The New York Times : Η "Αεροπορία" εμπορικών drone της Ουκρανίας...

Τα περισσότερα από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Ουκρανίας, είναι εμπορικού τύπου τροποποιημένα για να μεταφέρουν εκρηκτικά. 

Ως μέρος του στρατιωτικού της οπλοστασίου, η Ουκρανία χρησιμοποιεί προηγμένα στρατιωτικά drone για παρατήρηση και επίθεση. Ωστόσο, ο κύριος όγκος του στόλου αποτελείται από εμπορικού τύπου drone, προσαρμοσμένα σε εργαστήρια σε όλη τη χώρα για να ρίχνουν χειροβομβίδες ή αντιαρματικά πυρομαχικά. Οι στρατιώτες τα αποκαλούν «κουνούπια». 

Αποτελούν παράδειγμα ακμάζουσας καινοτομίας από τον στρατό, ο οποίος έχει αδράξει τον πόλεμο με drone για να αντιμετωπίσει το πλεονέκτημα της Ρωσίας στο πυροβολικό και τα τανκς , αναφέρει ο Andrew Kramer, επικεφαλής του γραφείου των Times στο Κίεβο. 

Η Ουκρανία βασίζεται εδώ και πολύ καιρό σε drones στον αγώνα της ως αουτσάιντερ, εναντίον των αυτονομιστών που υποστηρίζονται από τη Ρωσία στα ανατολικά. Πριν από τον πόλεμο, η Ουκρανία είχε αγοράσει τουρκικής κατασκευής μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar TB2, τα οποία βοήθησαν στην ενίσχυση της ουκρανικής άμυνας. 

Μετά την εισβολή της Ρωσίας, εμφανίστηκαν δωρεές. Οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι παρείχαν drones κρούσης και επιτήρησης.

«Υπάρχει μια έκρηξη στον πειραματισμό», είπε ένας διοικητής σε μονάδα του Αζόφ που πετά drones. Με τον κίνδυνο να βουίζουν drones πάνω από τις θέσεις τους ανά πάσα στιγμή, οι Ρώσοι στρατιώτες «δεν μπορούν να φάνε και δεν μπορούν να κοιμηθούν», είπε ο διοικητής, ο οποίος χρησιμοποίησε το ψευδώνυμο Botsman. «Το άγχος τους οδηγεί σε λάθη». 


Η μετατροπή ενός εμπορικού drone για μεταφορά εκρηκτικών μπορεί να είναι επικίνδυνη και τρομακτική εργασία. 

Η προετοιμασία και οι εργασίες τοποθέτησης χειροβομβίδας και εκρηκτικών απαιτεί ειδικές γνώσεις. 

nytimes.com

Σχόλια