Επανέρχονται οι New York Times... με σημερινό πρωτοσέλιδο


Επανέρχονται οι New York Times... με σημερινό πρωτοσέλιδο. Το άρθρο μάλιστα είναι του ίδιου συντάκτη με προηγούμενο που προκάλεσε σάλο...



The New York Times, 24 Aug. 2022

‘Greece 2.0’ is just more of the same 

Alexander Clapp 


«Δεσμεύομαι», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ακροατήριο βιομηχάνων και επιχειρηματιών τον Απρίλιο του 2018, σε «μια κυβέρνηση των πραγματικά καλύτερων."

Υπό την ηγεσία του, οι αδυναμίες του παρελθόντος — νεποτισμός, διαφθορά — δεν θα ήταν πλέον ανεκτές. 

Η Ελλάδα, ανακοίνωσε την ημέρα που έγινε πρωθυπουργός τον Ιούλιο του 2019, μπορεί να «σηκώσει ξανά το κεφάλι του με υπερηφάνεια». Τρία χρόνια αργότερα, πολλοί ξένοι έχουν πειστεί για τη μεταρρύθμιση. Microsoft, Pfizer και JP Morgan Chase έχουν δημιουργήσει γραφεία στη χώρα, ένα βελτιωμένο πρόγραμμα κινήτρων για χιλιάδες ψηφιακούς νομάδες να μετεγκατασταθούν στην Αθήνα και αδυσώπητη τουριστική ώθηση — «Θα θέλεις να μείνεις για πάντα!» τρέχει το tagline — έχει δελεάσει αριθμό ρεκόρ Αμερικανών στο Αιγαίο αυτό το καλοκαίρι. Ακόμη και η εποπτεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης εποπτεία στην οικονομία τελείωσε. 

Μετά από μια δεκαετία δυσκολιών, η χώρα έχει φαινομενικά υποστεί μια εκπληκτική μεταμόρφωση. Αλλά εντός Ελλάδας, μια πιο σκοτεινή πραγματικότητα φουντώνει. Η διαφθορά και συγκρούσεις συμφερόντων που ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε να ξεριζώσει όχι μόνο υπάρχουν ακόμα αλλά και από πολλές απόψεις, εμφανίζονται να έχουν συγκεντρωθεί και εμβαθυνθεί. Μακριά από το να έχει αναμορφωθεί, το ελληνικό κράτος έχει κάνει μόνο ένα καλλυντικό makeover, ένα managerial ντύσιμο παραθύρων. Τις τελευταίες εβδομάδες, ένα σκάνδαλο υποκλοπών έχει συγκλονιστικά αποκαλύψει την υποκείμενη σήψη. Μεταγλωττισμένο σε Greece’s Watergate, έχει αποκαλύψει το βαθμό επιτήρησης κάτω από την αστραφτερή επιφάνεια. 

Το «Greece 2.0» που κ. Μητσοτάκης υποσχέθηκε, όπως αποδεικνύεται, είναι απλά μια από τα ίδια. Το σκάνδαλο ξεκίνησε με τον Θανάση Κουκάκη, οικονομικός δημοσιογράφος γνωστός για την έρευνά του για ισχυρές τραπεζικές φιγούρες. Τον Ιούνιο του 2020 οι ελληνικές υπηρεσίες πληροφοριών τον υπέβαλαν σε επιτήρηση — χτυπώντας και τα δύο δικά του τηλέφωνα — με το σκεπτικό ότι αυτός αποτελούσε απειλή για την εθνική ασφάλεια. Δύο μήνες αργότερα, ο κ. Κουκάκης, ενημέρωσε για την υποκλοπή, αντιμετώπισε τις αρχές. Η επιτήρησή του σταμάτησε εκείνη την ημέρα. Αυτό φαινόταν να είναι το τέλος. Αργότερα τον Ιούλιο του περασμένου έτους, έλαβε ένα μήνυμα από άγνωστο αριθμό. «Θανάση, το ξέρεις αυτό;» και ακολούθησε έναν σύνδεσμο, στον οποίο έκανε κλικ. Έτσι προχώρησε στο να μολύνει το iPhone του με Predator, κακόβουλο λογισμικό υποκλοπής spyware ...

Συνέχεια στη σελίδα 11...

Σχόλια