Χάος στο Ιράν με δεκάδες νεκρούς...πάνω από 40 «δίνει» η κυβέρνηση


Ο Ιρανός πρόεδρος ζήτησε από τις δυνάμεις της τάξης να δράσουν «αποφασιστικά» - «Χρησιμοποιούν σκοπίμως πραγματικές σφαίρες», καταγγέλλει η Διεθνής Αμνηστία

Σταματημό δεν έχουν οι κινητοποιήσεις των πολιτών στο Ιράν, παρά το γεγονός ότι δεκάδες άνθρωποι ήδη έχουν χάσει τη ζωή τους από την ημέρα που ξεκίνησαν σε ολόκληρη τη χώρα οι αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις, με αφορμή τη δολοφονία της 22χρονης Μάχσα Αμινί από την «Αστυνομία Ηθών».

Με τους Ιρανούς να εκφράζουν την οργή τους ποικιλοτρόπως χθες Σάββατο σε πολλές πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Τεχεράνης, ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί ζήτησε από τις δυνάμεις της τάξης να αντιμετωπίσουν «αποφασιστικά» τις διαδηλώσεις, έπειτα από εννέα ημέρες κινητοποιήσεων, όπου, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της κυβέρνησης, έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 40 άνθρωποι, καθώς οι δυνάμεις ασφαλείας δεν διστάζουν να πυροβολούν «στο ψαχνό».

Η Διεθνής Αμνηστία κατηγόρησε τις δυνάμεις ασφαλείας ότι πυροβολούν σκοπίμως «με πραγματικές σφαίρες» και ζήτησε να αναληφθεί κατεπειγόντως «διεθνής δράση» για να σταματήσει η καταστολή, ενώ το μεταρρυθμιστικό κόμμα «Ένωση του Λαού του Ισλαμικού Ιράν» κάλεσε το Σάββατο την κυβέρνηση να άρει την υποχρέωση χρήσης της μαντίλας και να απελευθερώσει τους συλληφθέντες.

Διαδηλώσεις υπέρ του κινήματος στο Ιράν, οργανώθηκαν χθες Σάββατο και σε πολλές χώρες του εξωτερικού, μεταξύ των οποίων, στις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Χιλή, τη Γαλλία, το Βέλγιο, την Ολλανδία και το Ιράκ. Ως εκ τούτου, σήμερα, Κυριακή, το Υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν κάλεσε τους πρεσβευτές της Βρετανίας και τη Νορβηγίας για «εξηγήσεις», όπως μετέδωσε ο ημιεπίσημο πρακτορείο ISNA. Ο Βρετανός πρεσβευτής κλήθηκε με αφορμή τον «εχθρικό χαρακτήρα» ιρανόφωνων μέσων ενημέρωσης που εδρεύουν στο Λονδίνο, ενώ εκείνος της Νορβηγίας με αφορμή την «παρέμβαση» του προέδρου του κοινοβουλίου της χώρας στις εσωτερικές υποθέσεις του Ιράν.

Σχόλια