Η ΕΕ αντιδρά στην απαγόρευση του EuroPride στην Σερβία...


Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε τη λύπη της για την απόφαση της Σερβίας να ακυρώσει ή να αναβάλει τη διοργάνωση του «EuroPride», καθώς, όπως ανέφερε, το ευρωπαϊκό μπλοκ υποστηρίζει την ισότητα και αντιτίθεται σε κάθε μορφή διάκρισης.

Την Κυριακή, ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσιτς ανακοίνωσε ότι η ετήσια εκδήλωση, η οποία διοργανώνεται κάθε χρόνο από διαφορετική πρωτεύουσα της Ευρώπης, ακυρώθηκε λόγω της «σημαντικής κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο». Η ΕΕ απάντησε εκφράζοντας την απογοήτευσή της.

«Εδώ και χρόνια, το EuroPride υπερασπίζεται τα ίσα δικαιώματα για τους ΛΟΑΤΚΙ+ πολίτες σε όλη την Ευρώπη, δίνοντας φωνή σε όσους συχνά υφίστανται διακρίσεις λόγω του σεξουαλικού τους προσανατολισμού. Αυτά είναι θεμελιώδη δικαιώματα για την ΕΕ και αναμένουμε από τους στενούς μας εταίρους να τα σέβονται επίσης», δήλωσε η εκπρόσωπος του ευρωπαϊκού μπλοκ, Άνα Πισονέρο, στο Radio Free Europe.

Η ΕΕ, είπε η ίδια, θα καλωσόριζε περαιτέρω διευκρινίσεις από τις αρχές της Σερβίας σχετικά με την απόφασή τους να ακυρώσουν το EuroPride, το οποίο ήταν προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο.

Ο πρέσβης της ΕΕ στη Σερβία, Εμανουέλ Τζιαουφρέτ, εξέφρασε την απογοήτευσή του και δήλωσε ότι οι εταίροι της ΕΕ θα πρέπει να είναι σύμφωνοι με τα δικαιώματα και την ισότητα.

«Η ΕΕ υποστηρίζει την ισότητα και απορρίπτει κάθε μορφή διάκρισης. Το Europride υπερασπίζεται τα ίσα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων σε όλη την Ευρώπη εδώ και πολλά χρόνια, δίνοντας φωνή σε εκείνους που συχνά υφίστανται διακρίσεις λόγω του σεξουαλικού τους προσανατολισμού», έγραψε στο Twitter και πρόσθεσε: «Αυτά είναι θεμελιώδη δικαιώματα για την ΕΕ και περιμένουμε από τους στενότερους εταίρους μας να τα υποστηρίξουν».

Το επιχείρημα του Βούτσιτς ότι αυτό οφείλεται στην κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο δεν ευσταθεί, καθώς η εκδήλωση είχε προκαλέσει πολλές αντιδράσεις από πολιτικά πρόσωπα.

Για παράδειγμα, ο δήμαρχος του Βελιγραδίου Αλεξάνταρ Σάπιτς δήλωσε ότι θα ήταν αντίθετος σε μια εκδήλωση όπως το EuroPride και «αν διοργανωνόταν από ετεροφυλόφιλους», αλλά πρόσθεσε ότι ο δήμος του Βελιγραδίου, σε περίπτωση που πραγματοποιηθεί η εκδήλωση, θα διασφαλίσει την κοινοτική τάξη.

Μιλώντας στην Prva TV, ο Σάπιτς δήλωσε ότι το πρόβλημα δεν είναι η διεξαγωγή του EuroPride ή η έκφραση του σεξουαλικού προσανατολισμού, αλλά «το πώς φαίνεται», προσθέτοντας ότι «έρχεται σε αντίθεση με ορισμένες από τις παραδοσιακές μας αξίες».

«Αυτή είναι μια μεγάλη ήττα για τη Σερβία», δήλωσε το Σάββατο στο POLITICO ο Μάρκο Μιχαΐλοβιτς, διοργανωτής του Belgrade Pride. «Τώρα, όταν έχουμε μια εκδήλωση ευρωπαϊκών διαστάσεων που διοργανώνεται στο Βελιγράδι και πολλοί άνθρωποι έχουν ανακοινώσει την παρουσία τους και έχουν αγοράσει εισιτήρια, αυτή ακυρώνεται».

Η πρόεδρος της EPOA, Κριστίνε Γκαρίνα, προέτρεψε την πρωθυπουργό της Σερβίας, Άνα Μπρνάμπιτς, να τηρήσει την υπόσχεσή της να υποστηρίξει την εκδήλωση.

«Ο πρόεδρος Βούτσιτς δεν μπορεί να ακυρώσει την εκδήλωση κάποιου άλλου», δήλωσε η Γκαρίνα. «Το δικαίωμα στη διοργάνωση του Pride έχει κριθεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ως θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα».

