Έρευνα CBS στην Ουκρανία: Το 30% του οπλισμού φτάνει στην πρώτη γραμμή...(βίντεο)


Δεύτερο χτύπημα από το CBS αυτή τη φορά, μετά την έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας που κατηγορεί το καθεστώς Ζελένσκι...

Προφανώς κάτι αλλάζει γενικότερα στην οπτική της Δύσης. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από την έρευνα του μεγάλου αμερικανικού δικτύου που ήδη προκαλεί σάλο στις Ηνωμένες Πολιτείες και νέο πονοκέφαλο στην κυβέρνηση Μπάιντεν.

Στο ρεπορτάζ αποδεικνύεται με μαρτυρίες της πρώτης γραμμής μία μαύρη τρύπα στην οποία πέφτουν τα όπλα στην Ουκρανία, με μόλις στο 30% να φτάνει στον προορισμό του!

Μαύρη αγορά, εγκληματικές οργανώσεις, ανεξέλεγκτοι Πολεμάρχοι και το φάντασμα ενός δεύτερου Αφγανιστάν η μίας δεύτερης Λιβύης στα σύνορα της Ευρώπης είναι πλέον ορατό.

Το άρθρο του CBS αναφέρει :

"Σε έναν πόλεμο που διεξάγεται σε μεγάλο βαθμό στα χαρακώματα της εποχής του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, με σοβιετικά πυρομαχικά, η τεράστια εισροή σύγχρονων όπλων του ΝΑΤΟ και στρατιωτικών προμηθειών από τη Δύση στην Ουκρανία, έχει αποδειχθεί ότι είναι ένας από τους σημαντικότερους καθοριστικούς παράγοντες για το αν χάνεται ή κερδίζεται έδαφος. 

Το μεγαλύτερο μέρος αυτών των όπλων και των στρατιωτικών προμηθειών φτάνει στα σύνορα της Πολωνίας, όπου οι σύμμαχοι των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ τα μεταφέρουν γρήγορα μέσω των συνόρων στα χέρια Ουκρανών αξιωματούχων. Εκεί τελειώνει η εποπτεία των ΗΠΑ. 

«Όλα αυτά τα πράγματα περνούν τα σύνορα και μετά κάτι συμβαίνει, περίπου το 30% φτάνει στον τελικό προορισμό του», δήλωσε ο Jonas Ohman, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του Blue-Yellow, ενός οργανισμού με έδρα τη Λιθουανία που έχει συναντήσεις για την προμήθεια μονάδων πρώτης γραμμής με στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία...

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δεσμεύσει πάνω από 23 δισ. δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία από την έναρξη του πολέμου στα τέλη Φεβρουαρίου, σύμφωνα με το Kiel Institute for the World Economy, το οποίο παρακολουθεί τις παγκόσμιες δεσμεύσεις για βοήθεια προς την Ουκρανία. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει δεσμεύσει 3,7 δισεκατομμύρια δολάρια, η Γερμανία 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια και η Πολωνία 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια, με πολλές άλλες χώρες να ακολουθούν το παράδειγμά τους. 

Ένας συνδυασμός της συνεχώς μεταβαλλόμενης πρώτης γραμμής της Ουκρανίας με τις σε μεγάλο βαθμό εθελοντικές και παραστρατιωτικές δυνάμεις, έχει δυσκολέψει την παράδοση της στρατιωτικής βοήθειας για όσους προσπαθούν να πλοηγηθούν στις επικίνδυνες γραμμές ανεφοδιασμού προς τον προορισμό τους. Ορισμένοι έχουν εκφράσει ανησυχίες για τα όπλα που πέφτουν στη μαύρη αγορά της Ουκρανίας, η οποία ευδοκιμεί λόγω της διαφθοράς μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. 

Ο Ohman βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε ανεπίσημα κανάλια για την παράδοση των προμηθειών του, τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν οτιδήποτε, από νυχτερινή όραση και ραδιόφωνα μέχρι γιλέκα Kevlar, βαλλιστικά κράνη και σύγχρονα drones, τα οποία έχουν αποδειχθεί ότι είναι απαραίτητα μάτια στον ουρανό για να ξεπεράσεις τα αδιέξοδα στο πεδίο της μάχης. Η ιδιότητα της ομάδας του ως ΜΚΟ δεν του επιτρέπει να παραδίδει «φονικά όπλα». «Υπάρχουν σαν άρχοντες της εξουσίας, ολιγάρχες, πολιτικοί παίκτες», είπε ο Ohman, περιγράφοντας τη διαφθορά και τη γραφειοκρατία που πρέπει να αντιμετωπίσει...

