Κυκλοφόρησε το βίντεο με το μυστηριώδες σμήνος drone πάνω από το πιο προηγμένο αντιτορπιλικό του Αμερικανικού Ναυτικού


Το περιστατικό σμήνους drones (swarm drones) που αφορούσε το  αντιτορπιλικό USS Zumwalt,
ήταν μόνο ένα από τα πολλά παρόμοια περιστατικά που αφορούσαν πλοία του Πολεμικού Ναυτικού στα ανοιχτά της Καλιφόρνια το 2019.

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ δημοσίευσε ένα νέο βίντεο από ένα περιστατικό, που αφορούσε έξι μη αναγνωρισμένα drone, που πετούσαν πάνω από το πιο προηγμένο πλοίο του, το USS Zumwalt

Το περιστατικό συνέβη στα νερά ανοιχτά των ακτών της Νότιας Καλιφόρνια τον Απρίλιο του 2019. 

Το War Zone έλαβε το βίντεο μέσω της πράξης Freedom of Information ως μέρος της συνεχιζόμενης έρευνάς μας, σχετικά με αναφορές περιστατικών σμήνους drone που συνέβησαν κατά διαστήματα κοντά σε σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού, κατά τη διάρκεια του 2019 στα ανοιχτά της Νότιας Καλιφόρνιας. Η προηγούμενη ενημέρωσή μας στην έρευνα παρήγαγε μια σειρά από ενημερωτικά έγγραφα, συμπεριλαμβανομένου ενός μη απόρρητου βίντεο και φωτογραφιών που παρείχαν λεπτομέρειες σχετικά με αυτά τα περίεργα περιστατικά. Ενώ το μεγαλύτερο μέρος των γεγονότων του σμήνους drone συνέβη τον Ιούλιο του 2019, μάθαμε για αρκετά νέα γεγονότα που συνέβησαν νωρίτερα μέσα στο έτος. Μεταξύ αυτών ήταν το περιστατικό που αφορούσε το USS Zumwalt.

Το περιστατικό συνέβη περίπου στις 20:30 ώρα Ειρηνικού στις 24 Απριλίου 2019, περίπου 17 ναυτικά μίλια από τη βάση του Σώματος Πεζοναυτών στο Camp Pendleton στα διεθνή ύδατα. Κατά τη διάρκεια του περιστατικού, το USS Zumwalt ανέφερε ότι έως και έξι άγνωστα μη επανδρωμένα εναέρια συστήματα (UAS) φάνηκε να λειτουργούν κοντά σε υψόμετρα που κυμαίνονται από 300 έως 1000 πόδια. Σε κάποιο σημείο, το UAS φέρεται να πέρασε πάνω από το κατάστρωμα του USS Zumwalt . Όπως και σε παρόμοια προηγούμενα περιστατικά, τα drone τεκμηριώθηκαν από την ομάδα "Ship Nautical or Otherwise Photographic Interpretation and Exploitation", ή «ομάδα SNOOPIE». Αυτή ομάδα ουσιαστικά ενεργεί για να τεκμηριώσει επικίνδυνες, αβέβαιες ή ασυνήθιστες καταστάσεις χρησιμοποιώντας μια ποικιλία καμερών εμπορικής ποιότητας. 

Μπορείτε να δείτε τα πρόσφατα πλάνα από το περιστατικό και να ακούσετε τη συνοδευτική αφήγηση ενός ναύτη: 

 

Μια ενημερωτική διαφάνεια και μια φωτογραφία από το περιστατικό δημοσιεύτηκε προηγουμένως από το The War Zone και εμφανίζεται ξανά παρακάτω:


Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το
USS Zumwalt (DDG-1000) είναι ένα μοναδικό σκάφος ως κορυφαίο στην κατηγορία αμφιλεγόμενων , αλλά τεχνολογικά προηγμένων πλοίων επιφανείας stealth. Η τεχνολογία stealth του πλοίου έχει σχεδιαστεί για να του επιτρέπει να είναι πιο επιβιώσιμο από άλλα αντιτορπιλικά, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας να λειτουργεί πιο κοντά στο εχθρικό έδαφος κατά τη διάρκεια ορισμένων επιχειρήσεων.

Η λεπτομερής ανάλυση του βίντεο χαμηλής ανάλυσης είναι δύσκολη δεδομένου ότι τραβήχτηκε τη νύχτα. 

Το μόνο ξεκάθαρο χαρακτηριστικό στο βίντεο είναι ένα σύνολο από πολλά φώτα σε ορθογώνιο σχηματισμό. Τα φώτα φαίνονται να είναι λευκά και πράσινα, με ένα κόκκινο φως που αναβοσβήνει κατά διαστήματα υποτίθεται ότι βρίσκεται στο κέντρο του αντικειμένου. Ένας ναύτης σχολιάζει ότι τα UAS δεν φαίνεται να είναι οπλισμένα στην αφήγηση.

