Φόβοι υποκλοπής τεχνολογίας από τους Ρώσους εμποδίζουν τη διάθεση drone "Gray Eagle" στην Ουκρανία...
Το Κίεβο θέλει απεγνωσμένα το ικανό μη επανδρωμένο οπλικό σύστημα "Gray Eagle"... Αλλά το Πεντάγωνο ανησυχεί ότι η Μόσχα θα μπορούσε να κλέψει βασικά στοιχεία.
Οι Ουκρανοί το θέλουν. Οι Αμερικανοί εργάζονται για να το δώσουν. Αλλά η απόφαση να σταλεί ένα ισχυρό μη επανδρωμένο drone στις δυνάμεις του Κιέβου καθυστερεί λόγω ενός φόβου: Τι θα συμβεί εάν ευαίσθητες τεχνολογίες του drone καταλήξουν στα χέρια της Ρωσίας;
Ένα μικρό αλλά σημαντικό γραφείο του Πενταγώνου εξετάζει έναν ηλεκτρο-οπτικό/υπέρυθρο αισθητήρα που κατασκευάστηκε από την Raytheon Technologies στο drone "MQ-1C Grey Eagle". Η τεχνολογία, γνωστή ως Multi-Spectral Targeting System (MSTS), παρέχει στόχευση και παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο στους χειριστές της. Η κυβέρνηση Μπάιντεν αρχικά ανησύχησε ότι το drone και τα όργανα που φέρει θα δημιουργούσαν πάρα πολλές προκλήσεις εκπαίδευσης και υποστήριξης για τον ουκρανικό στρατό.
Αλλά η μεγαλύτερη ανησυχία τώρα, σύμφωνα με 4 άτομα που γνωρίζουν τις συζητήσεις, είναι ότι η Ρωσία θα μπορούσε να αποκτήσει ένα ή περισσότερα από τα drones και να κλέψει τις τεχνολογίες. Υπάρχει επίσης φόβος ότι η ίδια η πλατφόρμα δεν μπορεί να «επιβιώσει» στον εξαντλητικό πόλεμο της Ουκρανίας, συγκεκριμένα λόγω της ρωσικής αεράμυνας και του αριθμού των πυραύλων και των ρουκετών που διασχίζουν τους ουρανούς της Ουκρανίας.
Το Grey Eagle, κατασκευάστηκε από την General Atomics ως αναβάθμιση του MQ-1 Predator και μπορεί να πετάξει για περισσότερες από 27 ώρες , να ταξιδέψει 2.500 ναυτικά μίλια και να μεταφέρει πυραύλους Hellfire. Το drone έχει χρησιμοποιηθεί σε επιχειρήσεις των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή και την υποσαχάρια Αφρική.
Η Υπηρεσία Ασφάλειας Αμυντικής Τεχνολογίας , ένα γραφείο του Πενταγώνου που είναι επιφορτισμένο με τη διασφάλιση της κάλυψης των αναγκών εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια διεθνών μεταφορών όπλων, αξιολογεί επί του παρόντος τους κινδύνους αποστολής μη επανδρωμένων αεροσκαφών Grey Eagle εξοπλισμένων με MSTS στην Ουκρανία. Ανώτερος αξιωματούχος της άμυνας των ΗΠΑ είπε ότι δεν αποτελεί εγγύηση ότι το γραφείο θα δώσει το πράσινο φως και καμία σύσταση δεν έχει φτάσει ακόμη στα γραφεία των ανώτερων επιτελών στο Πεντάγωνο.
Η τελική απόφαση για το αν είναι συνετό να στείλουμε τους Grey Eagles στην Ουκρανία λαμβάνεται από τον υπουργό Άμυνας Lloyd Austin, αλλά δεν αναμένεται να εγκριθεί για πολλές ακόμη εβδομάδες...
Το Πεντάγωνο επέστρεψε ουσιαστικά εκεί που ήταν τον Ιούνιο, όταν λήφθηκε η τελική απόφαση λόγω ανησυχιών εκπαίδευσης και υλικοτεχνικής υποστήριξης - ιδιαίτερα λόγω ανησυχιών ότι τα drones είναι πιο πολύπλοκα στη λειτουργία τους από τα μικρότερα, μικρής εμβέλειας drones Switchblade και Phoenix Ghost, που οι ΗΠΑ έστειλαν στην Ουκρανία, ανέφερε τότε το POLITICO.
