Άσκηση-προσομοίωση επίθεσης σμήνους 40 drone στο Κέντρο Εκπαίδευσης του Στρατού των ΗΠΑ (βίντεο)


Ο διοικητής του Εθνικού Κέντρου Εκπαίδευσης του Στρατού των ΗΠΑ, δημοσίευσε ένα βίντεο με προσομοίωση επίθεσης σμήνους 40 drone τα ξημερώματα. 

Μετά από χρόνια άρνησης μιας ταχέως αναπτυσσόμενης και μοναδικά προβληματικής απειλής, η μάχη της Μοσούλης πριν από έξι χρόνια είδε αυτοσχέδια μη επανδρωμένα αεροσκάφη φορτωμένα με εκρηκτικά, να επιτίθενται συνεχώς σε φιλικές δυνάμεις. Αυτό ανάγκασε το Πεντάγωνο να αποδεχθεί διστακτικά αυτό το νέο όπλο πολέμου, για το οποίο είχε ελάχιστη άμυνα —μικρά και εύκολα επισκέψιμα οπλισμένα drones— ως σημαντική απειλή. 

Έκτοτε, ο στρατός των ΗΠΑ έχει εξαντληθεί προσπαθώντας να καλύψει αυτό που είναι ένα ταχέως εξελισσόμενο φάσμα δυνατοτήτων, που τώρα προκαλούν όλεθρο στα πεδία των μαχών και όχι μόνο Ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε από τον διοικητή του Εθνικού Κέντρου Εκπαίδευσης του Στρατού των ΗΠΑ, συνοψίζει τι θα αντιμετωπίσουν τα στρατεύματά μας στο μέλλον και πώς ο στρατός αγωνίζεται για να προετοιμαστεί για αυτό. 

Ο στρατηγός Κέρτις Τέιλορ δημοσίευσε το βίντεο στο Twitter κάτω από τον επίσημο λογαριασμό του, με τη λεζάντα να αναφέρει: 

"Την ανατολή σήμερα το πρωί, ένα σμήνος από 40 τετρακόπτερα όλα εξοπλισμένα με κάμερες και θανατηφόρα πυρομαχικά ικανά να εκτοξευθούν, πριν από την επίθεση του 11ου ACR [11th Armored Cavalry Regiment] σε μια προετοιμασμένη άμυνα από την 1AD [1st Armored Division]. Τα drones θα είναι εξίσου σημαντικά στην πρώτη μάχη του επόμενου πολέμου όπως είναι σήμερα το πυροβολικό». 

 

 

Το βίντεο αναδύει σίγουρα μια έντονη ατμόσφαιρα επιστημονικής φαντασίας... Μια επίθεση την αυγή χρησιμοποιώντας, ουσιαστικά, ιπτάμενα ρομπότ, ενισχύει το πόσο έχουν αλλάξει τα πράγματα σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα. Το σκηνικό είναι μια εγκατάσταση στρατιωτικών επιχειρήσεων σε αστικό έδαφος (MOUT), ένα από τα πολλά περίτεχνα πεδία εκπαίδευσης στο Εθνικό Κέντρο Εκπαίδευσης (NTC), που βρίσκεται δίπλα στο Fort Irwin στην Καλιφόρνια.

Όπως σημείωσε ο στρατηγός, το σμήνος των drones είναι μέρος μιας προσομοιωμένης επίθεσης του 11ου Συντάγματος Τεθωρακισμένων Ιππικού (ACR) στην έρημο Μοχάβε της Καλιφόρνια. Το 11ο ACR είναι η μονάδα των επιτιθέμενων (OPFOR) που μιμούνται εχθρικές τακτικές, δυνατότητες και υλικό. 

Η δουλειά του 11ου ACR έχει γίνει πολύ πιο περίπλοκη στην ψηφιακή εποχή, που περιλαμβάνει τα πάντα, από τον κυβερνοχώρο και τον προηγμένο ηλεκτρονικό πόλεμο έως, ναι, τα σμήνη drone. Ενώ υπήρξαν πολλές ασκήσεις δοκιμών και ανάπτυξης όπου χρησιμοποιούνται μεγάλες ομάδες drone, ένα βίντεο  επίθεσης σμήνους 40 drone είναι σίγουρα ένα αξιοθέατο. 

Το γεγονός ότι τα drones είναι πλήρως εξοπλισμένα με το MILES (Multiple Integrated Laser Engagement System), που επιτρέπει προσομοιωμένες θανατώσεις και βαθμολόγηση θυμάτων - είναι αρκετά εντυπωσιακό.

Η αντιμετώπιση ενός τέτοιου σμήνους παραμένει μείζον πρόβλημα. Ανάλογα με την έννοια των επιχειρήσεων, ο ηλεκτρονικός πόλεμος παραμένει ένα από τα καλύτερα όπλα, ειδικά για την αντιμετώπιση μεγάλων ομάδων drone .. Όμως τα πάντα, από βλήματα και όπλα καθώς και άλλα drones - μέχρι λέιζερ και υψηλής ισχύος μικροκύματα αναπτύσσονται ή αρχίζουν να χρησιμοποιούνται σε ευρύτερη βάση. 

Το πρόβλημα με τους πυραύλους, τα όπλα, ακόμη και τα λέιζερ είναι ότι μπορούν να καταρρίψουν μόνο ένα drone τη φορά, επομένως το να κατακλύζεσαι και να αναλώνονται γρήγορα οι άμυνές σου είναι μια πραγματική πρόκληση, ειδικά λαμβάνοντας υπόψη το σχετικά χαμηλό ύψος πτήσεων. Τα drones που χρησιμοποιούν συστήματα ελέγχου man-in-the-loop - (κάποιος τα πετάει από απόσταση) - είναι πιο εύκολο να αντιμετωπιστούν, καθώς βασίζονται σε μια άμεση και επίμονη αμφίδρομη σύνδεση επικοινωνίας που πρέπει να διατηρεί οπτική επαφή. Όταν τα ίδια τα drone επιλέγουν και προσβάλλουν στόχους συνεργατικά και αυτόνομα ως ομάδα, με ελάχιστη ή καθόλου ανθρώπινη κατεύθυνση σε πραγματικό χρόνο, τα πράγματα γίνονται πολύ πιο δύσκολα. Είναι μια πολύ ανθεκτική και πολύ ανησυχητική απειλή για αντιμετώπιση. 

Αυτή η ικανότητα δεν είναι επιστημονική φαντασία και θα είναι ολοένα και περισσότερο απειλητική, ειδικά όταν αντιμετωπίζεις έναν αντίπαλό της όπως η Κίνα, η οποία την αναπτύσσει ενεργά με διάφορες μορφές εδώ και χρόνια. 

thedrive.com

Σχόλια