογαριασμοί που συνδέονται με το MEK.
Αρνήθηκαν επίσης ότι υπήρχε μια φάρμα τρολ στην Αλβανία που συνδέεται με
αυτούς με οποιονδήποτε τρόπο.
Ο εμπειρογνώμονας ασφαλείας Εργκίς Μουζχάκι δήλωσε ότι η χώρα θα πρέπει
να προετοιμαστεί για περισσότερες επιθέσεις στο μέλλον, μεταξύ άλλων από
τη Σερβία και τη Ρωσία.
«Πρέπει να είμαστε πολύ σαφείς ότι θα αναμένονται περαιτέρω επιθέσεις. Έχουμε Ρώσους χάκερ που είναι εξίσου διάσημοι, αν και οι Ιρανοί είναι πιο επικίνδυνοι. Έχουμε Σέρβους χάκερς, έχουμε χάκερς που θα ήθελαν να συμμετάσχουν σε μια τέτοια κατάσταση. Η Αλβανία δεν έχει να χάσει χρόνο για να λάβει τα μέτρα της», δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.