Η καθυστέρηση συνεχίζει να ενοχλεί τους Ουκρανούς αξιωματούχους, οι οποίοι υπέβαλαν αίτημα για τέσσερα από τα αεροσκάφη νωρίτερα φέτος. Το Κίεβο κατέστησε σαφές την αναγκαιότητα εύρεσης των θέσεων των ρωσικών στρατευμάτων. Ορισμένοι Ουκρανοί πιλότοι μαχητικών, ωστόσο, λένε ότι το Grey Eagle μπορεί να μην είναι τόσο χρήσιμο, επειδή για τέτοιες αποστολές πρέπει να πετάξει κοντά στις δυνάμεις της Μόσχας .
«Είναι μια πολύ ικανή πλατφόρμα… αλλά όσο με αφορά, είναι πολύ επικίνδυνο να τη χρησιμοποιώ μόνο στην πρώτη γραμμή. Δεν είναι το Αφγανιστάν εδώ», είπε στο The War Zone τον Ιούνιο ένας Ουκρανός πιλότος μαχητικών.
Οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν συνεχίζουν να επιμένουν ότι εξετάζουν την παράδοση περισσότερων drone στους Ουκρανούς ομολόγους τους. «Στην πραγματικότητα, έχουμε συνάψει συμβάσεις για πολλά διαφορετικά είδη UAV για την Ουκρανία και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Τα UAV για εμάς, από τη δική μας οπτική γωνία, αποτελούν ουσιαστικό μέρος αυτής της μάχης», δήλωσε ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν στο Φόρουμ Ασφαλείας του Άσπεν τον περασμένο μήνα, σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ έχουν βοηθήσει επίσης άλλες χώρες να στείλουν drones στο Κίεβο.
Ένα άλλο εμπόδιο είναι ότι τα Grey Eagles απαιτούν εκτεταμένη επίγεια υποδομή, όπως ασφαλείς συνδέσεις επικοινωνίας, υποδομές προσγείωσης και δεν είναι σαφές πού θα μπορούσε το Κίεβο να τοποθετήσει τα drone ή τους πιλότους τους.
Η κατασκευάστρια των drone "General Atomics" άρχισε να υποστηρίζει την αποστολή Grey Eagles στην Ουκρανία μετά από μια συνάντηση, στις 12 Απριλίου, του διευθύνοντος συμβούλου της "General Atomics-Aeronautical Systems" Linden Blue με την Ουκρανή πρέσβη Oksana Markarova, σύμφωνα άτομο που γνωρίζει τη συνομιλία.
Εβδομάδες αργότερα, στις 2 Μαΐου, η εταιρεία προσφέρθηκε να πληρώσει για την εκπαίδευση για την αρχική ομάδα Ουκρανών χειριστών και τεχνικών MQ-9.
Η εταιρεία πρότεινε ένα ταχύρυθμο πρόγραμμα εκπαίδευσης — 12 ώρες την ημέρα, επτά ημέρες την εβδομάδα για περίπου πέντε εβδομάδες — για να ενημερωθούν οι Ουκρανοί χειριστές. Η εκπαίδευση θα περιλαμβάνει έναν συνδυασμό ακαδημαϊκών μαθημάτων, προσομοιωτή, ζωντανές πτήσεις και ασκήσεις.
Η εταιρεία ανέφερε ότι θα εκπαιδεύσει πιλότους drone, χειριστές βίντεο, μηχανικούς αεροσκαφών και τεχνικούς σταθμών ελέγχου εδάφους. «Παραμένουμε αφοσιωμένοι στον ουκρανικό λαό. Δίνουν τον αγώνα της ζωής τους και η προσφορά μας να αρχίσουμε να τους εκπαιδεύουμε παραμένει», είπε ο Brinkley (εκπρόσωπος της General Atomics-Aeronautical Systems) . Το Κογκρέσο όμως εξακολουθεί να έχει λόγο στη μεταφορά και θα μπορούσε να εμποδίσει τη συμφωνία.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.