Ο Άντι Μίλμπερν είναι ένας συνταξιούχος πεζοναύτης των ΗΠΑ που υπηρέτησε στο Ιράκ και τη Σομαλία και πρόσφατα ίδρυσε την Ομάδα Μότσαρτ, μια εταιρεία αφιερωμένη στην εκπαίδευση Ουκρανών στρατιωτών πρώτης γραμμής. Ταξίδεψε στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή και δημιούργησε μια βάση στην πρωτεύουσα Κίεβο. "Αν παρέχετε προμήθειες, πρέπει να υπάρχει κάποια οργάνωση σε αυτό, σωστά; Εάν η ικανότητα στην οποία είστε διατεθειμένοι να συμμετάσχετε σταματά στα ουκρανικά σύνορα, η έκπληξη δεν είναι ότι όλα αυτά τα πράγματα δεν φτάνουν εκεί που πρέπει - η έκπληξη είναι ότι οι άνθρωποι πραγματικά το περίμεναν», είπε ο Millburn. "Εάν η πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών είναι να υποστηρίζουν την Ουκρανία στην άμυνα της χώρας της ενάντια στη Ρωσική Ομοσπονδία, δεν μπορείτε να πάτε στα μισά του δρόμου με αυτό. Δεν μπορείτε να δημιουργήσετε τεχνητές γραμμές. Καταλαβαίνω ότι αυτό σημαίνει ότι τα στρατεύματα των ΗΠΑ δεν πολεμούν τους Ρώσους. Καταλαβαίνω ότι ακόμη και τα στρατεύματα των ΗΠΑ δεν περνούν τα σύνορα. Αλλά γιατί να μην βάλουμε τουλάχιστον ανθρώπους να επιβλέπουν τη χώρα; Μπορούν να είναι πολίτες για να διασφαλίσουν ότι συμβαίνουν τα σωστά πράγματα", είπε. 

Τον Ιούλιο, η πρέσβειρα Bonnie Denise Jenkins, υφυπουργός Ελέγχου Όπλων και Διεθνούς Ασφάλειας στο Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, δήλωσε ότι «η πιθανότητα παράνομης εκτροπής όπλων είναι ένα πλήθος πολιτικών-στρατιωτικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Αλλά πρόσθεσε: «Είμαστε σίγουροι για τη δέσμευση της ουκρανικής κυβέρνησης να προστατεύει και να λογοδοτεί κατάλληλα για τον αμυντικό εξοπλισμό προέλευσης των ΗΠΑ». 

Η Ουκρανία έχει δημιουργήσει μια προσωρινή ειδική επιτροπή για την παρακολούθηση της ροής όπλων στο εσωτερικό της χώρας. Ωστόσο, οι ειδικοί των όπλων λένε ότι έχουν δει καταστάσεις όπως αυτή στο παρελθόν. "Κάθε χώρα και κάθε κατάσταση είναι πολύ διαφορετική, αλλά σίγουρα αν κοιτάξω πίσω, το Ιράκ είναι μια άλλη χώρα όπου υπήρξαν κυκλικές παραδόσεις. 

Είδαμε πολλά όπλα να έρχονται το 2003 με την υπό την ηγεσία των ΗΠΑ εισβολή στο Ιράκ και μετά συνέβη το 2014 όταν το ISIS κατέλαβε μεγάλα τμήματα της χώρας και κατέλαβε μεγάλα αποθέματα όπλων που προορίζονταν για τις ιρακινές δυνάμεις», δήλωσε η Donatella Rovera, ανώτερη σύμβουλος κρίσεων της Διεθνούς Αμνηστίας που παρακολουθούσε τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ουκρανία. 

Πιο πρόσφατα, είδαμε την ίδια κατάσταση να συμβαίνει στο Αφγανιστάν», είπε σχετικά με την αποχώρηση των ΗΠΑ και την κατάληψη της χώρας από τους Ταλιμπάν. «Θα πρέπει να υπάρχουν μηχανισμοί εποπτείας για να αποφευχθεί αυτό». «Αυτός είναι ένας από τους λόγους που πρέπει να κερδίσουμε τον πόλεμο», είπε ο Ohman. "Αν χάσουμε τον πόλεμο, αν έχουμε αυτό το είδος γκρίζας ζώνης, σενάριο ημι-αποτυχημένης κατάστασης ή κάτι τέτοιο. Εάν το κάνετε αυτό — διοχετεύετε πολλούς θανατηφόρους πόρους σε ένα μέρος και χάνετε — τότε θα πρέπει να αντιμετωπίσετε οι συνέπειες." 

cbsnews.com

Δείτε το αφιέρωμα του αμερικανικού δικτύου για τα όπλα στην Ουκρανία:

 

Διαβάστε και τις αποκαλύψεις από την Διεθνή Αμνηστία  ...

Σχόλια