Επίτροπος Breton: Για το "Turkaegean" υποβάλετε αίτηση ακυρότητας & σε περίπτωση απόρριψης απευθυνθείτε στο δικαστήριο της ΕΕ


Οι κάτωθι ευρωβουλευτές είχαν υποβάλλει στο Ευρωκοινοβούλιο, ερώτημα σχετικά με την απόφαση κατοχύρωσης του "Turkaegean":

Εύα Καϊλή, ο Ιωάννης Λαγός και οι Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, Μαρία Σπυράκη, Ελίζα Βόζεμπεργκ – Βρυωνίδη, Στέλιος Κυμπουρόπουλος, Μανώλης Κεφαλογιάννης, Θεόδωρος Ζαγοράκης και οι Κύπριοι Λουκάς Φουρλάς και Λευτέρης Χριστοφόρου. 

Η απάντηση για λογαριασμό της Κομισιόν, ήρθε από τον επίτροπο για την εσωτερική αγορά κ. Breton στις 17 Αυγ. 2022...


"Το Γραφείο Πνευματικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (εφεξής: EUIPO) είναι οργανισμός της ΕΕ στον οποίο έχει ανατεθεί, μεταξύ άλλων, η καταχώριση εμπορικών σημάτων σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΕ) 2017/1001. Είναι ανεξάρτητο σε σχέση με τεχνικά θέματα και έχει νομική, διοικητική και οικονομική αυτονομία. 

Η εξέταση του οικείου σήματος διενεργήθηκε από το EUIPO σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες και διαδικασίες. Η διαδικασία εξέτασης επιτρέπει ενστάσεις, είτε πρόκειται για ενστάσεις είτε για παρατηρήσεις τρίτων. 

 Η αίτηση εγγραφής ελήφθη τον Ιούλιο του 2021 και δημοσιεύτηκε για ενστάσεις τον Σεπτέμβριο του 2021 για τρεις μήνες. Δεδομένου ότι δεν είχαν ληφθεί αντιρρήσεις, το εν λόγω εμπορικό σήμα καταχωρήθηκε τον Δεκέμβριο του 2021. 

Τώρα που το σήμα έχει καταχωριστεί, το EUIPO δεν μπορεί πλέον να το ακυρώσει αυτεπαγγέλτως. Ωστόσο, κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο μπορεί να ζητήσει από το EUIPO να επανεξετάσει αυτό το σήμα μέσω αίτησης κήρυξης ακυρότητας που θα υποβληθεί στο Γραφείο. 

Εάν κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας διαπιστωθεί ότι, το σήμα είναι αντίθετο προς τη δημόσια τάξη ή ότι υφίσταται οποιοσδήποτε από τους άλλους λόγους ακυρότητας των άρθρων 59 και 60 του κανονισμού (ΕΕ) 2017/1001 του Ευρωπαϊκού Σήματος και πληρούνται οι προϋποθέσεις που καθορίζονται σε αυτόν το σήμα θα κηρύσσεται άκυρο. 

Επομένως, οποιοσδήποτε έχει πρόβλημα με το εν λόγω σήμα μπορεί τώρα να ξεκινήσει επανεξέταση του σήματος υποβάλλοντας ένα τέτοιο αίτημα στο EUIPO

Σε περίπτωση απόρριψης του αιτήματος, το άτομο αυτό μπορεί να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης ενώπιον του Δικαστηρίου της ΕΕ ως έσχατης λύσης, το οποίο είναι τελικά η τελική και μοναδική αρχή να αποφασίσει εάν το εμπορικό σήμα «Turkeagean» παραβιάζει όντως το κοινοτικό δίκαιο."

Με απλά λόγια ο κ. Breton μας λέει:

- Είχατε 3 μήνες για υποβολή ένστασης από Σεπ. 2021

- Άν θέλετε ακύρωση της έγκρισης υποβάλετε αίτημα επανεξέτασης στο EUIPO

- Σε περίπτωση απόρριψης του αιτήματος απευθυνθείτε στο δικαστήριο της ΕΕ 

 

Σχόλια