Τα ΗΑΕ σε συνομιλίες για αγορά 120 οπλισμένων Bayraktar TB2 από την Τουρκία ;


Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για μια μεγάλη αγορά οπλισμένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών
Bayraktar TB2, είπαν στο Middle East Eye (ΜΜΕ) δύο άτομα που γνωρίζουν τις διαπραγματεύσεις. 

Οι συνομιλίες μεταξύ Baykar και κρατικών εταιρειών προμηθειών όπλων των Εμιράτων Tawazun, για την προμήθεια των Bayraktar TB2 συνεχίζονται από τον Μάρτιο, σύμφωνα με τις πηγές. 

Τα drone Bayraktar TB2 έχουν αποδεδειγμένο ιστορικό έναντι αντιπάλων σε συγκρούσεις στη Λιβύη , τη Συρία και το Ναγκόρνο-Καραμπάχ.  Αλλά δεν είχαν χρησιμοποιηθεί εναντίον ενός στρατού με εξελιγμένες δυνατότητες ηλεκτρονικού πολέμου και υπερσύγχρονα συστήματα αεράμυνας μέχρι τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, όπου είχαν αναπτυχθεί από τις ουκρανικές δυνάμεις. 

Μία από τις πηγές ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις επικεντρώνονταν στην προμήθεια 120 TB2 Bayraktar. «Θα έρθουν με ένα πακέτο drones και  οπλισμού, κέντρα διοίκησης και ελέγχου και εκπαίδευση. Θα μπορούσε να είναι μια συμφωνία έως και 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων», είπε η πηγή.

Η πηγή πρόσθεσε ότι ορισμένα από τα εξαρτήματα του TB2 ενδέχεται να παραχθούν σε εργοστάσιο στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, εάν προχωρήσει η συμφωνία. Ένας γνώστης της βιομηχανίας είπε στο MEE ότι κάθε Bayraktar TB2 κοστίζει 5 εκατομμύρια δολάρια και κάθε αεροσκάφος απαιτεί 100 έξυπνα μικροπυρομαχικά MAM-L, τα οποία μαζί αξίζουν 15 εκατομμύρια δολάρια. Υπάρχει επίσης ένα επιπλέον κόστος για την εκπαίδευση καθώς και για τα κέντρα διοίκησης και ελέγχου, το οποίο ποικίλλει ανάλογα με τον αριθμό των drone, καθώς κάθε κέντρο μπορεί να ελέγξει έως και έξι. 

Το Middle East Eye (MEE) ζήτησε από τις αρχές των ΗΑΕ να σχολιάσουν τις πληροφορίες.

middleeasteye.net

Σχόλια