Για περαιτέρω ανάλυση, μιλήσαμε με τον David Kovar, Διευθύνοντα Σύμβουλο της URSA Inc. Η εταιρεία του Kovar ειδικεύεται σε ζητήματα ασφάλειας των drone, συμπεριλαμβανομένων των ποινικών ερευνών και της διαχείρισης απειλών UAV. Ο Kovar δήλωσε ότι «δεν μπορώ να προσδιορίσω μεγάλο μέρος της διαμόρφωσης του αεροσκάφους. Φαίνεται να έχει τέσσερα φώτα πορείας ή πλοήγησης σε τακτική απόσταση». 

Ο Kovar δήλωσε ότι δεδομένου του πλαισίου της αφήγησης και της ενημερωτικής διαφάνειας, το αντικείμενο θα μπορούσε να είναι ένας «πιθανότατα τετρακόπτερο drone με φώτα πορείας». Ωστόσο, σημείωσε ότι αυτή η αξιολόγηση βασίζεται σε μια τυπική διαμόρφωση των φώτων τετρακοπτέρων. Δήλωσε ότι ενώ το βίντεο θα μπορούσε να ταιριάζει και με άλλα αντικείμενα, δεδομένης της έλλειψης λεπτομέρειας στο βίντεο, φαίνεται να συνάδει με την περιγραφή ενός UAS στην αφήγηση και στη διαφάνεια ενημέρωσης. Φυσικά, υπάρχουν και άλλοι πιθανοί τύποι, συμπεριλαμβανομένων μικρότερων τύπων σταθερών πτερύγων ή υβριδικούς τύπους που μπορούν να απογειώνονται και να προσγειώνονται κατακόρυφα.  Το τελευταίο έχει γίνει το αγαπημένο του κινεζικού ναυτικού.

Ένας πρώην αναλυτής της βιομηχανίας drone που αρνήθηκε να κατονομαστεί λόγω της τρέχουσας απασχόλησής του, τόνισε πολλά άλλα χαρακτηριστικά ενδιαφέροντος. Ο αναλυτής σχολίασε ότι «αν και το βίντεο δεν είναι της καλύτερης ποιότητας, δεν βλέπω τίποτα στο drone που θα με έκανε να σκεφτώ ότι είναι κάτι που δεν θα μπορούσε να αγοραστεί από το ράφι από έναν εμπορικό κατασκευαστή drone». Ο αναλυτής πρόσθεσε, «το γεγονός ότι ο αφηγητής είπε ότι υπήρχε ένα μοτίβο πτήσης όπου δεν υπήρχαν αλλαγές στο υψόμετρο, μου λέει ότι τα drones είτε ήταν προγραμματισμένα να πετούν σε μια συγκεκριμένη διαδρομή είτε ελέγχονταν από απόσταση, ενώ πιθανώς βρίσκονταν σε αναμονή υψομέτρου, για μένα δεν είναι το χαρακτηριστικό γνώρισμα οποιασδήποτε προηγμένης τεχνολογίας». 

Σχολίασαν περαιτέρω, «αυτό που είναι ενδιαφέρον είναι ότι ανέφεραν 6 drones και ήταν 17 μίλια από τις ακτές της Νότιας Καλιφόρνια. Αυτό μου λέει ότι αυτά τα drone πιθανότατα εκτοξεύτηκαν από ένα σκάφος και ότι αυτή ήταν πιθανώς μια προγραμματισμένη «αποστολή», επειδή κανείς δεν έχει 6 drone σε ένα σκάφος για ψυχαγωγικούς σκοπούς». Ο αναλυτής δήλωσε περαιτέρω ότι η φυσική σύλληψη του drone «είναι πραγματικά ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορεί να γίνει μια αξιολόγηση για τον προσδιορισμό της προέλευσης και των δυνατοτήτων που σχετίζονται με ένα [άγνωστο] drone».

Η παρατήρηση λαμπερών φώτων σε μη αναγνωρισμένα UAS ήταν ένα επαναλαμβανόμενο χαρακτηριστικό σε πολλά από τα άλλα περιστατικά σμήνους drone που έχουμε ερευνήσει. Σε προηγούμενη συνέντευξή του, ο Διευθύνων Σύμβουλος της DroneSec, Mike Monnik, είπε στο The War Zone ότι η βάση δεδομένων της εταιρείας του για περιστατικά με drones, έχει καταγράψει αύξηση στα γεγονότα σμήνους και ότι σε ορισμένες περιπτώσεις λιγότερο ικανά drones χρησιμοποιούνται ως δολώματα που σκόπιμα αποσπούν την προσοχή ή διερευνούν την άμυνα του στόχου. Υπάρχει επίσης μια μακρά ιστορία Ψυχρού Πολέμου τεχνολογιών που έχουν σχεδιαστεί για να διεγείρουν σκόπιμα συστήματα αεράμυνας, προκειμένου να συγκεντρώνουν πολύτιμες πληροφορίες

