Οι ΗΠΑ γνωστοποίησαν επίθεση drones σε Αμερικανική βάση στη Συρία χωρίς απώλειες...


Μια επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, έπληξε μια περιοχή που διοικείται από αμερικανικά στρατεύματα και μαχητές της συριακής αντιπολίτευσης
που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ στην ανατολική Συρία τη Δευτέρα, δήλωσε εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού, προσθέτοντας ότι δεν υπήρξαν θύματα ή ζημιές. 

Η επίθεση έλαβε χώρα κοντά στη βάση al-Tanf κοντά στο σημείο όπου συναντώνται τα σύνορα της Συρίας, της Ιορδανίας και του Ιράκ . Δεν υπήρξε ανάληψη ευθύνης για την επίθεση. Τα στρατεύματα των ΗΠΑ και του συνασπισμού εδρεύουν στο al-Tanf, για να εκπαιδεύσουν τις συριακές δυνάμεις σε περιπολίες για την αντιμετώπιση μαχητών από το Ισλαμικό Κράτος. 

Η δήλωση ανέφερε ότι τα στρατεύματα του συνασπισμού σε συντονισμό με μαχητές της αντιπολίτευσης - γνωστά ως Maghaweir al-Thowra - «απάντησαν σε επίθεση πολλαπλών μη επανδρωμένων εναέριων συστημάτων στην περιοχή της φρουράς al-Tanf» το πρωί της Δευτέρας. Τα στρατεύματα αναχαίτισαν επιτυχώς ένα από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη αποτρέποντας την πρόσκρουσή του, ενώ ένα δεύτερο εξερράγη εντός του συγκροτήματος των δυνάμεων της αντιπολίτευσης, «χωρίς θύματα ή αναφερθείσες ζημιές». Οι άλλες απόπειρες επιδρομών με drone δεν ήταν επιτυχείς. 

Ο υποστράτηγος John Brennan, ο διοικητής της Combined Joint Task Force, καταδίκασε την επίθεση με drone. «Τέτοιες επιθέσεις θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές αθώων Σύριων αμάχων και υπονομεύουν τις σημαντικές προσπάθειες των Δυνάμεων μας να διατηρήσουν τη διαρκή ήττα του ISIS», είπε

Η επίθεση σημειώθηκε λίγες ώρες αφότου σε ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη δυτική και κεντρική Συρία, σκοτώθηκαν τρεις στρατιώτες, τραυματίσθηκαν άλλοι τρεις και προκλήθηκαν υλικές ζημιές. Ένας παρατηρητής πολέμου της συριακής αντιπολίτευσης (το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων), δήλωσε ότι οι Ισραηλινοί έπληξαν θέσεις του συριακού στρατού, όπου εδρεύουν μαχητές που υποστηρίζονται από το Ιράν. 

Τον περασμένο Οκτώβριο, Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι πιστεύουν, πως το Ιράν βρισκόταν πίσω από μια επίθεση εκείνον τον μήνα στο al-Tanf, λέγοντας τότε ότι οι επιθέσεις αφορούσαν έως και πέντε drone φορτωμένα με εκρηκτικά. Οι επιθέσεις του Οκτωβρίου έγιναν λίγες μέρες μετά την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στην κεντρική Συρία.

Σχόλια