"Τραπέζι των Έξι" ενάντια στον Ερντογάν...

Ποιός θα καταφέρει να εκθρονίσει τον «λαϊκιστή Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν» και το κόμμα του AKP, διερωτάται η Süddeutsche Zeitung σε άρθρο της για τις επερχόμενες προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές στην Τουρκία. 

Η εφημερίδα του Μονάχου αποκαλύπτει σχέδιο έξι κομμάτων της αντιπολίτευσης να κατέβουν με κοινό υποψήφιο. Το επονομαζόμενο «Τραπέζι των Έξι», μια συνένωση των κομμάτων της τουρκικής αντιπολίτευσης, δεν έχει καταλήξει ακόμη στο όνομα του υποψηφίου, με τον Μουσταφά Γιενέρογλου, αντιπρόεδρο του κόμματος Deva που ανήκει στη συμμαχία, να εξηγεί στη Süddeutsche Zeitung: «Το ζήτημα του ονόματος δεν έχει ακόμη ανακύψει». 

Ωστόσο, όπως σχολιάζει η SZ, ο επικρατέστερος υποψήφιος φαίνεται να είναι ο Κεμάλ Κιλιτσάρογλου, επικεφαλής του κόμματος CHP, ο οποίος δηλώνει: «Αν το θέλει η συμμαχία των έξι, θα μπω εγώ». «Οι προϋποθέσεις για την αντιπολίτευση δεν είναι κακές», παρατηρεί η εφημερίδα του Μονάχου. «80 εκατομμύρια Τούρκοι αισθάνονται την κακή οικονομική κατάσταση γι' αυτό, σύμφωνα με έρευνες, η υποστήριξη προς τον Ερντογάν μειώνεται.» Το AKP είναι κάτω από το 30% και σύμφωνα με ορισμένες δημοσκοπήσεις, ο ίδιος ο Ερντογάν θα είχε δυσκολίες να αντιμετωπίσει έναν ισχυρό ανταγωνιστή. Ο άτυπος εταίρος του στο συνασπισμό, το εθνικιστικό MHP, αποδυναμώνεται επίσης.

Το «Τραπέζι των Έξι» αντιμετωπίζει όμως ένα σοβαρό πρόβλημα. Δεν έχει καταφέρει ακόμη να ενσωματώσει στη συμμαχία του το κουρδικό κόμμα HDP. «Χωρίς τους Κούρδους όμως οι εκλογές δύσκολα κερδίζονται», καταλήγει η Süddeutsche Zeitung.

dw.com 

Σχόλια