Σε βάθος ανάλυση Ευρωκοινοβουλίου "Pegasus and surveillance spyware", May 2022
Περίληψη
Αυτή η εις βάθος ανάλυση, που συντάχθηκε από το Τμήμα Πολιτικής Δικαιωμάτων του Πολίτη και Συνταγματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για την Εξεταστική Επιτροπή για τη διερεύνηση της χρήσης του Pegasus και του αντίστοιχου spyware επιτήρησης, εξετάζει την επιβεβαιωμένη ή ύποπτη χρήση του spyware Pegasus και άλλων παρόμοιων εργαλείων κυβερνο- επιτήρησης στην ΕΕ και τα κράτη μέλη της ή που στοχεύουν πολίτες ή κατοίκους της ΕΕ, αντιδράσεις της ΕΕ και προηγούμενες δραστηριότητες για θέματα που σχετίζονται με την επιτήρηση.
Ας δούμε την αναφορά για την χώρα μας
2.10. Ελλάδα (Predator)
Σύμφωνα με μια έκθεση του CitizensLab, ένα spyware παρόμοιο με το Pegasus που ονομάζεται Predator, που αναπτύχθηκε αρχικά από την εταιρεία της Βόρειας Μακεδονίας Cytrox (που φέρεται τώρα να ανήκει σε εταιρεία με έδρα την Κύπρο, τη WiSpear στη συνέχεια μετονομάστηκε σε Passitora Ltd, στην οποία επιβλήθηκε πρόσφατα πρόστιμο στην Κύπρο για παράνομη παρακολούθηση ιδιωτικών επικοινωνιών μέσω της χρήσης «κατασκοπευτικού βαν»· Η κύρια εταιρεία είναι η Intellexa, η οποία έχει κεντρικά γραφεία στην Ελλάδα και της οποίας ο ιστότοπος αναφέρεται ότι είναι «εταιρεία με έδρα την ΕΕ με έξι τοποθεσίες και εργαστήρια Ε&Α σε όλη την Ευρώπη» είναι πιθανό να έχει χρησιμοποιηθεί από τις ελληνικές αρχές μαζί με την Αρμενία, την Αίγυπτο, την Ινδονησία, τη Μαδαγασκάρη, το Ομάν, τη Σαουδική Αραβία και τη Σερβία).
Τον Νοέμβριο του 2021, τα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο Σταύρος Μαλιχούδης, δημοσιογράφος που παρακολουθούσε μεταναστευτικά ζητήματα, είχε τεθεί υπό παρακολούθηση.
Πιο πρόσφατα, αναφέρθηκε ότι ένας Έλληνας δημοσιογράφος, ο Θανάσης Κουκάκης, εργάζεται επίσης για το CNN και Financial Times, ενημερώθηκε από το CitizensLab ότι, είχε στοχοποιηθεί με το Predator, για 10 εβδομάδες μεταξύ 12 Ιουλίου και 24 Σεπτεμβρίου 2021, ενώ εργαζόταν για υποτιθέμενη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και υποθέσεις διαφθοράς. Είχε το 2020, το 2021 και το 2022 υποψίες ότι ήταν υπό παρακολούθηση και το κατήγγειλε στην Ελληνική Αρχή για την Ασφάλεια και το Απόρρητο των Επικοινωνιών.
Σε όλες τις περιπτώσεις, η κυβέρνηση αρνήθηκε ότι βρίσκεται πίσω από αυτές τις επιχειρήσεις παρακολούθησης. Μέσα ενημέρωσης έχουν γράψει για την κυβέρνηση ζητώντας να εξηγήσει το γεγονός ότι ιδιωτικές επικοινωνίες του Κουκάκη παρακολουθούντο από την Ελληνική Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ), σώμα που εποπτεύεται από το γραφείο του Πρωθυπουργού, το 2020. ΜΜΕ έθεσαν επίσης ερωτήματα σε σχέση με ορισμένες νομοθετικές αλλαγές που εισήχθησαν σχετικά με την ΕΥΠ.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.