Η Ρωσία χρησιμοποιεί Ιρανικά drones στην Ουκρανία;


Μια αναφορά, που δεν επιβεβαιώθηκε επίσημα, λέει ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί, στην Ουκρανία, στρατιωτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, που παρέχονται από το Ιράν

Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου με έδρα τις ΗΠΑ αναφέρει, πως ο σύμβουλος του Γραφείου του Ουκρανού Προέδρου Oleksiy Arestovych δήλωσε την Παρασκευή ότι, το Ιράν παρέδωσε 46 μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη Ρωσία και ότι η ουκρανική κυβέρνηση έχει ήδη σημειώσει τη χρήση αυτών των drone σε μάχες σε Ουκρανία. Τουλάχιστον ένα μέρος των παρεχόμενων μη επανδρωμένων αεροσκαφών είναι παλαιότερης γενιάς μη επανδρωμένα αεροσκάφη βαρέως κρούσης «Shahed 129», τα οποία οι ρωσικές δυνάμεις ενδέχεται να επιδιώξουν να χρησιμοποιήσουν για να επιτεθούν στο HIMARS (Σύστημα πυροβολικού υψηλής κινητικότητας) στην Ουκρανία

Η είδηση ​​δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη από υψηλόβαθμο ουκρανικό στρατιωτικό ή κυβερνητικό αξιωματούχο, με ορισμένους ανθρώπους να λένε ότι δεν υπάρχουν ακόμη συγκεκριμένες αποδείξεις ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί ιρανικά drones στην Ουκρανία. 

Ορισμένοι αναλυτές λένε ότι εάν συμβαίνει πραγματικά, μπορεί να είναι μια σημαντική εξέλιξη στις σχέσεις Ρωσίας-Ιράν, των οποίων η στρατιωτική συνεργασία έχει αρχίσει να ανησυχεί άλλες χώρες. Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν προειδοποίησε δύο φορές τον Ιούλιο ότι, η Μόσχα φαίνεται να εξετάζει την αγορά ιρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών και Ρώσοι αξιωματικοί επισκέφτηκαν ακόμη και μια βάση μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο Κασάν του Ιράν για να εξετάσουν τις επιλογές τους. 

Οι δηλώσεις του άφησαν να εννοηθεί πιθανή εκπαίδευση των ρωσικών πληρωμάτων για τη λειτουργία των μη επανδρωμένων αεροσκαφών και είπε ότι αυτό θα προκαλούσε περισσότερους θανάτους αμάχων στην Ουκρανία. Στα τέλη Ιουλίου, ένας Ιρανός βουλευτής είπε ότι η στρατιωτική συνεργασία μεταξύ Τεχεράνης και Μόσχας έχει ανατρέψει τις πολιτικές εξισώσεις της παγκόσμιας τάξης, επιβεβαιώνοντας το αίτημα της Ρωσίας να αγοράσει ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη. 

Ένας σύμβουλος του προέδρου Volodymyr Zelensky είπε στο Iran International στις 25 Ιουλίου ότι η Ρωσία και το Ιράν είναι σύμμαχοι στον πόλεμο της Ουκρανίας και δεν θα είναι έκπληξη εάν η Τεχεράνη προμηθεύει drone στη Μόσχα.

iranintl.com

Σχόλια