Όπως και στις άλλες περιπτώσεις σμήνους drone από αυτόν τον γενικό τομέα, αρκετά βασικά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα. Με βάση την παραπάνω διαφάνεια ενημέρωσης, επικοινωνήσαμε με την Carrier Strike Group Nine για να ρωτήσουμε εάν ο χειριστής των μη επανδρωμένων αεροσκαφών εντοπίστηκε ποτέ  ή αν καταβλήθηκε οποιαδήποτε προσπάθεια για την παρακολούθηση των drone στον τελικό προορισμό τους. Μέχρι την στιγμή της σύνταξης του άρθρου δεν έχουν απαντήσει.  Σε μια ακρόαση στο Κογκρέσο νωρίτερα αυτό το έτος, εκπρόσωποι του Πολεμικού Ναυτικού και του Υπουργείου Άμυνας εξήγησαν ότι αρκετά από τα περιστατικά σχετίζονταν στην πραγματικότητα με σμήνη drones , αλλά δεν έδωσαν περισσότερες λεπτομέρειες.

Ενώ οι λεπτομέρειες σχετικά με αυτά τα περιστατικά ήταν δύσκολο να βρεθούν, τα σμήνη drone γίνονται μια γενική περιοχή αυξανόμενου ενδιαφέροντος για το Πολεμικό Ναυτικό. Μόλις τον τελευταίο μήνα, το Naval Surface Warfare Center Crane Division διεξήγαγε μια άσκηση με την ονομασία " Silent Swarm 22 ". Διεξήχθη σε περιοχές του Μίσιγκαν, αυτό ήταν ένα "γεγονός πειραματισμού μεγάλης κλίμακας" που συγκέντρωσε περισσότερο από 150 συμμετέχοντες, με έμφαση στον «Ηλεκτρονικό Πόλεμο (EW) που χρησιμοποιείται σε μικρά μη επανδρωμένα συστήματα πολλαπλών τομέων (UxS).»

Συγκεκριμένα, το λογότυπο, που φαίνεται παρακάτω, για την άσκηση απεικονίζει ένα πολεμικό πλοίο που περιβάλλεται από έναν ιστό και ένα σμήνος από διάφορα drone με σταθερά φτερά και στροφεία.


Αυτή είναι μόνο μία από τις μεγάλες ασκήσεις του Πολεμικού Ναυτικού που επικεντρώνονται σε μη επανδρωμένα συστήματα και αυτές οι προσπάθειες επιταχύνονται και γίνονται εδώ και χρόνια 

Ενώ το Πολεμικό Ναυτικό εστιάζει σε μακροπρόθεσμες προσπάθειες για τη χρήση σμήνων drone, δεν είναι ο μόνος παίκτης σε αυτόν τον χώρο. Η σειρά περιστατικών σμήνους drone κατά τη διάρκεια του 2019 καταδεικνύει ότι η επιτήρηση βασικών ναυτικών μέσων διεξάγεται στις περιοχές όπου εκπαιδεύονται – συχνά σε απόσταση μιλίων από τις αμερικανικές ακτές. Τα σμήνη drones δεν είναι μια θεωρητική αναδυόμενη τεχνολογική απειλή, αλλά μάλλον μια πραγματικότητα του παρόντος. Οι αντίπαλοι των ΗΠΑ αναπτύσσουν ανοιχτά αυτές τις δυνατότητες και όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι, τα δικτυωμένα σμήνη από drone θα είναι απολύτως κρίσιμα για να επικρατήσουν σε μελλοντικές θαλάσσιες συγκρούσεις υψηλού επιπέδου.

Η εγγενής δυσκολία της αξιόπιστης ανίχνευσης, παρακολούθησης και αντιμετώπισης των drone έχει δημιουργήσει μια μοναδική πρόκληση για το Πεντάγωνο τα τελευταία χρόνια. Στην πραγματικότητα, είναι από τις μεγαλύτερες τακτικές και στρατηγικές ανησυχίες.

Ίσως το πιο σημαντικό που απομένει είναι να δούμε πόσο αποτελεσματικό θα είναι το Πολεμικό Ναυτικό και το Υπουργείο Άμυνας στη διερεύνηση και την επίλυση αυτών των περιστατικών, σε μια εποχή που η προηγμένη τεχνολογία drone γίνεται όλο και πιο εξελιγμένη αλλά και προσβάσιμη.

thedrive.com

Σχόλια