Οι διοργανωτές δήλωσαν ότι απλώς θα συνεχίσουν την εκδήλωση.

«Το EuroPride στο Βελιγράδι δεν θα ακυρωθεί και θα συγκεντρώσει χιλιάδες ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα από όλη την Ευρώπη με ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα από τη Σερβία και τα ευρύτερα Δυτικά Βαλκάνια. Θα φέρει πολλά εκατομμύρια δηνάρια στην τοπική οικονομία και θα επιτρέψει στη Σερβία να δείξει ότι βρίσκεται στο δρόμο για να γίνει ένα προοδευτικό, φιλόξενο ευρωπαϊκό έθνος. Αυτό που πρέπει να κάνουν οι σερβικές αρχές είναι να αντισταθούν σθεναρά σε αυτούς τους τραμπούκους και να προστατεύσουν την εκδήλωση».

Στις 29 Αυγούστου, η υποψήφια πρωθυπουργός Άνα Μπρνάμπιτς δήλωσε ότι το σερβικό κράτος δεν επιθυμεί να αρνηθεί σε κανέναν τα συνταγματικά του δικαιώματα, αλλά ανησυχεί για τις επιπτώσεις της φιλοξενίας του φετινού EuroPride.

Η απόφαση της κυβέρνησης να ακυρώσει το EuroPride 2022, το οποίο ήταν προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί στο Βελιγράδι τον Σεπτέμβριο, δεν είναι δεσμευτική αλλά «μάλλον μια έκκληση», δήλωσε η Μπρνάμπιτς, προσθέτοντας ότι η προηγούμενη κυβέρνηση – της οποίας ηγήθηκε ως πρωθυπουργός – «δεν εξέδωσε απαγορεύσεις».

«Είναι μια έκκληση και όχι μια δήλωση όπως: ‘Μην συναθροίζεστε’. [Μια τέτοια συγκέντρωση] είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα, αλλά οι επιπτώσεις της για τη χώρα μας είναι ένα εντελώς διαφορετικό θέμα. Το ερώτημα είναι τι είναι επί του παρόντος δυνατό και πώς μπορούμε να διατηρήσουμε [την εσωτερική] σταθερότητα. Λυπάμαι για την κατάσταση, αλλά αυτός ο Σεπτέμβριος [διαμορφώνεται] σε μια τέλεια καταιγίδα για όλους μας. Υπάρχουν επίσης ξένες δυνάμεις [στο παιχνίδι] που χαίρονται με την κατάσταση [μας]”, κατέληξε η Μπρνάμπιτς.

Από την άλλη πλευρά, ο εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη Σερβία, Βλαντιμίρ Μπίλτσικ, δήλωσε στις 29 Αυγούστου ότι ελπίζει ότι το Βελιγράδι θα εξακολουθήσει να φιλοξενεί το επόμενο EuroPride, υπενθυμίζοντας ότι και η απερχόμενη πρωθυπουργός Άνα Μπρνάμπιτς είχε αποδεχθεί την υποχρέωση αυτή.

«Κατ’ αρχήν, δεν είναι ποτέ καλό να διαπιστώνεται οπισθοδρόμηση στην προστασία των θεμελιωδών ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η Σερβία έχει επιτύχει καλά αποτελέσματα στον τομέα αυτό, το Βελιγράδι είναι μια ζωντανή, ανοιχτή πόλη και η εκδήλωση προσελκύει μεγάλη προσοχή, όχι μόνο στη Σερβία, αλλά και στην Ευρώπη», δήλωσε ο Μπίλτσικ σε συνέντευξή του στην τηλεόραση N1.

«Εάν η διοργάνωση μιας παρέλασης αποτελεί ζήτημα, πρέπει να αναρωτηθούμε εάν, ως διεθνείς εταίροι, μπορούμε να βασιστούμε στη Σερβία για να ανταποκριθεί στις προσδοκίες σε άλλους τομείς ή για να τηρήσει άλλες δεσμεύσεις που έχει αποδεχθεί», δήλωσε ο Μπίλτσικ.

Ο εισηγητής του ΕΚ δήλωσε ότι «η ζωή δεν έχει σταματήσει» και ότι οι ειδήσεις από το Βελιγράδι δείχνουν ότι «ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων που αντιτίθενται στην παρέλαση υπερηφάνειας ή υποστηρίζουν την επιθετικότητα του Πούτιν κατά της Ουκρανίας μπορούν να συγκεντρωθούν χωρίς κανένα πρόβλημα, απολαμβάνοντας το δικαίωμά τους να συγκεντρώνονται με ασφάλεια στη Σερβία». «Εάν το κράτος μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των συμμετεχόντων σε οποιαδήποτε συγκέντρωση, ελπίζω ότι το ίδιο ισχύει και για το EuroPride», δήλωσε ο Μπίλτσικ.

euractiv.gr

Σχόλια